Administration 

Nu er det knald eller fald for Uffe Elbæk, Mette Frederiksen og Lars Løkke

Kampfløjt til årets politiske sæson lyder mandag. Vi står overfor et historisk spændende folketingsvalg, hvor Alternativets Uffe Elbæk, Socialdemokratiets Mette Frederiksen og Venstres Lars Løkke Rasmussen kæmper om at blive landets næste statsminister. (Foto: Foto: Søren Bidstrup og Mads Claus Rasmussen, Ritzau / Scanpix.)

Mandag lyder startskuddet til en ny politisk sæson. Med et folketingsvalg forude vil fronterne mellem rød og blå blok blive trukket skarpt op. Ideologiske sværdkampe om den offentlige sektors størrelse og det danske skattetryk vil tage til i styrke, ligesom der vil være heftige diskussioner om, hvordan vi skaffer mere kvalificeret arbejdskraft.

ANALYSE Kampen om, hvem der skal være Danmarks næste statsminister begynder for alvor mandag, når de politiske partier tager hul på en stribe sommergruppemøder. 

Dansk Folkeparti lægger for i Sønderborg. Her tæt på den tyske grænse vil Kristian Thulesen Dahl, Pia Kjærsgaard og resten af Dansk Folkepartis folketingsgruppe slå fast, at grænsebomme og udlændingestramninger er mere nødvendige end nogensinde, ligesom de vil fejre burka-forbuddet, der netop er trådt i kraft. 

De 37 folketingsmedlemmer vil synge igennem på danske fædrelandssange vel vidende, at der er en stor risiko for, at ikke alle er med til sommergruppemøde næste år.

Ved seneste folketingsvalg i 2015 fik Dansk Folkeparti et kanonvalg med 21,1 procent af stemmerne. Dermed blev de både Danmarks største borgerlige parti, landets næststørste parti og kunne sikre Lars Løkke Rasmussen statsministerposten. 

Messerschmidt kan synge og larme

Holder målingerne frem til valget, ryger fire DF'ere ud af Christiansborg. Til gengæld kommer der nok en høj sangstemme ind, når den stormombruste Morten Messerschmidt for første gang stiller op til Folketinget.

Han kan nemlig synge, men også larme. Bare tænk på beskyldningerne om misbrug af EU-midler, hvor han for øjeblikket undersøges af EU-Parlamentet.      

Dansk Folkeparti spiller en nøglerolle i forhold til, om Lars Løkke får lov til at fortsætte, eller om Socialdemokratiets Mette Frederiksen skal indtage statsministeriet.

Til gengæld har Kristian Thulesen Dahl ladet forstå, at han anser den tredje statsministerkandidat Uffe Elbæk fra Alternativet for en 'crazy', drømmende dommedagsprofet, der håner det danske folkestyre ved at gå efter statsministerposten. 

Akkurat som Dansk Folkeparti holder vågent øje med meningsmålingerne i et valgår, gør alle øvrige partier det også.

Liberal vælgerlussing

Liberal Alliance, der også holder sommergruppemøde i den kommende uge, står til en vælgerlussing og til at miste en håndfuld mandater. For at undgå vælgerkatastrofen skal Anders Samuelsen ud over rampen med klare liberale budskaber hen over efteråret, hvilket bliver svært, når man er tynget af regeringsansvar. 

Midt i august samler Alternativet, Venstre og Socialdemokratiet med få dages mellemrum deres folketingsgrupper for at motivere indadtil og sælge deres budskaber udadtil. 

Ved at bringe sig selv i spil som statsministerkandidat har Uffe Elbæk allerede sikret sig, at den danske verdenspresse vil stimle sammen på Papirøen i København, når han 17. august præsenterer liste Å's regeringsgrundlag. Det er Alternativets bud på, hvordan landet skal ledes, hvis Elbæk overrasker med en valgsejr.

Siden folketingsvalget i 2015, hvor Alternativet scorede flere stemmer end både SF, Radikale og Konservative, har partiet tilsyneladende tabt pusten hos vælgerne, og står til at gå mindst et mandat tilbage. Elbæks statsministerdrømme er et forsøg på at generobre momentum. 

Løkkes skæbneår

Når Lars Løkke byder velkommen til Venstres folketingsgruppe på sommermødet i Aarhus 16. august, tager han samtidig hul på sit politiske skæbneår.

