"Bekymrende": Danske kvinder arbejder mindre

Kvinder tilbringer mindre tid på arbejdsmarkedet end mænd, og udviklingen er gået tilbage siden 2015, viser ny måling.
- Hvis vi ikke tager den problemstilling alvorligt, så tror jeg desværre, vi vil se et endnu mere kønsskævt arbejdsmarked fremover, lyder det fra LO-næstformand Nanna Højlund.
- Hvis vi ikke tager den problemstilling alvorligt, så tror jeg desværre, vi vil se et endnu mere kønsskævt arbejdsmarked fremover, lyder det fra LO-næstformand Nanna Højlund. Foto: LO

Danmark er gået fra en andenplads til en sjetteplads i ligestilling, når det gælder deltagelse på arbejdsmarkedet.

Det viser nyt ligestillingsindeks, lavet af det europæiske ligestillingsinstitut Eige.

LO er bekymret over udviklingen og ligestillingsminister Karen Ellemann (V) erkender, at der er steder på beskæftigelsesområdet, hvor det halter med ligestillingen. 

I toppen

Det går ellers overordnet godt for ligestillingen i Danmark, der scorer en andenplads over de mest ligestillede EU-lande i ligestillingsindekset fra Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem mænd og kvinder, der måler ligestilling i EU-landene. 

Men når det gælder tid tilbragt på arbejdsmarkedet i forhold til arbejdstimer og antal år på arbejdsmarkedet, går det dog ned ad bakke for Danmark. 

Kvinder arbejder færre timer end mænd, og tilbringer desuden færre år på arbejdsmarkedet i forhold til mænd. Og udviklingen er gået tilbage herhjemme. 

Danmark er nemlig gået fra en andenplads i 2005 til en sjetteplads i den seneste måling i 2015. Det fremgår af ligestillingsindekset for 2017, der blev offentliggjort onsdag.

Kvinder på deltid

Arbejdsmarkedetsforsker Bent Greve fra Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet er ikke overrasket over, at Danmark sakker agterud, når det gælder forskel i arbejdstid. 

Det hænger ifølge ham sammen med, at vi i dag har et arbejdsmarked, hvor ikke alle kvinder kan få et fuldtidsjob, men må tage til takke med deltidsstillinger, og desuden ofte tager mere barsel end mændene. 

Han nævner dog også en tredje grund til udviklingen: 

- Der er stadig flere kvinder, der tager en lang videregående uddannelse, og derfor kommer senere ud på arbejdsmarkedet. Så på den måde er det ikke jo ikke udtryk for uligestilling, tværtimod, lyder det fra Bent Greve. 

Hos fagbevægelsen ser de med alvor på udviklingen. 

LO: Balancen går ikke op

”Det en bekymrende udvikling, at vi falder tilbage på arbejdsmarkedsdeltagelsen for kvinder. Vi må desværre erkende, at vi i Danmark er særligt udfordret af, at rigtig mange kvinder er i deltidsstillinger. Det skyldes flere ting, men vi kan fx se, at rigtig mange stillinger slås op på deltid særligt i de kvindedominerede fag," lyder det fra næstformand i LO Nanna Højlund i en skriftlig kommentar til Avisen.dk.

Og selvom Nanna Højlund finder det positivt, at Danmark ligger på en andenplads, når det gælder ligestilling generelt, så peger hun på, at også ulige fordeling af forældreorlov og rollefordeling i familen, hvor kvinder stadig er den primære omsorgsperson, er med til at skabe skævvridning. 

"Hvis vi indregner den tid, som kvinder bruger i hjemmet på det ubetalte arbejde, i tiden brugt på betalt arbejde, så arbejder kvinder samlet set mere end mænd. De får bare ikke løn for det. Hvis ikke vi tager den problemstilling alvorligt, så tror jeg desværre, at vi vil se et endnu mere kønsskævt arbejdsmarked fremover. Der er noget med familie-arbejdslivsbalancen, der ikke går op – særligt for kvinder,” lyder det fra Nanna Højlund. 

Arbejdgivere: Kvinders eget valg 

Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) mener de, at tendensen med, at kvinder arbejder færre timer end mænd, skyldes de enkelte kvinders prioriteringer. 

- Det handler i høj grad om prioriteringer og egne valg i forhold til uddannelse og arbejde. Vælger man en bestemt uddannelsesretning vil man måske ende i den offentlige sektor, hvor der ofte er deltidsstillinger. I det private ønsker arbejdsgivere som udgangspunkt medarbejdere, der arbejder fuldtid, siger Trine Birgitte Hougaard, der er chefkonsulent i DA.

Ligestillingsminister: Fastgroede normer

Ligestillingsminister Karen Ellemann (V) er først og fremmest glad for Danmarks andenplads i ligestilling, men erkender, at der er steder indenfor arbejdsområdet, hvor det halter lidt med ligestillingen: 

“Et af de områder, hvor jeg mener, at vi kan gøre det bedre, er i forhold til fordelingen af forældreorlov mellem kvinder og mænd. Vi har fleksible rammer for, at familierne kan fordele forældreorloven, som det passer dem. Alligevel tager danske mødre i gennemsnit ti gange så lang orlov som fædrene. Her er der behov for at rykke ved nogle af de fastgroede normer,“ lyder det fra ministeren i en skriftlig kommentar til Avisen.dk.

Hun oplyser, at regeringen til efteråret lancerer en kampagne, der skal få flere fædre til at tage mere orlov. 

Derudover mener Karen Ellemann også, at arbejdsmarkedet og uddannelsesvalg fortsat er alt for kønsopdelt, samt at der skal arbejdes for at få flere kvinder i ledelse. 

Kvinfo: Ikke frivilligt 

Hos Danmarks videnscenter for køn, ligestilling og mangfoldighed, Kvinfo, peger direktør Henriette Laursen på, at der er en stigende tendens til, at danske kvinder går på deltid og at det kun er cirka halvdelen af dem, der selv har ønsket at gå på deltid. 

- Måske handler det om en ny udviklings-trend i vores samfund om, at vi idag har råd til at gå på deltid, så vi kan hente vores børn tidligere. Men på grund af at vi også har manglende ligeløn og et kønsopdelt arbejdsmarked, så er det bare i høj grad kvinderne, der går på deltid og henter børnene i daginstitutionen, forklarer Henriette Laursen. 

Hun oplyser, at det især er kvinder i 30-40-års alderen, der går på deltid. 

Sverige i top

På listen over lande i EU, der klarer sig bedst i kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet, ligger Sverige nummer et, efterfulgt af Finland, Estland, Litauen, Letland og Danmark på en sjetteplads. Bundscoreren er Italien på en 28. plads.   

LO oplyser, at man ud fra et nyt arbejdsmarkedsovervågningsredskab (AMOS) blandt andet kan trække tal på opslåede stillinger. Hvis man trækker data inden for det sidste år på udvalgte brancher, kan man se, at andelen af opslåede deltidsstillinger for SOSU er 70 procent, pædagog 50 procent og rengøringsassistent 65 procent. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.