Administration 

Familiens rørende afsked med Jens Okking: "Han er nu rejst i forvejen"

Underholdning
Jens Okking var primært kendt som skuespiller, men han gjorde sig også bemærket på den politiske scene. Skuespilleren sov ifølge familien stille ind søndag. (Foto: Foto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Jens Okking var primært kendt som skuespiller, men han gjorde sig også bemærket på den politiske scene. Skuespilleren sov ifølge familien stille ind søndag.

Skuespiller Jens Okking er død den 21. januar 2018 (født 18. december 1939). Jens Okking blev 78 år.

Han sov ifølge familien stille ind søndag morgen klokken 06.05. Han var omgivet af sin nærmeste familie.

- Vores dejlige far fik en fredfyldt afslutning på et fantastisk liv, og nu er han med egne ord rejst i forvejen, skriver familien i en udtalelse.

Jens Okking havde blandt andet været tre år i søværnet og haft forskellige småjob, før han indtog de skrå brædder. Det foregik i 1960 på den århusianske teaterscene, hvor han startede som scenograf. Året efter debuterede han som skuespiller.

Okking blev senere ansat ved Aarhus Teater, og i de følgende år arbejdede han fortrinsvis som freelancer i teaterverdenen, samtidig med at han gjorde flere afstikkere til andre sider af tilværelsen.

Han arbejdede således i en periode som rejsejournalist, anmeldte tv, skrev om kultur i Ekstra Bladet og Jyllands-Posten og underviste på en højskole.

Han udvidede sit virkefelt til at instruere i både radio og tv og var manden bag den alternative teatergruppe Klar Scene, hvor han fungerede som både dramaturg, skuespiller og instruktør.

Et engagement som teater- og musikchef på kulturhuset Værket i Randers kom kun til at vare nogle måneder, da kemien mellem Jens Okking og det kommunale beslutningsapparat gjorde et fortsat samarbejde umuligt.

I mange år var han en hyppigt benyttet skuespiller i danske film, og han nåede at medvirke i over 40 af slagsen.

Med dyb psykologisk indleven tilførte Okking sine roller en høj grad af troværdighed, delvist på trods af sin karakteristiske ydre fremtræden, der kunne have låst ham fast i en bås med ensartede roller. Han var nok noget af en bulderbasse at se på, men han udforskede og formede sine roller med en nærmest uovertruffen disciplin.

I Anders Refns politifilm "Strømer" fra 1976 havde Jens Okking måske sit livs rolle som kriminalassistenten, der efter et nervesammenbrud overføres til papirarbejde, men kommer på sporet af en svindelsag med forbindelser til samfundets top. En halv snes år senere videreførte Okking figuren i tv-serien "Een gang strømer".

Okking sagde i 1975 "af principielle årsager" nej til at modtage den Bodil, som de københavnske filmanmeldere ellers fandt ham værdig til at modtage for sin birolle i "Nitten røde roser."

Men to år senere forelå der en ny situation, da hans titelrolle i "Strømer" kastede endnu en statuette af sig. Han havde ikke ændret mening fra 1975, men ville alligevel gerne modtage sin hæderspris.

I 2001 hjemførte Jens Okking karrierens anden Bodil i rollen som millionæren i Gert Fredholms succesrige hverdagskomedie "At klappe med én hånd."

Af andre markante filmroller kan nævnes "Skytten," "Mig og Charly," "Honningmåne," "Gummi-Tarzan" og "Menneskedyret." Han kunne sidste gang ses i "Næste Skridt" fra 2007.

I november 2004 blev han ramt af en blodprop under en oplæsning i Aulum Fritidscenter i Vestjylland, og det forhindrede hans medvirken i Gert Fredholms spillefilm "Dommeren".

Også fjernsynet nød godt af Jens Okkings talent, blandt andet i Peter Ronilds "Fader min", i klassikere som "Misantropen" og "Woyzeck" samt i Lars von Triers "Riget". Han opbyggede med tiden et noget anstrengt forhold til teaterscenerne og gav på et tidspunkt udtryk for, at han kun ville arbejde de steder, hvor teatrene blev ledet af teaterfolk.

Men det åbnede også muligheder, blandt andet da Peter Langdal og Henrik Hartmann overtog ledelsen på Betty Nansen Teatret. Her var Jens Okking kong Claudius i duoens åbningsforestilling "Hamlet", og han vendte senere tilbage i "Klokkeren fra Notre Dame". Sidst i 1990'erne stod han for en meget rost præstation i Brechts "Galileis liv" på Gladsaxe Teater.

I en samtale med Politiken i 1996 svarede Jens Okking "ja" til spørgsmålet om, hvorvidt han som så mange andre skuespillere i virkeligheden var et meget blufærdigt menneske.