Taber Venstre regeringsmagten efter det folketingsvalg, hvor Løkke selv trykker på knappen i det sene efterår eller begyndelsen af 2019, er Løkke en gang for alle ude af dansk politik.

Genvinder han statsministerposten kan han danne regeringen Lars Løkke Rasmussen IV, og det vil være en gigantisk personlig triumf for ham at kunne lægge skandalesager, beskyldninger om manglende troværdighed og adskillige kriser i VLAK-regeringen bag sig. 

Og man skal ikke underkende Lars Løkkes tag i borgerlige kernevælgere, ligesom Venstre-veteranen mestrer kunsten at gribe folkelige dagsordener, på samme tid holde sit støtteparti DF tæt på sig i værdipolitikken og ud i strakt arm på EU-politikken, indgå trepartsaftaler med arbejdsmarkedets parter, kindkysse med LO-formanden og være bedste venner med dansk erhvervsliv.  

Mere end nogen andre vil Løkke dykke ned i meningsmålingerne hen over efteråret. Tirsdag 2. oktober vil han holde åbningstale i Folketinget. Derefter vil han dag for dag tage bestik af målingerne og måske bruge finanslovsforhandlinger til at udskrive et valg. Står det skidt til i målingerne, tager han sandsynligvis nytårstalen med og håber at vinde stemmer inden et tidligt 2019-valg. Han har frist til juni,  men med et valg til Europa-Parlamentet ultimo maj, vil folketingsvalget komme før. 

Mette Frederiksen går solo 

I Socialdemokratiet gør Mette Frederiksen klar til sin første valgkamp som statsministerkandidat. Med sin strammerkurs på udlændingepolitik og tete-a-tete med Kristian Thulesen Dahl har hun delt vandene i sit eget røde bagland, men formået at stige marginalt i målingerne.   

Som den første S-leder siden 1993 går Mette Frederiksen til valg på at danne en socialdemokratisk et-parti-regering efter et valg. Dermed bryder hun med et kvart århundredes parløb med Radikale. Det har skabt furore ikke alene hos Morten Østergaards radikale tropper men også hos SF og Enhedslisten, fordi Mette Frederiksen ønsker at fortsætte med en stram udlændingepolitik. Og kan Pia Olsen Dyhr og Pernille Skipper stå model til det? 

Udlændingetema vil dominere  

Sådan som målingerne ser ud før kampstart, tegner alt til, at det bliver en uhyggelig spændende politisk sæson 2018/19.  

Men valgets udfald afhænger også af, hvordan partilederne tackler de politiske dagsordener, som danskerne går op i. 

Det altdominerende tema i det politiske efterår bliver uundgåeligt udlændingepolitikken.

Uanset at der p.t. er sat prop i flygtninge- og migrationsstrømme til Danmark, kommer udlændingepolitikken til at fylde. Både S, DF og Venstre har interesser i at overbevise indvandrer-bekymrede vælgere om, at lige netop deres parti er bedst til at bremse udlændinge og bedst til at integrere ved at stille krav og ikke bare finansiere udlændingenes liv på den danske stats og skatteborgernes regning. 

Ideologisk clash om velfærd

Men velfærd og den offentlige sektors størrelse presser sig også på. Og her vil være det velkendte ideologiske clash mellem rød og blå blok om velfærd eller skattelettelser. 

Innovationsminister Sophie Løhde (V) og finansminister Kristian Jensen (V) kommer til at spille en central rolle i at overbevise midtervælgerne om, at velfærd og den offentlige sektor ikke lider overlast med dem ved styrpinden. Kristian Jensen har allerede aflyst nulvækst i den offentlige sektor, og Sophie Løhde er på vej med den såkaldte sammenhængsreform, der skal modernisere den offentlige sektor. 

På arbejdsmarkedspolitikken får beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) travlt. Først og fremmest med et nyt udspil, der skal sikre erhvervslivet adgang til mere kvalificeret arbejdskraft. Store dele af Produktionsdanmark skriger på industriarbejdere, smede og elektrikere, og derfor skal der måske åbnes op for mulighed for mere udenlandsk arbejdskraft og stilles yderligere krav til ledige.  

I topgear til fremtidens nye job

Dertil kommer at regeringens Disruptionråd gør sit arbejde færdigt i efteråret og kommer med bud på, hvordan vi kommer i topgear til fremtidens digitale og automatiserede arbejdsmarked. Her handler det om at sikre mere uddannelse til lønmodtagere, så de kan omstille sig til fremtiden, og det koster penge.   

