Administration 

Sosu'er i ny undersøgelse: Det er skamfuldt at gå ned med stress

Næsten halvdelen af stress-sygemeldte FOA-medlemmer oplever det som skamfuldt at være blevet ramt af stress. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (modelfoto))

En undersøgelse blandt FOAs medlemmer viser, at næsten halvdelen af de stressramte oplever det som skamfuldt at sygemelde sig.

Det føles skamfuldt at skulle sygemelde sig med stress. Det røber medlemmer af fagforbundet FOA i en ny undersøgelse. 

Blandt de sosu'er og andre FOA-medlemmer, der har været sygemeldt med stress, oplevede næsten halvdelen – 47 procent – at det var skamfuldt at være blevet ramt af stress. Blandt de medlemmer, der var ramt af stress, men ikke havde sygemeldt sig, var tallet 36 procent. 

Om undersøgelsen

FOA gennemførte i juni en undersøgelse med fokus på stress blandt 4.444 af deres medlemmer.

- 19 procent, svarende til omkring 844 personer, svarede, at de inden for de sidste to år har været sygemeldt på grund af stress.

- 27 procent, svarende til omkring 1288 personer, svarede, at de inden for de sidste to år har været så stresset, at de var tæt på at melde sig syge.

- 47 procent af de 844 sygemeldte, svarende til omkring 396 personer, erklærede sig enige eller delvist enige i udsagnet "Jeg oplevede det som skamfuldt at være blevet ramt af stress".

- 36 procent af de 1288 ikke-sygemeldte stressede, svarende til omkring 463 personer, erklærede sig enige eller delvist enige i udsagnet "Jeg oplevede det som skamfuldt at være blevet ramt af stress".

FOA organiserer lidt over 182.000 sosu'er, pædagogmedhjælpere og dagplejere som de største faggrupper.

Kilde: FOA

UDVID

Tallene fra undersøgelsen, der er foretaget blandt 4.444 FOA-medlemmer, bekymrer forbundssekretær Jens Nielsen:

- Jeg er rystet over, at tallet er så højt. Det ærgrer mig, at vi ikke har taget fat i det hurtigere og opfordret arbejdspladserne til at se på, om deres stresspolitik egentlig tager højde for, hvordan man som menneske reagerer i sådan en situation, siger Jens Nielsen.

Sammen med arbejdsgiverne i kommunerne og regionerne har FOA og en række andre fagforeninger vedtaget, at der på arbejdspladserne skal være en stresspolitik. Men der er altså i de fleste tilfælde ikke taget højde for, hvordan stress påvirker medarbejderes selvværd.

Selvværdet nedbrydes langsomt

Det undrer ikke forsker i stress ved CBS, Pernille Pedersen, at så mange stressramte FOA-medlemmer føler skam.

- Det er meget retvisende i forhold til, hvad jeg ser. Det er godt, at skam i forbindelse med stress begynder at komme op, men det er også vigtigt, at vi begynder at undersøge, hvad det kan være et udtryk for, siger Pernille Pedersen, der også har en ph.d. i ledelse fra CBS, til Avisen.dk.

Forbundssekretær i FOA, Jens Nielsen, er rystet over, at så mange føler skam ved sygemelding på grund af stress. Derfor skal man begynde at tage mere hensyn til og have fokus på, hvordan det enkelte menneske reagerer ved stress, mener han. Foto: FOA/Pressefoto

Der er ifølge Pernille Pedersen to primære årsager til, at man føler mere skam ved at sygemelde sig med stress end blot at være stresset. Det er dels oplevelsen af at svigte sine kolleger, borgerne og dem, der ellers står tilbage. Og så er det i høj grad også følelsen af ikke at være god nok, at miste prestige og ikke at slå til på sin arbejdsplads.

Igennem længere tid op til sygemeldingen har den stressramte i større og større grad bebrejdet, kritiseret og givet sig selv skylden for fejl, der begås.

- Skamfølelsen er udtryk for den indre stemme, der igennem længere tid har været overdøvende. Når man så smider håndklædet (bliver sygemeldt red.), så vinder den stemme, der har sagt, at man ikke kan noget, siger Pernille Pedersen.

