Norske biskopper: Lyset overvinder mørket
Hele Norge er samlet i sorg på årsdagen for terrorangrebet. Her er det statsministeren og kongen, som nedlægger kranse. Foto: Roald , Berit AP / POLFOTO
Lys og kærlighed overvinder det mørke, som Breivik skabte. Sådan lyder budskabet fra mindegudstjeneste i Oslo.

Bænkene i Oslos domkirke er fyldt af mennesker med alvorlige miner. Deres blikke er rettet mod talere og korsangere, der på hver deres måde sender trøstende ord af sted mod de pårørende til ofrene for massakren i hovedstaden og på Utøya for et år siden.

Blandt talerne ved mindegudstjenesten er Norges øverste biskop, Helga Haugland Byfuglien, samt biskop Ole Christian Kvarme.

Begge lægger de vægt på den kærlighed og det lys, som ifølge kirken har trængt sig gennem det mørke og had, som blev udstillet, da Anders Behring Breivik bragte en bombe til sprængning i Oslo og gik amok på Utøya bevæbnet til tænderne:

- Mørket ligger allertungest over dem, der har mistet deres kære eller er påført skader og traumer. Men deres minde lyser i mørket, siger Helga Haugland Byfuglien og fortsætter:

- Tiden kan ikke skrues tilbage. Vejen går videre. Alt de gav i deres liv, vil med tiden være lys i sorgen. De skinner allerede i mørket.

Ole Christian Kvarme fortæller til de fremmødte i kirken, at mørket truede med at splitte den norske befolkning:

- For et år siden blev det pludselig mørkt. Terrorangrebet formørkede sommerdagen, hadet kom, og frygten og gråden skabte afstand mellem os, siger han og fortsætter:

- Lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvundet det. For gennem den dybeste sorg og gråd, midt i den tunge stilhed, som lagde sig over by og land, blev det hvisket og i sidste ende sagt med højere stemme: Vigtige ord om kærlighed og værdighed.

Eskil Pedersen, der er leder af Arbeiderpartiets Ungdomsforbund, AUF, som holdt lejr på Utøya, da Breivik slog til, takkede i sin tale kirken og kongehuset for den støtte, der blev givet i tiden efter massakren, som kostede i alt 77 mennesker livet:

- Vi savner dem og vil huske dem for deres godhed, siger han.