Ny tablet mod modermærkekræft forlænger livet
Solarier og ophold i solen uden beskyttelse er et par af de hyppigste årsager til den aggressive kræftform. Foto: www.colourbox.com
Ny tablet forlænger livet for patienten og bremser udviklingen af modermærkekræft i tilfælde, hvor sygdommen allerede er i udbrud.

Der er nyt håb for folk med modermærkekræft. Det skyldes en ny pille.

Modermærkekræft er ellers én af de allersværeste kræftformer at behandle, når den først har spredt sig.

Den nye pille, Zelboraf, er udviklet af det schweiziske medicinalfirma Roche. Den er nu blevet godkendt af Sundhedsstyrelsen - fem måneder efter, pillen blev godkendt på europæisk niveau.

Ifølge Roche har prøver vist, at folk med fremskreden modermærkekræft overlever 13,6 måneder i gennemsnit, hvis de modtager Zelboraf.

Sammenlignet overlever de patienter, der modtager kemoterapi, 9,6 måneder.

Overlæge på Herlev Sygehus, Inge Marie Svane, er glad for godkendelsen af det nye præparat.

- Vi får nu et middel, som kan hjælpe den gruppe af patienter, der kommer med meget hastigt fremadskridende symptomer og som har brug for en hurtig lindring, siger hun om den nye pille, som hun betegner som 'et gennembrud' overfor Newspaq.

Det er dog ikke alle med modermærkekræft, der kan få gavn af den nye pille.

Før den virker, er det en forudsætning, at patienten har en særlig genfejl i kræftcellerne. Det er tilfældet for cirka 50 procent af alle med modermærkekræft, forklarer Inge Marie Svane.

- Det er denne halvdel, der får tilbudt behandlingen. Det gør de øvrige ikke, da vi ved, at den ingen effekt har på dem, forklarer hun.

Ligesom med alle andre lægemidler er der en bivirkning ved den nye pille. Visse patienter får store problemer med huden i form af udpræget overfølsomhed overfor sollys og andre former for udslæt og vortedannelser. I enkelte tilfælde kan patienten udvikle hudkræft, der skal opereres væk.

Men alt i alt opvejes det af effekten på modermærkekræften. Og det nye middel er allerede ved at blive videreudviklet, forklarer Inge Marie Svane.

- Der er allerede nye kombinationer på vej, hvor man forhåbentligt kan se en længere virkende effekt og færre bivirkninger, siger hun.

Omkring 1.800 danskere får hvert år konstateret modermærkekræft. Det er den fjerde højeste forekomst i verden.

De mest almindelige symptomer på mordermærkekræft er, at modermærket vokser, ændrer form eller farve eller danner sår, der ikke vil hele.