Mindre skamfuldt end før

Selv om det stadig kan være et tabu for mange, mener chefkonsulent og ansvarlig for stressindsatsen hos Lederne, Signe Tønnesen, at det er blevet mindre skamfuldt at tale om stress.

Hun påpeger, at de, der taler mindst om stress, er de hårdest ramte.

- Vi ser det som enormt vigtigt med en tidlig indsats for at forebygge stress. Mange af vores ledere tager det også i opløbet, og vi rådgiver dem i at tage trivselssamtaler med medarbejderne, siger Signe Tønnesen.

Men en leder er ikke tankelæser, understreger hun. Og derfor er det vigtigt, at medarbejdere fortæller, hvis noget ikke er, som det skal være. Jo tidligere, desto bedre.

- Det handler heller ikke nødvendigvis kun om mængden af arbejdsopgaverne. Det kan også handle om kompleksiteten i arbejdet, relationen til kolleger og kunder eller ting derhjemme. Derfor er det vigtigt at forstå, hvad der er på spil. Løsningen kan jo også være at tilføre noget: Andre arbejdstider eller samarbejde med andre kolleger, siger Signe Tønnesen.

Derudover understreger hun, at det er vigtigt, at samtalen om trivsel og stress ikke kommer til at handle om medarbejderen, men om arbejdspladsen og opgaverne.

Vi skal tage højde for det menneskelige

Hos FOA ønsker man nyt fokus på arbejdspladsernes stresspolitik. Når en medarbejder vender tilbage til jobbet efter at have været sygemeldt med stress, skal arbejdet tilrettelægges på den enkeltes præmis.

- Det gælder om, at de stressramte kommer tilbage til noget, der giver mening for dem, og hvor de føler, at de bruger deres faglighed til noget relevant, der giver en vis succes. Det syn har vi ikke. Det handler om, hvordan man hurtigst muligt kan få folk tilbage i arbejde, siger han.

 

Chefkonsulent hos Lederne, Signe Tønnesen, understreger vigtigheden af dialog mellem medarbejderen og lederen, da lederen ikke er tankelæser. Foto: Lederne/Pressefoto

Hos Lederne er Signe Tønnesen enig i, at der skal tages hensyn efter en sygemelding. Men der er grænser for, hvor meget hensyn lederen og arbejdsgiveren kan tage til den enkelte medarbejder.

- Der skal selvfølgelig tages mest hensyn i starten. Ingen kan komme tilbage på fuld tid efter en sygemelding, og som udgangspunkt vil man jo gerne beholde en medarbejder, man har investeret i. Men lederen skal også få hensynet til planlægning, opgaver, forretningen og resten af kollegerne til at gå op, og derfor skal man på længere sigt tage hensyn i den udstrækning, det kan lade sig gøre, siger Signe Tønnesen.

Hun understreger, at det vigtigste redskab er dialog, så man heller ikke ender i en situation, hvor der bliver taget misforstået hensyn til medarbejderen. 

På CBS understreger Pernille Pedersen, at det er et fælles ansvar at komme stress og den skam, der kan følge med, til livs.

- Man har som medarbejder et ansvar for at give en melding om, hvornår det er nok. Det er meget forskelligt fra menneske til menneske, og derfor kan det ikke kun være op til lederen eller kollegerne at se, når det er nok. Det kræver dog, at der bliver skabt en kultur, hvor det at sige fra eller tvivle bliver anset som en vigtig del af det at være en ansvarsfuld medarbejder, siger Pernille Pedersen.

