Minister tager kvotedirektiv med sindsro
Kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (R): Der er for meget modstand blandt EU-landene mod kvindekvoter.

- Der er alt for meget modstand blandt EU-landene mod indførelse af kvindekvoter i selskabers bestyrelser. Derfor tager jeg oplysningerne om EU-kommissærens direktivforslag med sindsro.

Det siger kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (R), nu da EU's justitskommissær Viviane Reding ifølge avisen Welt am Sonntag lægger op til, at kvinder skal udgøre 40 procent af bestyrelsesmedlemmerne i børsnoterede virksomheder i januar 2020.

- Da vi selv havde formandskabet, satte jeg det på dagsordenen i februar, og her var det tydeligt, at der var stor modstand blandt EU-landene mod indførelse af kvindekvoter. De nye oplysninger til den tyske avis tager jeg med sindsro, siger Manu Sareen til Ritzau.

EU-direktivet er ikke fremsat endnu, og ministeren vurderer, at justitskommissæren har lyttet til kritikken.

- Vi har gjort opmærksom på vores danske model for at få flere kvinder ind i bestyrelserne, som er et samarbejde med erhvervslivet. Og den kunne måske danne baggrund for en EU-model, siger Manu Sareen.

Tror du, at direktivet bliver til noget?

- Det kan jeg jo ikke vide, men modstanden mod det er tydelig. Og der er lang vej gennem EU-systemet for et EU-direktiv, svarer Manu Sareen.

Danmark vender sig mod den norske model for kvindekvoter, hvor op til 40 procent af bestyrelsesmedlemmerne i børsnoterede virksomheder skal være kvinder, hvis de børsnoterede virksomheder vil undgå tvangsopløsning.

Derfor har den danske regering lagt op til, at 1100 af de største danske virksomheder - børsnoterede eller ej - skal opstille mål og en politik for, hvordan de får flere kvinder i bestyrelsen.

En ændring af selskabsloven og årsregnskabsloven skal bane vejen for, at virksomheder, der ikke lever op til de krav, risikerer en bøde.

Regeringen er ifølge Sareen overbevist om, at det er langt bedre, at virksomheder selv opstiller forpligtende mål i stedet for, at politikerne trækker kravet om kvoter ned over hovedet på dem.

/ritzau/