Jan var syg med stress: "Uden hjælpen ville jeg ikke være her i dag"
- Jeg havde aldrig oplevet sådan noget før, fortæller 53-årige Jan Rolighed, som gik ned med stress i april. (Foto: Foto: Privat.)
Et stort arbejdspres førte til stress og sygemelding for sælgeren Jan Rolighed. Han fik vigtig hjælp af en stress-mentor.

Tilbage i april knækkede filmen for Jan Rolighed. For mange deadlines og en stigende mængde af administrativt arbejde blev for meget for ham.

Han begyndte at få det fysisk dårligt med hjerteflimmer og søvnbesvær. Til sidst måtte han sygemelde sig med stress. 

- Jeg kunne ikke overskue at komme tilbage på jobbet. Jeg havde isoleret mig fra mine kolleger og private venner, og jeg var et rigtig skidt sted psykisk. Jeg havde aldrig oplevet sådan noget før, siger Jan Rolighed til Avisen.dk.

Den 53-årige sælger så ellers sig selv, som en der var god til at sige fra. Han havde prøvet at sidde i rollen som chef, og var derfor vant til pres og høje forventninger, men nu var han hårdt ramt.

Den dårlige samvittighed

Gennem sin forsikring i PFA Pension blev Jan Rolighed tilbudt EarlyCare, der kobler en mentor på folk, der er sygemeldt med stress. De er socialrådgivere eller sygeplejersker, der er specialiserede i stress.

Han fik en mentor ved navn Janne, der kom til at betyde meget for hans bedring. 

- Hun var fantastisk. Jeg kunne mærke, at hun bekymrede sig for mig. Hun ringede i weekender og aftentimer, hvis hun følte, at det var nødvendigt. Mine samtaler med hende rykkede faktisk mere end dem, jeg havde med psykologen, fortæller Jan Rolighed.

Det kom i en tid, hvor han havde stor skyldfølelse over for sine kolleger. Han var sikker på, at hans fravær efterlod et press på resten af arbejdspladsen. 

Støtten og rådgivningen fra hans mentor kom derfor til at at betyde endnu mere. 

- Havde det ikke været for den hjælp, som Janne og andre gav mig, så ville jeg ikke være her i dag, siger Jan Rolighed.

Nødt til at skifte spor

Det holdt hårdt, men Jan Rolighed kom ud af sin stress på den rigtige måde. Han føler sig nu mere afklaret, om det han har med i 'rygsækken'.

- Jeg kommer fra en lille by langt ude på landet. Der spurgte man altid 'hvordan går det?', men man forventede altid at få det samme svar. Nemlig at 'det går godt'. Man mente ikke noget ondt med det, men følelser og ondt i livet var ikke noget, man talte om, fortæller Jan Rolighed.   

Når han kigger tilbage på udviklingen inden for sit arbejdsliv, kan Jan Rolighed se et gennemgående tema. At rapportering og andet administrativt arbejde kom til at fylde alt for meget. 

- Jeg brækker mig over det! I dag handler alt om at dokumentere, hvad man gør, og hvornår man gør det, frem for rent faktisk at udføre det man skal, siger Jan Rolighed.

Han besluttede sig sammen med sin leder, at det var på tide at sige stop. Jan Rolighed er derfor fritstillet fra sit arbejde. Han er nu på vej til at læse til social- og sundhedshjælper.

Det er noget af et sporskifte, men alt sammen en del af en større plan om at komme til udlandet og arbejde som personlig hjælper. 

- Jeg har stadig mange år tilbage på arbejdsmarkedet, og jeg orker ikke mere salg. Jeg vil gerne have med mennesker at gøre, og den her uddannelse kan gøre det muligt for mig at følge den drøm, siger han. 

via Listen To News