Oliekrig koster tillid til Rusland
Rusland har lukket for olien til Europa, fordi man ikke vil betale straftold til Hviderusland. Det får Europa til at betvivle, om russerne er til at stole på.

Europa er blevet taber i en energikrig mellem Rusland og den tidligere sovjet-stat Hviderusland.

Hviderusland har pålagt russerne at betale en straftold for den olie, der passerer gennem Hviderusland til kunderne i Europa, men det vil Rusland ikke. Derfor lukkede russerne natten til mandag for oliehanerne til Europa, og det får europæerne til at tale med store bogstaver.

»Det er uacceptabelt, når man ikke konsulteres, inden der bliver taget sådan et skridt,« siger den tyske forbundskansler, Angela Merkel, til AFP.

Tyskland får 20 procent af sin olie fra Rusland via Druzhba-olierørledningen, der passerer gennem Hviderusland. Det er denne ledning, som russerne har lukket for, og det betyder, at Tjekkiet, Ungarn, Tyskland, Polen og Slovakiet ikke får leveret den olie, landene plejer.

»Det ødelægger totalt tilliden, og man kan ikke opbygge et tillidsfuldt partnerskab på den måde,« tordnede Merkel efter et møde med EU-kommissionens formand, Jose Manuel Barroso.

Russisk afvisning

Barroso opfordrede ifølge AFP Rusland og Hviderusland til at få løst striden hurtigst muligt, og tirsdag landede en forhandlingsdelegation fra Hviderusland da også i den russiske hovedstad Moskva.

»Alt bør være til forhandling uden forudindtagede holdninger eller krav. Vi er klar til dialog,« sagde Hvideruslands viceudenrigsminister, Andrei Yevdochenko, tirsdag.

Russiske embedsmænd svarede igen med kravet om, at Hviderusland straks dropper den nye skat på olien.

»Desværre har erfaringen fra i dag vist os, at Rusland ikke er klar eller er ved at blive klar til at forhandle,« sagde den hviderussiske chefforhandler, Valery Sadokho, efter den russiske afvisning, skriver AP.

Konflikten mellem Rusland og Hviderusland begyndte, da russerne før nytår fordoblede prisen på gas. Det fik Hviderusland til at opkræve en straftold af Rusland for den olie, som løber gennem Hviderusland i landets olierørledninger. Kort efter anklagede Rusland sine hviderussiske naboer for at stjæle af olien – og så blev de russiske haner og forsyningerne til Europa lukket ned.

Mange internationale observatører mener dog, at krisen mellem de to nabolande hverken handler om gas eller olie. Rusland har nemlig tidligere hævet gaspriserne overfor forhenværende sovjet-stater, der ligesom Hviderusland vender ryggen til Rusland for at arbejde tættere sammen med Vesten.

Rusland leverer en fjerdedel af det samlede europæiske olieforbrug, mens Polen får hele 96 procent af sin olie fra russerne.