Par ses i gynge på stranden
Rejser

Tropeparadis tilbyder
ferie og

fuld vaccination

billede af Helen McCrory i rollen som Polly Gray i "Peaky" Blinders"
Kendte

Harry Potter-stjerne er død

billede af Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner for retten: Risikerer hundedyr Porsche

billede af det forulykkede svævefly
Krimi

Svævefly er styrtet ned 

- flyet knækkede

billede af Katinka Bjerregaard der synger
Film og TV

Prisvindende sangerinde gør klar til Toppen af poppen

billede af vaccine der trækkes ind i sprøjte
Corona

Ny plan: 390.000 vacciner fra Pfizer om ugen

billede af annonce for Copper Inside
Nyheder

Advarsel:

Bruger du dette

mundbind?

folk går på sti i naturen
Sundhed

Hvad skal du i weekenden?: Fire fantastiske vandreruter

fitnesscenter uden mennesker
Sport

OVERBLIK: Her er der stadig lukket efter 21. april

billede af Angela Merkel
Nyheder

Merkel stukket
med
droppet vaccine

publikum ved Tinderbox
Krimi

Festival frifindes

for

ulovlig taxakørsel

Jacob Bjerregaard i samtale med Frank Jensen
Krimi

Politi efterforsker borgmester

Screendump fra Zoom
Nyheder

Ups! Politiker splitternøgen på online-møde

Dronning Margrethe vinker med gravhund ved sin side
Kongelige

Dronningens fødselsdag:

Overraskelser på stribe

politi ved bygning
Nyheder

Otte dræbt i masseskyderi

billede fra pressemøde
Sport

Aftale på plads:

Genåbning bliver

større end ventet

Frank Erichsen i profil
Film og TV

Bonderøven skifter navn

Frederik og Margrethe vinker fra balkon
Kongelige

Dagens afstemning: Bør Margrethe overlade tronen til Frederik

Margrethe vinker fra dør på slot
Kongelige

Kongehuset hårdt ramt af corona

Lysende trekant på himlen
Helt vildt

Bekræfter UFO-video

ældre mennesker spadserer i park
Nyheder

Varm weekend i vente

Facade på hus slibes
Advertorial

Annonce

Trænger din boligfacade til en renovering?

mads mikkelsen står foran rød væg
Film og TV

Mads Mikkelsen scorer

rolle i Indiana Jones

skilt foran rådhus med teksten rådhus
Nyheder

Ulovlige kæmpe-sommerhuse

får lov til at blive stående

beholder med naturlægemidlet HUSK
Sundhed

Tre døde efter

at have spist

naturlægemiddel

tre grønne mundbind ligger på bord
Nyheder

Krav om mundbind

forlænges til 13. maj

billede af omfavnelse mellem to kvinder
Nyheder

Dansker vinder

kæmpepris

croissant ligger på tallerken
Helt vildt

Kaldt ud til mystisk dyr:

Viste sig at være

en croissant

magnus heunicke iført mundbind
Nyheder

Åben for at tilbyde

droppet vaccine 

Jennifer Lopez og Alex Rodriguez smiler stort
Kendte

Stjernepar går 
fra hinanden

En barmfager Samatha Fox i rødt lingeri.
Nostalgi

Tillykke til Samantha Fox

55 år i dag

Carsten Bjørnlund og Marie Bach Hansen står i militærtøj
Film og TV

Arvingerne-stjerner

skal opklare mord

i Hvide Sande 

morten messerschmidt taler
Nyheder

Messerschmidt:

Jeg har ikke begået

noget ulovligt

En bilrude med et skudhul
Krimi

Tilfældig kvindes bil

ramt af skud i Aarhus

En flod med hvidt vand
Helt vildt

Efter tankvognsuheld:

Mælk i stride strømme

Silas Holst og en rød murstensvilla
Kendte

Silas Holst jubler

Villaen solgt

En tjener serverer kaffe til to kvinder
Corona

Dagens afstemning:

Er det skørt med coronapas

ved udendørsservering

Kongefamilien med 7 oldebørn i en sofa
Kongelige

Rørende billede:

Oldebørnene samlet

En barfodet mand går på en træstamme
Sundhed

Usundt at gå med sko

En pige sidder og læser en bog på en terrasse i et sommerhus
Livsstil

Gode råd:

Sådan gør du terrassen klar

Fire smukke unge kvinder holder på deres gravide maver
Helt vildt

Fire søstre gravide

på næsten samme tid

En kæntret båd og en gummibåd på vej mod den
Krimi

Kæmpe skibsforlis:

1 død og 12 savnes

En tegnet ældre mand i en retssal
Krimi

Bombe fra overlæge:

