Mugabe snupper dansk nødhjælp
Danske støtte til millioner til Zimbabwe bliver vekslet om til en al for lav kurs. Fortjenesten går direkte til diktaturet

Når Danmark sender tre kroner til Zimbabwes fattige og aids-syge, ender den ene krone i lommen på landets brutale diktator, Robert Mugabe.
Zimbabwes regering har nemlig indført en særlig tvangsveksling, som betyder, at al udenlandsk valuta skal veksles til Zimbabwe-dollars. Det sker til en kurs, der er sat langt under den officielle kurs. Forskellen ryger direkte i statskassen,
På den måde finansierer op til en tredjedel ? fire millioner kroner ? af Danmarks årlige ulandsbistand et af verdens værste regimer.
»Regeringen scorer gevinsten ved at veksle til en lavere kurs. Dermed støtter Danmark ikke bare indirekte, men direkte regimet,« siger Stig Jensen, der er lektor ved Center for Afrikastudier ved Københavns Universitet.
Nyhedsavisen beskrev forleden, hvordan Mugabe har haft held med at infiltrere landets Røde Kors-organisation, hvorfra hans stråmænd angiveligt er i gang med at overføre midler til Mugabes parti, Zanu PF. Danmark er den største enkeltstående bidragyder til Røde Kors i Zimbabwe. Men med det sindrige vekselsystem snupper staten altså desuden en stor del af nødhjælpen, før den overhovedet ender i Røde Kors.

Hjælp til Mugabe

»Tvangsvekslingen sikrer regimet adgang til udenlandsk valuta, som der er ekstrem knaphed på i landet. Dermed gør den danske nødhjælp, at Mugabe kan blive siddende på magten,« siger Stig Jensen.
David Coltart, som er parlamentsmedlem for oppositionspartiet Bevægelsen for Demokratisk Forandring (MDC), opfordrer den danske regering til at lægge pres på Mugabe.
»På grund af tvangsvekslingen er Zimbabwe verdens dyreste sted at lave nødhjælp. For det beløb, der reelt kommer befolkningen til gode, er slet ikke så stort, når staten har taget sin del,« siger han.

Fasthold sanktioner

Coltart understreger, at nødhjælpen er yderst nødvendig i et så fattigt land som Zimbabwe. Derfor bør Danmark fortsat sende hjælp. Men det er nødvendigt at lægge mere pres på Mugabes regering, så landet kan få indført frie valg.
»Krisen forsvinder fra radaren i de vestlige lande. Men I bliver nødt til at fastholde sanktionerne og true med yderligere tiltag,« siger David Coltart.