Nye beviser mod mulig nazikrigsforbryder
Vidneudsagn fra 1948 kan fælde den 97-årige Laszlo Csatary i krigsforbryderretssag.

Myndighederne i Slovakiet har fundet originale dokumenter fra en retssag i 1948 mod den 97-årige formodede nazikrigsforbryder Laszlo Csatary, som er nummer et på Simon Wiesenthal-centrets liste over de mest efterlyste, siger en historiker fredag.

- I arkivet Det Nationale Mindeinstitut (UPN) i Bratislava findes dokumenter om dødsdommen, som Laszlo Csatary fik den 8. juni 1948, siger historikeren Zoltan Balassa til det ungarske nyhedsbureau MTI.

Dokumenterne omfatter vidneudsagn, hvori det hedder, at Csatary var en højtstående officer i den by, hvor han havde ansvaret for den jødiske ghetto under Anden Verdenskrig.

- Csatary gav sine underordnede ordre til at være grusom mod jøderne i ghettoen, hedder det.

Ved retssagen i 1948 blev Csatary dømt til døden in absentia i Ungarn.

Det er Simon Wiesenthal-centret i Jerusalem, der opsporede Csatary i Budapest, og som i september 2011 gav landets myndigheder hans adresse.

Centret, som gennem årtier har jagtet medskyldige for nazitidens rædsler, har krævet, at Csatary stilles til ansvar for sine forbrydelser. Han var ifølge Wiesenthal-centret med til at organisere deportationer af over 15.700 jøder til dødslejren Auschwitz under Anden Verdenskrig.

Da de ungarske myndigheder ikke tidligere har reageret på oplysningerne, valgte Simon Wiesenthal-centret til sidst at gå til pressen, siger direktøren, Efraim Zuroff.

Derefter fotograferede og filmede journalister fra den britiske avis The Sun for nylig Laszlo Csatary i Budapest. Han blev anholdt den 18. juli, og han skal fremstilles for en dommer i Budapest tirsdag.

Den tidligere politichef levede efter Anden Verdenskrig lang tid i Canada, hvor myndighederne fratog ham hans canadisk statsborgerskab i 1997.

/ritzau/AFP