Asger Aamund: Afskaf folkepensionen for de fattiges skyld

60-året for folkepensionen burde være dagen, hvor man punkterer den. Erhvervsmanden Asger Aamund mener nemlig, at det nuværende system går ud over samfundets svageste.
Det er ikke anstændigt med en folkepension, hvor nogle danskere skal opleve en alderdom, hvor de skal suge på labben, siger Asger Aamund.
Det er ikke anstændigt med en folkepension, hvor nogle danskere skal opleve en alderdom, hvor de skal suge på labben, siger Asger Aamund. Foto: Betina Garcia/Scanpix/arkiv

Lørdag har et æresmedlem i den danske velfærdsstat 60 års fødselsdag. Den 1. april 1957 blev folkepensionen nemlig indført. Et system, der sikrede ældre en tryg alderdom, noget der dengang lød så fantastisk, at man skulle tro, det var en aprilsnar.

Men ifølge rigmanden Asger Aamund er 60 år med folkepension mere end rigeligt. Den går nemlig ud over samfundets svageste.

- Det er på tide, at man sender en torpedo gennem det gamle pensionssystem, for det fungerer ikke for dem, der har brug for det, siger han.

Det er nemlig grotesk, at folkepension deles ud med rund hånd til alle og enhver. I stedet burde samfundets rigeste finansiere deres egen pension, så der er mere til dem, der har brug for det, siger han.

- Der sidder rigtig mange ældre, der ikke har andet at leve af, og som har det rigtig skidt og suger på labben, fordi folkepensionen er så lav. Det er synd at bare fordi, de har arbejdet på fabrik eller kontor, så skal de have sådan en alderdom, siger han og fortsætter:

- Det burde være således, at, os med et velbetalt arbejde forsikrer os selv, så der er flere penge til dem, der ikke har mulighed for det, siger Asger Aamund.

Han kalder det "helt hysterisk", at alle skal modtage en folkepension, når der nu engang er folk, der tjener meget mere end andre. 

Folkepensionens grundbeløb er på 6.160 kr. Herudover er der mulighed for et pensionstillæg afhængig af indkomst op til 6.551 kr.

NOGEN SKAL VENTE TIL DE ER 76. TAG TESTEN HERUNDER OG TJEK DIN EGEN PENSIONSALDER.

Modtager symbolsk beløb

I dag er den succesfulde erhvervsmand 77 år og har en lang række erhvervseventyr bag sig. Senest tjente han omkring 356 millioner kroner, da han i 2015 solgte sine aktier i Bavarian Nordic. Og på trods af millionerne modtager han selv folkepension.

- Jeg betragter mig ikke som pensionist, for jeg er jo stadig direktør i eget selskab. Men når man nu i følge loven kan modtage folkepensionen, så gør jeg da det, men det er ikke meget. Jeg modtager vist en eller anden form for grundbeløb, siger han.

Når du har den holdning, at det nuværende system er skævt skruet sammen, hvordan kan det så være, at du alligevel vælger at tage imod det her beløb?

- Jeg har betalt masser af folks pension igennem millionbeløb i skat, så hvorfor skulle jeg ikke modtage det symbolske beløb i pension? Det har jeg da ret til. Jeg kan slet ikke forstå, du stiller det spørgsmål. Der ligger noget etisk i det, at fordi jeg tilfældigvis er velhavende, så skulle jeg ikke tage imod det, siger Asger Aamund.

Kræver skattereform

Asger Aamund understreger, at et nyt pensionssystem, der kommer landets svageste til gode, ville kræve en lavere skat, da landets rigeste i så fald selv skulle spare op.

- Det kræver en skattereform, for man kan ikke både brandskatte og kræve, at folk selv sparer op. Så ville vi til gengæld få en større pose penge til dem, der har brug for det, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.