Floyd døde af hjerteanfald

Mads Mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen nomineret med John Dillermand 

afghanistan
Nyheder

Danske soldater hjem fra Afghanistan

Margrethe
Kongelige

Dronningen bliver radiostjerne

coriona
Nyheder

Faldt om:

Dramatisk pressemøde

Bodil Jørgensen
Film og TV

Dagens tilbud: Lav film med Bodil Jørgensen

Musiker
Nyheder

Kendt musiker: Forvaring for grov vold og vidnetrusler

Havørn
Dyreliv

Live: Se ørneungen blive klækket

anholdt
Krimi

13 anholdt i sag om narko og coronasvindel

Aftenshowet
Film og TV

Sjov video: Grineflip i Aftenshowet

En masse forskellige lotto-kuponer fra Danske Spil.
Helt vildt

Vandt 310 millioner – sagde

sit job op som det første

Søren Brostrøm
Nyheder

Slutdato for vaccine rykkes med tre uger

Modelbillede af vaccinen fra AstraZeneca.
Nyheder

Medier: AstraZeneca trækkes

ud af dansk vaccineprogram

Prins Christian iført skitøj. Billedet er et år gammelt.
Kongelige

Prins Christian

flytter hjemmefra

Ole Bredahl løfter Ulla Bjerre så hun ligger i hans arme. De er fotograferet på scenen i forbindelse med Melodi Grand Prix.
Kendte

Grand Prix-stjerne død

En palmestrand med grønt vand, liggestole, parasoller og masser af mennesker.
Rejser

Dagens afstemning:

Skal du ud at rejse til sommer?

Skibet "Ever Given" der kigger i et bassin ved Suezkanalen.
Nyheder

Kræver seks milliarder i

erstatning efter skibsblokade

billede af Simon Komza
Underholdning

X Factor-flirten lever:

Stadig sød musik

En stor flok glade mennesker til koncert i solskin.
Nyheder

10.000 deltagere

til sommerens

grønne koncerter

Et stort idyllisk hus med flagstang og sø i baghaven.
Nyheder

Øboer har de mest

rummelige boliger

Et fly er ved at lette i en lufthavn.
Nyheder

Her er planen: Sådan

genåbnes der for rejser

En lille rødgul killing får sutteflaske på skødet af en kvinde.
Dyreliv

Flere hundrede killinger

reddet af sutteflasker

billede af par som dyrker sex
Nyheder

Fjernede kondomet

under samleje

- dømt for voldtægt

et fly står på en landingsbane
Nyheder

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

kvinde med maske ser syg ud
Corona

Sogn på 405 personer

har vildt incidenstal

billede af politiets stopskilt
Krimi

13-årig kørte bilen

- mor og far

sad ved siden af

billede af Laura Drasbæk
Kendte

Laura Drasbæk: - Det har forstyrret mig hele mit liv

billede af politibil
Krimi

43-årig fundet

simon spies kigger ind i kameraet og blinker
Kendte

Renoverer sauna-hytte: Her sad Spies i bar røv

billede af Anders Holch Povlsen
Nyheder

Milliardær om Nemlig.com-kritik:

- Trivsel og motivation helt afgørende

billede fra hospitalsstue
Corona

Laveste i 17 dage: Færre end 200 er nu indlagt med corona

fire glas med coronavaccine foran logoet fra Johnson & Johnsn
Nyheder

Sætter vaccine fra

Johnson & Johnson

på pause

person går med indsamlingsbøsse i hånden
Krimi

Falske indsamlere

stjal med arme og ben

skilt med påskriften "retten i aalborg" sidder på dør
Krimi

Fik to knivstik i ryggen:

- Hun var sur over jeg

kom for sent

mand på cykel kører forbi café
Sundhed

Tag cyklen og få en

bonus på 2000 kroner 

jeanette ottesen smiler
Kendte

Jeanette Ottesen:

Jeg græd hver dag

mand på cykel på brosten
Nyheder

Dagens afstemning:

Ville du cykle på job

for en bonus? 

brugte ting til salg på en hylde
Livsstil

Disse brugte ting

hitter mest