Lotte blev sygemeldt med stress: ”Jeg følte, at jeg svigtede”
Lotte Berthelsen påpeger vigtigheden af, at der er åben dialog mellem medarbejderen og lederen samt kollegerne imellem, så man i højere grad kan forebygge stress. Foto: Privatfoto
Da sosu’en Lotte Berthelsen for to år siden blev sygemeldt med stress, var det værste følelsen af at svigte sine kolleger og borgerne. Ny undersøgelse fra FOA viser, at mange oplever skam ved at sygemelde sig med stress.

For to år siden blev arbejdspresset, søvnmangel og konstant bekymring for meget for den 29-årige sosu Lotte Berthelsen, og hun måtte sygemelde sig med stress.

Det var hårdt for hende at sygemelde sig. Hun var ked af, at hun ikke kunne udfylde sin opgave, gøre en forskel og være der for beboerne på det plejecenter, hvor hun arbejdede.

- Jeg følte, at jeg svigtede andre mennesker, både mine kolleger og beboerne. Og det er den værste følelse af have, fortæller Lotte Berthelsen til Avisen.dk.

En ny undersøgelse fra FOA blandt fagforeningens medlemmer viser, at næsten halvdelen af stressramte, der har sygemeldt sig, oplever det som skamfuldt.

Stressforsker Pernille Pedersen fortæller til Avisen.dk, hvordan følelsen af at svigte og ikke slå til fylder hos stressramte og udløser skammen.

Ledelsen kan gøre en forskel

Lotte Berthelsen var sygemeldt i et halvt år, før hun vendte tilbage til arbejdet. Desværre fungerede hun efter eget udsagn ikke særlig godt om dagen, når hun havde vagter. Hun havde ikke overskud til at stå så tidligt op, men ville hellere have vagter, der startede senere på dagen.

Det kunne desværre ikke lade sig gøre, og derfor blev arbejdspladsen og Lotte Berthelsen enige om at slutte samarbejdet.

- Jeg var sårbar, og jeg havde hverken kræfter eller overskud til at kæmpe for noget, og derfor smed jeg egentlig lidt håndklædet i ringen og tænkte, at jeg bare skulle videre, siger hun.

Når Lotte Berthelsen kigger tilbage, kan hun godt savne, at der var blevet taget mere hensyn til hendes behov og brugt flere kræfter på at finde en ordentlig løsning på arbejdstiderne.

I dag er Lotte Berthelsen ansat på et plejecenter i Rebild Kommune, og der er hun glad for at være. Hun oplever, at ledelsen er god til at tage sig af personalet, som oplever åbenhed omkring de mindste problemer og interesse for deres velbefindende.

- Det er enormt vigtigt at have en ledelse, der er synlig. Det gør, at man ikke føler sig til gene, når man er syg, for det er en af de værste følelser af have, siger Lotte Berthelsen.

Stress er fortsat tabu

Vigtigheden af opmærksomme og omsorgsfulde ledere går hånd i hånd med vigtigheden af kolleger, der tager sig af hinanden og tager fat i problemer og udfordringer på arbejdspladsen, mener Lotte Berthelsen.

- Det er rigtig godt, hvis man tør spørge ind til, hvordan det går med ens kolleger. Der kan måske komme en og fortælle, at hun er træt i dag, og hvis det har stået på igennem længere tid, kan man jo godt spørge, om det skyldes, at man er presset, siger Lotte Berthelsen.

Hun oplever dog stadig, at stress og skam er et tabu blandt nogle af hendes kolleger.

- Jeg oplever, at nogle af mine ældre kolleger ser det som at være svag. Hvis man er syg, og jeg tænker, at det kan skyldes stress, så kan de godt finde på at sige, at det bare er, fordi man ikke gider, siger Lotte Berthelsen.

Heldigvis har hun også kolleger, der taler om, hvorvidt nogle af de andre er rigtig pressede eller bliver syge på grund af stress.

- Så hjælper vi hinanden med arbejdsopgaver og støtte, siger Lotte Berthelsen.