Og endelig får Troels Lund Poulsen sit at gøre med at strikke en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats sammen. Regeringens eget ekspertudvalg er lige på trapperne med sine anbefalinger, og hos de faglige organisationer er der et udtalt ønske om at få lovgivning, der kan forebygge stress og dårligt arbejdsmiljø.

Kampfløjtet til en gysersæson i dansk politik lyder mandag. Kampen om statsministerposten bliver først afgjort på selve valgdagen. Stay tuned!

Tid og sted for sommergruppemøder

Dansk Folkeparti 6. – 8. august i Sønderborg. 

Liberal Alliance 8. - 9. august i København. 

Konservative 16. – 17. august. 

Alternativet  15. – 17. august i København. 

Venstre 16 – 18. august i Aarhus. 

SF 16 – 17. august i Jørlunde.

Socialdemokratiet 20. – 21. august i Kolding.

Enhedslisten 20. august på Hvidovre Hospital.

Radikale 21. – 22. august.

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

folk går på stranden i beskyttelsesdragter
Sundhed

Fugleinfluenza hos

mennesker:

Enorm bekymring 

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn

Nyheder

Tidligere TV 2-profil stopper 

Smadret bil efter ulykke
Krimi

Dødsulykke:

Landevej spærret

TikTok app på mobiltelefon
Nyheder

Unge frygter at blive voldtaget den 24. april

Kvinde på talerstol
Sport

Republikaner opfordrer amerikanerne til at bevæbne sig før valg

billede af politibil
Krimi

Million-kup på parkeringsplads

et stykke sushi mellem to spisepinde
Nyheder

Sushi-restaurant konkurs

en mand møder pressen
Nyheder

Nye Borgerlige
fortsætter som parti

en nonne med foldede hænder
Helt vildt

Nonne efterlod død

veninde i kuffert

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bilfirma
er gået konkurs

et luftfoto
Nyheder

Udgravning til Femern-tunnel er færdig

en mand der går
Kendte

Jes Dorph:
- Jeg var bange

en politiafspærring
Krimi

Ung mand dræbt af gravemaskine

en alvorlig mand
Nyheder

Dansk Erhverv: Det skal der ske med Børsen

en bygning i brand
Nyheder

Børsen-brand:

- Vi er over 1 mia. kr.

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet: Holdt det

hemmeligt for mor og far

portræt mand
Kongelige

Nu reagerer kongen

flere mennesker på trappe
Nyheder

Børsen-brand: Margrethe nedtoner fødselsdag

lottokupon
Nyheder

I aften kan du vinde

621.000.000 kroner

røg og flammer
Nyheder

Christiansborg evakueres 

flammer og røg
Krimi

Lige nu:

Flammerne hærger Børsen 

røg og ild fra bygning
Krimi

Video: Flammerne raser

Tre personer i Folketinget
Debat

Michael Dyrby: Mette på vej ud, Alex på vej ind - men Lars bestemmer

Krimi

Tiltale: 54-årig strangulerede og stak Hanne With

stor bygning - Børsen
Nyheder

FAKTA: En af Københavns ældste bygninger

portræt mand
Nyheder

Jes Dorph:

Skal vidne i dag

mennesker på balkon
Nyheder

Fødselsdag

bag lukkede døre

Nyheder

Vil have 3,9 milliarder

Indgang til Retten i Svendborg
Krimi

Dømt for organiserede bedragerier mod ældre

Nyheder

Våbenansvarlig på Baldwin-film skal i fængsel

Missiler på nattehimmel
Nyheder

Aktieinvestorer tror ikke situationen i Mellemøsten  eskalerer

Nina Agdal og Logan Paul
Kendte

Dansk supermodel er gravid

Smadrede biler og motorcykel
Nyheder

Alvorlig ulykke lukker hovedvej

Danser omfavnes
Kendte

Dansk stjerne indstiller karrieren

Nyheder

Der er to kandidater til formandsposten i Nye Borgerlige

Prinsesse Benedikte portræt
Kongelige

Benedikte fylder 80:

Sådan skal hun fejres

angreb på præst i kirke
Nyheder

Nyt knivangreb i Sydney:

Fire personer stukket ned

i kirke

Retten i Glostrup
Krimi

Tændstikker på sidevej

ledte til mistænkt

danmark set fra rummet
Helt vildt

Begejstret NASA-forsker: 
Fantastiske billeder af 
Danmark

kvinde smiler
Nyheder

Milliardær-datter dræbt