- Blufærdighed er jo den eneste reelle beskyttelse, vi har. I det hele taget skal man som skuespiller bevare nogle hemmeligheder over for publikum. Ikke sådan, at man skal lægge låg på, men der skal være harmoni og egalitet i udtrykket. Og vigtigst af alt: Det handler om at være til stede med lidt mere end bare sig selv, at kunne tænde på brøkdele af sekunder, at kunne huske, hvor knapperne sidder, forklarede han.

Jens Okking var også en meget benyttet oplæser og demonstrerede ved disse lejligheder sin svaghed for såvel Bibelen som Gustav Wied og især H.C. Andersen. Okking indlæste således samtlige af H.C. Andersens eventyr til en lydbog.

I flere omgange arbejdede Okking som landmand på hjemmefronten, og det sociale og politiske engagement, der altid havde været en del af hans professionelle grundlag, banede vejen for hans entre på den politiske scene i 1999.

Flere gange gennem årene var Jens Okking blevet spurgt, om han ville stille op for et parti, men han sagde nej, fordi han ikke følte, at han kunne leve op til kravet om partidisciplin. Til gengæld fandt han som erklæret EU-modstander den fornødne rummelighed hos Junibevægelsen, og han blev valgt ind i EU-Parlamentet med over 40.000 personlige stemmer.

I et interview med Aktuelt i maj 2000 afviste Jens Okking, at han så sig selv som politiker.

- Jeg er ikke politiker. Jeg er modstander af EU, selvfølgelig er jeg det. Men mit vigtigste job her er oplysning, at fortælle, hvad jeg ser, hører og fornemmer, sagde Jens Okking.

Han sad i parlamentets udvalg for kultur og uddannelse, men uden at arbejde på betænkninger eller køre mærkesager.

- Jeg vil ikke have de betænkninger, så jeg sidder der mere som en lyttende part. Jeg kan sgu godt høre, at det lyder lidt underligt, og det er det også. Men det er vigtigt at være her, sagde Jens Okking.

Da der i 2004 på ny skulle holdes valg til det europæiske parlament, var han imidlertid ikke blandt kandidaterne. Til gengæld blev han partimedlem hos Socialdemokraterne.

Jens Okking tilbragte sine sidste leveår på plejehjem på Sjælland, hvor han kæmpede med et svagt syn og en depression. Livet på plejehjemmet var ikke det, han havde håbet på, fortalte skuespilleren i et interview med BT.

- Jeg havde håbet på at nyde og glæde mig over mit otium, men jeg havde ikke regnet med at blive gammel på den måde, sagde Jens Okking.

Jens Okking fik i alt seks børn med fem forskellige kvinder.

/ritzau/

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

Spice Girls
Kendte

Spice Girls genforenet

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Prinsesse Isabella
Kongelige

Nye billeder:

Prinsesse Isabella

fylder 17 år

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

en mand kører en bil
Kongelige

Skandaleprinsen i ny modvind

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner

en mand med briller til et pressemøde
Nyheder

Rusland: USA's hjælpepakke vil føre til flere døde ukrainere

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en helikopter på et hangarskib
Krimi

Syv japanere er savnet efter ulykke 

taget af capoitol i washington
Nyheder

Hjælpepakke er klar til Ukraine

En stor gylden bil
Biler

Bentleys vanvittige indtjening

Krimi

Billund Lufthavn genåbnet

to stjerner
Kendte

Superstjerner dødelige uvenner

Nyheder

Stillads omkring Børsen køres væk 

to mænd kysser
Kendte

Vild med dans-stjerne: Det bliver tvillinger

En politibil
Krimi

Mulig bombe eller andet fysisk ved Billunds Lufthavn

politi i lufthavn
Krimi

Billund Lufthavn evakueret - mand anholdt

et hurtigtog
Dyreliv

Slange forsinker tog

et skilt foran et supermarked
Nyheder

Nyt underskud i Coop: 717 millioner 

en flot sangerinde på scenen
Nyheder

Vild Taylor Swift-rekord: 200 millioner 

en mand med skæg
Krimi

Her er manden som satte ild til sig selv i New York

en pistil blivee sigtet mod nogen
Krimi

7-årig skød tilfældig mand

bitcoins
Nyheder

Kryptovalutaer halveret – på nær én

åbningsfest
Nyheder

Har på et år overtaget 12 Coop-butikker 

får på en mark
Krimi

Kaos på motorvej

varme hveder hos en bager
Livsstil

To ud af tre vil have store bededag genindført

Stor sorg i de kongeliges ansigter.
Kongelige

Kongehuset:

De skal skilles

Tinus på en trappe med hat og farverig kimono.
Kendte

Forvist i Forræder:

Det sygeste

bagholdsangreb

Politifolk på stedet
Nyheder

Sætter ild til sig selv

ved Trump retssag

Pernille Skipper og Jeff Gravenhorst
Nyheder

Økonomisk redningsplan

godkendt

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes