Økonomisk er vi lidt mere sortseere
Vi står stadig i stampe - der venter ikke noget forbrugeropsving lige henne om hjørnet, viser nye tal.

Vi danske forbrugere ser lidt sortere på den økonomiske fremtid, både når vi kigger ned i egen pengepung og ser på landets økonomi som helhed.

Det siger privatøkonom i Danske Bank, Las Olsen, i en kommentar til nye forbrugertillidstal for august fra Danmarks Statistik.

- Forbrugertillidsindikator var stort set uændret i august, nemlig 0,0 mod 0,1 i juli. Men tallene dækker over, at forbrugerne faktisk har fået et mere negativt syn på både deres egen og Danmarks samlede økonomi, siger Las Olsen.

Til gengæld er der blevet betydeligt færre, som mener, at det er bedre at vente med at købe større forbrugsgoder, og det trækker altså den samlede indikator så meget op, at den ender uændret.

Las Olsen peger på, at en forbrugertillid på 0,0 svarer nogenlunde til, at forbruget kommer til at være uændret.

- Dagens tal indikerer altså, at der ikke er noget forbrugsopsving lige om hjørnet. Og der er da også nok for forbrugerne at bekymre sig om. Europa som helhed står i bedste fald over for en mild tilbagegang og i værste fald en katastrofe.

I store dele af landet er det en stor kilde til usikkerhed, at man ikke kan føle sig sikker på, om og til hvilken pris man kan sælge sin bolig, hvis det skulle blive nødvendigt.

- Derfor fokuserer mange husholdninger stadig på opsparing. Og da de fleste samtidig oplever faldende realindkomst, skal der altså spares op af et stadig mindre beløb.

- I den situation er det altså svært at få forbruget til at stige, også selv om der bliver udbetalt efterlønspenge, siger Las Olsen.

Om vi kommer i bedre forbrugerhumør, er især afhængig af udviklingen i Europa. Den har skuffet hen over sommeren, lyder det fra seniorøkonom i Jyske Bank Niels Rønholt.

- Usikkerheden omkring euroen er intakt, og risikoen for ledighed er der stadig. I dagens tal forventer forbrugerne netop stigende ledighed i lidt højere grad end tidligere, siger han.

/ritzau/