Joachim B.'s bredside til fagbevægelsen: I svigter nedslidte
Foto: Scanpix
Fagbevægelsen bør fokusere mindre på nedslidning og mere på andre faktorer som kost, alkoholvaner og motion, hvis de reelt vil gøre noget for medlemmer, der kan nyde få år som pensionist, siger Joachim B. Olsen.

Fagbevægelsen svigter nedslidte danskere og skævvrider debatten, når det at pille ved pensionsalderen bliver gjort til en hellig ko.

Det sagde finansordfører Joachim B. Olsen (LA) i dagens ophedede debat om pensionsalder på Folkemødet.

Bredsiden kom efter, at Lizette Risgaard påpegede, at en højere pensionsalder rammer medlemmer med hårdere fysiske job hårdere, da de er nedslidte og efter blot få år på pension "falder døde om".

Joachim B. Olsen mener dog, at debatten om nedslidning er stærkt overdreven.

- Man kan ikke komme udenom, at de største faktorer, der har med ulighed i levealder at gøre, ikke handler om arbejde. Hvis man virkelig mener, at skævhed i middellevetid er et seriøst problem, så nytter det ikke noget at kigge på nedslidning på arbejdet, sagde Liberal Alliances finansordfører og pegede blandt andet på, at der kun anerkendes 1.000 arbejdsskader på skeletsystemet om året, samt at tre ud af fire ufaglærte selv mener, at deres helbred er glimrende.

- Der er en forskel i levealder, men det skyldes mange forskellige ting og ikke primært nedslidning i forbindelse med arbejde. Det skyldes livstil, kost, alkohol og manglende motion, understregede han, mens tilhørerne til debatten højlydt protesterede.

Se hvornår du kan forvente at komme på pension her: Nogle skal vente til de er 76: Se hvornår du kan gå på pension

Fagbevægelsen svigter

For blot få uger siden, måtte regeringen opgive planerne om at fremrykke den stigende pensionsalder med et halvt år.

Det blev blandt andet modarbejdet af en alliance mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, mens en 3F-kampagne mod højere pensionsalder med fokus på nedslidning opnåede over 210.000 underskrifter.

Men det altoverskyggende fokus på nedslidning er et svigt over for de danskere, der er ramt, siger Joachim B. Olsen.

- Fagbevægelsen har et kæmpe ansvar for at gøre noget ved de udfordringer, der flytter noget. Hvis man virkelig vil gøre noget ved det, skal man tage fat ved problemets rod og ikke gøre det til en diskussion om, at man ikke må pille ved pensionsalderen. Fagbevægelsen svigter også dem, der er nedslidte og står uden for arbejdsmarkedet, som ville have haft gavn af at hæve pensionsalderen. Så havde de nemlig haft en højere indkomst. Det synes jeg, at man glemmer, sluttede Joachim B. Olsen. 

Den udlægning købte LO-bossen dog ikke.

- Der er ingen tvivl om, at vi er totalt uenige. Der er bare forskel på at være på et arbejdsmarked, hvor man for eksempel skal stå op hver morgen som social- og sundhedsassistent og arbejde hårdt fysisk. Der kan man ikke bare sige, at der ikke eksisterer nedslidning, sagde hun.

- Det siger jeg heller ikke. Jeg siger, at når man ser på, hvor udbredt det er, så overdriver I, slog Joachim B. Olsen igen.