To ud af tre danskere i alderen 25 til 50 år forventer, at folkepensionen helt er afskaffet eller forringet, når de skal forlade arbejdsmarkedet.
Det viser en ny undersøgelse blandt 1.142 repræsentativt udvalgte danskere med en firmapensionsordning. Det er Epinion, der i foråret har lavet undersøgelsen for pensionsselskab PFA.
Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht forstår godt bekymringen i befolkningen.
- Der har været et stort politisk pres på forskellige overførselsindkomster igennem længere tid. Et liberalistisk borgerligt pres på at smadre de systemer, som vi har bygget op gennem et århundrede, siger han til Avisen.dk.
Ingen planer om at forringe
Spørger man Jacob Jensen, der er finansordfører for Venstre, har danskerne dog ikke nogen reel grund til tænke dystre pensions-tanker.
- Det brede flertal på Christiansborg har ikke nogle planer om at skulle ændre eller forringe folkepensionen. Det er i hvert fald ikke noget, vi har planer om. Men ikke desto mindre sender undersøgelsen et signal om, at danskere tænker, at de må nok hellere spare op til egen pension, mener han.
Men da der kommer flere pensionister samtidig med, at der er færre i arbejde, er man nødt til at ændre dele af pensionssystemet, forklarer Jacob Jensen.
Uenighed om aftales effekt
I juni indgik regeringen og Dansk Folkeparti en pensionsaftale, der vil skabe en række ændringer af det danske pensionssystem. Det skal lokke os til at gå senere på pension og spare op til vores egen alderdom.
Benny Engelbrecht (S) mener, at den nye pensionsaftale øger uligheden imellem danskernes pensionsordninger.
Men det har intet på sig, lyder det fra Jacob Jensen:
- Der er ikke nogle, der får dårligere vilkår med den pensionsaftale. Formålet med aftalen er, at vi skal sikre, at vi får flere med til at spare op til egen pension. Det andet formål med ordningen er at sikre, at det kan betale sig at spare op.