SE FAKTA UDSENDT MANDAG 22:27. GRAFIK UDSENDT 09:00.
---- ----
For tredje år i træk var det fire diskrete bogstaver, der toppede listen over verdens 50 bedste restauranter, som blev offentliggjort i London mandag aften.
Noma med hjemsted i Det Grønlandske Pakhus på Christianshavn i den danske hovedstad er endnu engang blevet valgt foran bunkevis af udenlandske restauranter, og chefkok Rene Redzepi kan ikke holde glæden tilbage.
- Det er en cirkel, der er afsluttet nu. Det var det sidste trin for os. Man kan sige, at man nærmest ikke kan nå længere end tre år på den liste, siger Redzepi, som dog endnu har til gode at få tildelt den tredje Michelin-stjerne.
Det syntes dog ikke at bekymre kokken på mandagens festaften, og ifølge Bent Christensen, som tidligere har været med til at sammensætte listen over de bedste restauranter, har Noma med sit hattrick skrevet sig ind i historien.
- Det er en fantastisk bedrift at være nummer et tre år i træk. Det bliver meget svært for andre i fremtiden at gøre efter, siger Bent Christensen, som er redaktør for Den Danske Spiseguide.
Foruden Noma er det kun den legendariske spanske restaurant El Bulli, der har toppet listen tre år i træk i dens 11-årige levetid. Netop den nu lukkede El Bulli og især chefkokken Ferran Adria har været et stort forbillede for Rene Redzepi.
Chefredaktør på madmagasinet Gastro, Jesper Uhrup Jensen, er også fuld af lovord over for Noma. Han tror dog ikke, det havde været noget alvorligt tab for restauranten, hvis den var blevet stødt fra tronen.
- Det havde måske gjort lidt ondt i forfængeligheden hos Noma, men det havde ikke gjort den store forskel, vurderer Jesper Uhrup Jensen.
Mens Noma befandt sig på listen over verdens 50 bedste restauranter for syvende gang, så fik Danmark for første gang to restauranter med på listen, da Geranium sneg sig ind på en 49.-plads.
- Hvis man tænker over, hvor mange restauranter, der er i verden, så bliver man helt rundtosset. At være blandt de 50 er kæmpestort og en stor ære for os. Det er en stor dag, konstaterer chefkok Rasmus Kofoed.
Han hentede for halvanden måned siden en Michelin-stjerne, og sidste år vandt han konkurrencen Bocuse d'Or, der betragtes som "VM for kokke".
- Vi har haft åbent i halvandet år. Det er helt uhørt, at vi allerede er kommet i det her fine selskab, som er ekstremt svært at komme i, tilføjer han.
Bent Christensen havde på forhånd udpeget Geranium som den oplagte mulighed for at få to danske restauranter på listen, og han tror ikke, det er sidste gang, Geranium optræder i top-50.
- Rasmus Kofoeds køkken er helt uforudsigeligt, og selv om han er verdensmester, så har han ikke fundet sit sidste udtryk endnu. Så man kan bestemt ikke udelukke nogle gode overraskelser fremover, siger han.
Jesper Uhrup Jensen er helt enig.
- Geranium vil tage nogle store spring op ad listen de kommende år. Jeg tror, Geranium har gjort sin entre for at vandre længere op, forudser han.