Familiens rørende afsked med Jens Okking: "Han er nu rejst i forvejen"

Underholdning
Jens Okking var primært kendt som skuespiller, men han gjorde sig også bemærket på den politiske scene. Skuespilleren sov ifølge familien stille ind søndag. (Foto: Foto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Jens Okking var primært kendt som skuespiller, men han gjorde sig også bemærket på den politiske scene. Skuespilleren sov ifølge familien stille ind søndag.

Skuespiller Jens Okking er død den 21. januar 2018 (født 18. december 1939). Jens Okking blev 78 år.

Han sov ifølge familien stille ind søndag morgen klokken 06.05. Han var omgivet af sin nærmeste familie.

- Vores dejlige far fik en fredfyldt afslutning på et fantastisk liv, og nu er han med egne ord rejst i forvejen, skriver familien i en udtalelse.

Jens Okking havde blandt andet været tre år i søværnet og haft forskellige småjob, før han indtog de skrå brædder. Det foregik i 1960 på den århusianske teaterscene, hvor han startede som scenograf. Året efter debuterede han som skuespiller.

Okking blev senere ansat ved Aarhus Teater, og i de følgende år arbejdede han fortrinsvis som freelancer i teaterverdenen, samtidig med at han gjorde flere afstikkere til andre sider af tilværelsen.

Han arbejdede således i en periode som rejsejournalist, anmeldte tv, skrev om kultur i Ekstra Bladet og Jyllands-Posten og underviste på en højskole.

Han udvidede sit virkefelt til at instruere i både radio og tv og var manden bag den alternative teatergruppe Klar Scene, hvor han fungerede som både dramaturg, skuespiller og instruktør.

Et engagement som teater- og musikchef på kulturhuset Værket i Randers kom kun til at vare nogle måneder, da kemien mellem Jens Okking og det kommunale beslutningsapparat gjorde et fortsat samarbejde umuligt.

I mange år var han en hyppigt benyttet skuespiller i danske film, og han nåede at medvirke i over 40 af slagsen.

Med dyb psykologisk indleven tilførte Okking sine roller en høj grad af troværdighed, delvist på trods af sin karakteristiske ydre fremtræden, der kunne have låst ham fast i en bås med ensartede roller. Han var nok noget af en bulderbasse at se på, men han udforskede og formede sine roller med en nærmest uovertruffen disciplin.

I Anders Refns politifilm "Strømer" fra 1976 havde Jens Okking måske sit livs rolle som kriminalassistenten, der efter et nervesammenbrud overføres til papirarbejde, men kommer på sporet af en svindelsag med forbindelser til samfundets top. En halv snes år senere videreførte Okking figuren i tv-serien "Een gang strømer".

Okking sagde i 1975 "af principielle årsager" nej til at modtage den Bodil, som de københavnske filmanmeldere ellers fandt ham værdig til at modtage for sin birolle i "Nitten røde roser."

Men to år senere forelå der en ny situation, da hans titelrolle i "Strømer" kastede endnu en statuette af sig. Han havde ikke ændret mening fra 1975, men ville alligevel gerne modtage sin hæderspris.

I 2001 hjemførte Jens Okking karrierens anden Bodil i rollen som millionæren i Gert Fredholms succesrige hverdagskomedie "At klappe med én hånd."

Af andre markante filmroller kan nævnes "Skytten," "Mig og Charly," "Honningmåne," "Gummi-Tarzan" og "Menneskedyret." Han kunne sidste gang ses i "Næste Skridt" fra 2007.

I november 2004 blev han ramt af en blodprop under en oplæsning i Aulum Fritidscenter i Vestjylland, og det forhindrede hans medvirken i Gert Fredholms spillefilm "Dommeren".

