Mobning på sygehus: Ansatte brød grædende sammen foran Arbejdstilsynet
Svendborg Sygehus. Foto: Sonny Munk Carlsen/Scanpix/arkiv
Svendborg Sygehus fik i slutningen af 2017 en rød arbejdsmiljøsmiley, fordi lægesekretærerne på en afdeling mobbede hinanden.

Nedsættende udtalelser, kropssprog og rygtespredning. 

Det er elementer i den mobning, som lægesekretærer fra Geriatrisk Afdeling på Svendborgs Sygehus ifølge en rapport fra Arbejdstilsynet har været udsat for. 

Det skriver Fyens Stifttidende.

Mobningen på afdelingen resulterede i en rød smiley fra Arbejdstilsynet, der pålagde sygehuset at sætte en stopper for mobningen og bruge en autoriseret rådgivningsvirksomhed på arbejdsmiljøområdet. 

I afgørelsen fra Arbejdstilsynet står der blandt andet, at to af de ansatte brød grædende sammen under samtaler med tilsynet, mens en tredje rystede meget og var grådlabil.

Ifølge oversygeplejerske Janeke Espensen begyndte sagen i 2016, da en medarbejdertrivselsundersøgelse viste, at to af syv lægesekretærer på afdelingen havde krydset af i et skema, at de havde oplevet mobning.

- Det gjorde, at vi gik i gang med en proces, for vi tolerer ikke mobning i afdelingen, siger Janeke Espensen, der fortæller, at der blandt andet blev hentet assistance fra OUH's organisationspsykolog.

Ingen hjælp fra ledelsen

Da Arbejdstilsynet i september 2017 kom på tilsyn på baggrund af trivselsundersøgelsen, vurderede tilsynet, at der var risiko for, at medarbejdernes psykiske eller fysiske helbred kunne forværres på grund af mobning.

I rapporten står der, at lægesekretærerne ikke fik effektiv hjælp fra ledelsen til at stoppe mobningen, da de henvendte sig for at få hjælp.

Men Janeke Espensen køber ikke påstanden om mobning blandt lægesekretærerne.

- Jeg er ikke engang sikker på, at der har været mobning. Det kommer an på, hvordan de har tolket det. Nogle har i hvert fald oplevet dårlig kommunikation, og så har de haft det skidt, siger Janeke Espensen, der begyndte som oversygeplejerske på afdelingen i 2017.

- Mens jeg har været sammen med dem, har de ikke givet udtryk for, at der har været mobning i 2017, og heller ikke på direkte forespørgsler har de oplevet det, forklarer Janeke Espensen.

Forventer at lukke sagen i maj

Svendborg Sygehus har indtil 22. august i år frist til at give Arbejdstilsynet besked om, at påbuddene er blevet efterkommet, og det vil snart ske, understreger oversygeplejersken.

Ifølge oversygeplejersken er der ingen af de berørte lægesekretærer, der er stoppet på grund af mobningen. Der er kommet en ny leder, en sekretær er gået på efterløn, og så er der ansat to nye lægesekretærer.

Det større antal ansatte skyldes en øget arbejdsmængde, oplyser Janeke Espersen. 

Det betyder de forskellige smileyer

Grøn smiley: Virksomheden har ikke noget udestående med Arbejdstilsynet.

Gul smiley: Virksomheden har fået et strakspåbud, et påbud med frist eller 'afgørelse uden handlepligt' (Tidligere hed afgørelsen 'overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen').

Rød smiley: Virksomheden har fået et forbud eller et rådgivningspåbud.

Kronesmiley: Virksomheden har et anerkendt arbejdsmiljøcertifikat. Det vil sige, at virksomheden arbejder systematisk og målrettet med arbejdsmiljøet.

Kilde: Arbejdstilsynet