Ny måling: Danmark scorer topkarakter i ligestilling

Vi skal blive ved med at skubbe på udviklingen. Ellers risikerer vi tilbagegang, mener ligestillingsminister Karen Ellemann (V). (Foto: Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix/Arkiv )

Danmark er det næstmest ligestillede land i EU, viser ny måling.

Danmark lander på en andenplads efter Sverige på listen over mest ligestillede lande i EU.

Det viser nyt europæisk ligestillingsindeks, der offentliggøres onsdag. 

Det er især de danske kvinders høje uddannelsesniveau og adgang til arbejdsmarkedet, der er med til at gøre Danmark til europæisk sværvægter i ligestilling. 

Ligestillingsminister Karen Ellemann (V) er glad og stolt over placeringen, men mener dog ikke, Danmark er helt i mål med ligestillingen. 

Køns- og ligestillingsforsker Christian Groes peger på, at det fortsat halter med ligestillingen i kultur- og erhvervslivet.

Nummer et i uddannelse  

Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem mænd og kvinder, Eige, offentliggør for tredje gang ligestillingsindekset, der måler og sammenligner ligestillingen i EU-landene. 

Det er indikatorerne arbejde, penge, viden, magt, sundhed og tid, der udgør landenes ligestillingsgrad, der er målt i årene 2005, 2010, 2012 og 2015. Danmark er også i de tidligere målinger landet på en andenplads. 

I kategorien viden, der omfatter uddannelsesadgang og -fuldførelse, ligger Danmark på en førsteplads. Og i forhold til lige adgang til arbejdsmarkedet og arbejdsforhold ligger Danmark på en andenplads, kun overgået af Sverige. 

Ligestillingsminister Karen Ellemann (V) glæder sig over Danmarks topplacering. 

Ellemann: Vi er ikke i mål

"Jeg er utrolig glad for, at Danmark får en andenplads i EU, når det kommer til ligestilling. Indekset viser også, at vi er gået lidt frem siden sidste måling i 2012. Det kan vi godt være stolte af," lyder meldingen fra Karen Ellemann i en skriftlig kommentar til Avisen.dk. 

Hun mener blandt andet, den høje placering skyldes lige adgang til beskæftigelse og uddannelse, samt gode arbejdsforhold, herunder god barselsorlov. Dog mener ministeren ikke, at man dermed kan sige, at vi er kommet helt i mål med ligestillingen herhjemme: 

"Ligestilling er en grundlæggende værdi i det danske samfund, som der er stor opbakning til. Men for mig er det vigtigt, at vi ikke tager ligestilling for givet. Jeg tror ikke, at ligestilling er en fast størrelse, hvor vi kan sætte et flueben og sige: så kom vi i mål. Vi skal blive ved med at skubbe på udviklingen, ellers risikerer vi tilbagegang. Det ser vi rundt om i verden."

Karen Ellemann mener blandt andet, der kan ske forbedringer på områder som fordeling af forældreorlov, det kønsopdelte arbejdsmarked og ligestilling i etniske minoritetsmiljøer. 

Ekspert: Helle Thorning har banet vej

Køns- og ligestillingsforsker fra Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet Christian Groes mener, at den danske velfærdsstat har været med til at skabe ligestilling mellem mænd og kvinder. 

 - Vi er godt på vej. Det er udtryk for, at velfærdsstaten virker. Formålet med vores velfærdsstat har jo altid været, at man kan opnå det, man vil, uanset baggrund og køn. Der er i det danske samfund en stor velvillighed for inklusion af kvinder i blandt andet politik og i videnskaben, forklarer Christian Groes. 

Han mener, at kvindelige forbilleder og rollemodeller som tidligere statminister Helle Thorning-Schmidt har været med til at skabe en inkluderende kultur for kvinder i samfundet. 

Dog peger han på, at ligestillingen stadig halter i erhvervs- og kulturlivet. 

- Her er mandekulturer, det er svært for kvinder at komme ind på. Kvinderne får ikke samme anerkendelse som mændene. Og så har vi i erhvervslivet stadig det berømte glasloft, siger Christian Groes.

Det berømte glasloft er en reference til de mere eller mindre usynlige strukturer, der står i vejen for, at kvinder trods samme kompetencer og ambitioner får samme muligheder i erhvervlivet og samfundet som mænd. 

LO: Bekymret 

Hos Hovedorganisationen LO er næstformand Nanna Højlund, der er ansvarlig for ligestillingsområdet, positiv over for Danmarks andenplads.

Dog vækker det bekymring hos LO, at ligestillingsindekset samtidig viser, at det er gået tilbage med ligestillingen i Danmark, når det gælder kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet.

Læs mere her.