Også fjernsynet nød godt af Jens Okkings talent, blandt andet i Peter Ronilds "Fader min", i klassikere som "Misantropen" og "Woyzeck" samt i Lars von Triers "Riget". Han opbyggede med tiden et noget anstrengt forhold til teaterscenerne og gav på et tidspunkt udtryk for, at han kun ville arbejde de steder, hvor teatrene blev ledet af teaterfolk.

Men det åbnede også muligheder, blandt andet da Peter Langdal og Henrik Hartmann overtog ledelsen på Betty Nansen Teatret. Her var Jens Okking kong Claudius i duoens åbningsforestilling "Hamlet", og han vendte senere tilbage i "Klokkeren fra Notre Dame". Sidst i 1990'erne stod han for en meget rost præstation i Brechts "Galileis liv" på Gladsaxe Teater.

I en samtale med Politiken i 1996 svarede Jens Okking "ja" til spørgsmålet om, hvorvidt han som så mange andre skuespillere i virkeligheden var et meget blufærdigt menneske.

- Blufærdighed er jo den eneste reelle beskyttelse, vi har. I det hele taget skal man som skuespiller bevare nogle hemmeligheder over for publikum. Ikke sådan, at man skal lægge låg på, men der skal være harmoni og egalitet i udtrykket. Og vigtigst af alt: Det handler om at være til stede med lidt mere end bare sig selv, at kunne tænde på brøkdele af sekunder, at kunne huske, hvor knapperne sidder, forklarede han.

Jens Okking var også en meget benyttet oplæser og demonstrerede ved disse lejligheder sin svaghed for såvel Bibelen som Gustav Wied og især H.C. Andersen. Okking indlæste således samtlige af H.C. Andersens eventyr til en lydbog.

I flere omgange arbejdede Okking som landmand på hjemmefronten, og det sociale og politiske engagement, der altid havde været en del af hans professionelle grundlag, banede vejen for hans entre på den politiske scene i 1999.

Flere gange gennem årene var Jens Okking blevet spurgt, om han ville stille op for et parti, men han sagde nej, fordi han ikke følte, at han kunne leve op til kravet om partidisciplin. Til gengæld fandt han som erklæret EU-modstander den fornødne rummelighed hos Junibevægelsen, og han blev valgt ind i EU-Parlamentet med over 40.000 personlige stemmer.

I et interview med Aktuelt i maj 2000 afviste Jens Okking, at han så sig selv som politiker.

- Jeg er ikke politiker. Jeg er modstander af EU, selvfølgelig er jeg det. Men mit vigtigste job her er oplysning, at fortælle, hvad jeg ser, hører og fornemmer, sagde Jens Okking.

Han sad i parlamentets udvalg for kultur og uddannelse, men uden at arbejde på betænkninger eller køre mærkesager.

- Jeg vil ikke have de betænkninger, så jeg sidder der mere som en lyttende part. Jeg kan sgu godt høre, at det lyder lidt underligt, og det er det også. Men det er vigtigt at være her, sagde Jens Okking.

Da der i 2004 på ny skulle holdes valg til det europæiske parlament, var han imidlertid ikke blandt kandidaterne. Til gengæld blev han partimedlem hos Socialdemokraterne.

Jens Okking tilbragte sine sidste leveår på plejehjem på Sjælland, hvor han kæmpede med et svagt syn og en depression. Livet på plejehjemmet var ikke det, han havde håbet på, fortalte skuespilleren i et interview med BT.

- Jeg havde håbet på at nyde og glæde mig over mit otium, men jeg havde ikke regnet med at blive gammel på den måde, sagde Jens Okking.

Jens Okking fik i alt seks børn med fem forskellige kvinder.

/ritzau/
Prins Harry og hertuginde Meghan
Kongelige

Harry og Meghan

flytter igen

Retten i Herning
Krimi

Slag og lussinger:

Dømt for vold

mod konfirmander

billede fra google streetview af kvinde og mand på en bænk i Lima
Helt vildt

Mand opdager

utroskab via

Google Maps

Prins Joachim kronprins Frederik Cayx morgenmad
Kongelige

Første billede

efter blodproppen:

Storebror på sygebesøg

Søby Brunkulssø
Krimi

Livløs person

fundet i badesø

Dronning Margrethe tale
Nyheder

Konfirmation eller

bryllup forude?

