Vi har lav tiltro til, at der venter os en fed folkepension, når vi forlader arbejdsmarkedet.
Faktisk forventer to ud af tre danskere i alderen 25 til 50 år, at folkepensionen helt er afskaffet eller forringet, når de skal forlade arbejdsmarkedet.
Det viser en ny undersøgelse blandt 1.142 repræsentativt udvalgte danskere med en firmapensionsordning. Det er Epinion, der i foråret har lavet undersøgelsen for pensionsselskab PFA.
Blandt de 25-50-årige er der 42 procent, der tror, at folkepension bliver forringet. Og i den aldersgruppe mener 22 procent, at den er helt afskaffet, når de trækker sig tilbage.
- Flere kvinder end mænd i aldersgruppen op til 50 år forventer, at folkepensionen er forringet, når de skal på pension. Men mændene har en større tendens til at forvente, at folkepensionen bliver helt afskaffet.
- For aldersgruppen op til 50 år gælder det, at jo højere indkomst, jo større er troen på, at folkepensionen bliver forringet eller helt afskaffet.
- Region Sjælland er det sted, hvor aldersgruppen op til 50 år har mindst fidus til folkepensionen i fremtiden. Her svarer 30 procent, at den bliver helt afskaffet, mens 41 procent tror, den forringes.
- I Region Nordjylland er de 25-40 årige mest optimistiske. Kun 8 procent af nordjyderne tror, af folkepensionen er helt afskaffet, når de går på pension. 42 procent regner dog med, at folkepensionen er mindre end i dag.
UDVID
God grund til bange anelser
Danskernes mistillid er velbegrundet, for kaster man blikket tilbage mod de seneste ti år, har der været forringelser af både efterløn og folkepension, påpeger forbrugerøkonom i PFA Carsten Holdum.
- Der har været virkelig mange stramninger, og de peger alle med pil samme vej. Staten træder et skridt tilbage, så man bliver forberedt på, at det samme kan ske igen i morgen, siger han til Avisen.dk.
Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht forstår også godt bekymringen.
- Der har været et stort politisk pres på forskellige overførselsindkomster igennem længere tid. Et liberalistisk borgerligt pres på at smadre de systemer, som vi har bygget op gennem et århundrede, siger han.
Blandt de ældre generationer er der en større optimisme at spore.
Ser man på tværs af aldersgrupper, så tror lidt under halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen, at folkepensionen enten er mindre (34 procent) end i dag eller er helt afskaffet (10 procent), når de går på pension.
Ingen planer om at skære
Men kun omkring hver fjerde af de 25-50-årige regner med, at folkepensionen er på niveau med i dag, når de skal på pension, viser undersøgelsen.
Spørger man Jacob Jensen, der er finansordfører for Venstre, har danskerne dog ikke nogen reel grund til bekymring.
- Det brede flertal på Christiansborg har ikke nogle planer om at skulle ændre eller forringe folkepensionen. Det er i hvert fald ikke noget, vi har planer om. Men ikke desto mindre sender undersøgelsen et signal om, at danskere tænker, at de må nok hellere spare op til egen pension, mener han.
Men da der kommer flere pensionister samtidig med, at der er færre i arbejde, er man nødt til at ændre dele af pensionssystemet, forklarer Jacob Jensen.
Politikerne er rygende uenige om effekten af den nye pensionsaftale. Læs mere her.
På pension som 85-årig
Forbrugerøkonom Carsten Holdum vurderer, at man lige nu laver pensionspolitikker, der ikke gavner dem, der står uden for arbejdsmarkedet eller har de dårligst lønnede job.
- De løsninger, man har fundet, tilgodeser middelklassen og op, siger han.
Danskerne må også indstille sig på at have adskillige flere grå hår, før de kan få udbetalt pensionen, påpeger Carsten Holdum.
Et bredt flertal i Folketinget har valgt at hæve danskernes folkepensionsalder til 68 år fra 2030.
- Men der står i lovbemærkningerne, at den folkepensionsalder skal hæves. Der er lagt an til en metode, hvor man helt systematisk hæver folkepensionsalderen med et år hvert femte år, siger forbrugerøkonomen.
Og så vil pensionsalderen pludselig afhænge af, hvor gamle danskerne gennemsnitligt bliver, forklarer Carsten Holdum.
- Og vi mener, at det er realistisk, at middellevealderen stiger til 100 år. Konsekvensen af det bliver en fremtidig folkepensionsalder på 85 år.
I TESTEN HERUNDER KAN DU SE, HVORNÅR DU SELV KAN GÅ PÅ PENSION