Skriv den gode tale

Villy Søvndal vil være borgmester
Nyheder

Villy Søvndal vil

være borgmester

Hvepsebo
Nyheder

Sådan holder du

hvepsene væk

Tandbørste
Sundhed

Din tandbørste 

er en bakteriebombe

Dwayne "The Rock" Johnson
Kendte

Her er verdens bedst

betalte skuespiller

Joe Biden og Kamala Harris primærvalg
Nyheder

Hun er Bidens 

vicepræsidentkandidat

Simone Egeriis
Kendte

Tidligere barnestjerne:

Mor for anden gang

Et badedyr formet som en delfin
Krimi

Danmarks dyreste

samling af badedyr

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Anders Bondo

stopper 

Unge mennesker samlet i Dyrehaven til fest forud for skoleåret
Nyheder

Ingen “puttefest”

i Dyrehaven i år

En ildsøjle stiger til vejrs efter en stor eksplosion i den russiske by Volgograd.
Helt vildt

Se videoen:

Ny voldsom

eksplosion

Østerstrand i Fredericia
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter hovedspring på

lavt vand

Modelfoto af en coronavaccine
Nyheder

OVERBLIK:

Så tæt er vaccinerne

på målstregen

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Endelig: KL og lærerne

er enige 

Christian Kjær
Kendte

Rigmand ramt af "liggepest"

Passagerer med mundbind i Aarhus
Corona

Over 100 nye:

Nu stiger antallet

af smittede igen

Sofie Østergaard
Kendte

Populær tv-vært får ny udfordring

Mor og søn med mundbind i bus
Corona

Nye områder udpeget: Her skal der også bruges mundbind

vaccine
Corona

Putin: Vi er klar med vaccine mod covid-19

Pengesedler og mønter
Nyheder

R lægger stemmer til: Der skal betales topskat af feriepenge

Hedebølgen er ankommet til Ofelia Plads i København
Nyheder

Trods hedebølge: Glem alt om varmefri

Lina Rafn
Kendte

Lina Rafn springer ud som tv-vært

Dværgplaneten Ceres
Helt vildt

Opdagelse: Planet er fyldt med havvand

Donald trump og sikkerhedsvagt
Nyheder

Donald Trump ført væk fra pressemøde - person skudt

Villa
Nyheder

Prisen på din bolig er eksploderet

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Kvinde iført mundbind
Corona

Er du i tvivl? - her er rejsereglerne i Skandinavien

person ved computer
Nyheder

Dårlige it-vaner - det her skal du være obs på

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet

En fuldstændig smadret stationcar ligger på siden med en falckvogn ved siden af.
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Islands Brygge fyldt med affald og tomme flasker
Krimi

Politiet modtager

hundredvis af støjklager

Oh Land
Underholdning

X Factor-dommer er

blevet mor igen

Medina sanger
Kendte

Medina er gravid

Mundbind Aarhus
Corona

Fem millioner mundbind

på vej mod Aarhus

Eksplosion Beirut
Nyheder

Ambassadørfrue

omkommet

i eksplosion

Kat smugler heroin
Helt vildt

Kat smuglede stoffer

ind i topsikret fængsel

grænse
Krimi

25 hundehvalpe aflivet 

Christiane Schaumburg-Müller Christopher Læssø
Underholdning

Nyt job til Christiane

Et forulykket fly som ser ud til at være midt i en skov
Krimi

Fly missede landingsbanen

grundet uvejr

Hugh Bonneville fra Downton Abbey i en åbentstående pink skjorte
Kendte

Helt forvandlet

Downton Abbey-stjerne

Ulykke politi
Nyheder

Bilist fløjet til sygehus

efter voldsom ulykke