Administration 

Michael Bundesen fylder 70: Jeg drømmer om et comeback på scenen

Underholdning
Michael Bundesen fylder 70 år den 12. maj. Han er vokset op i Taarbæk nord for København og står bag en af Danmarks mest succesfulde bands, Shu-bi-dua. (Foto: EDDIE MICHEL AZOULAY/Free)

Den folkekære Shu-bi-dua-frontfigur har altid haft et underholdningsgen. Det har to blodpropper ikke ændret.

Han var ikke mere end 14-15 år gammel, da han første gang stod på scenen.

Stedet var Place Pigalle på Dyrehavsbakken. Ved klaveret sad en lige så ung Tommy Seebach og på guitar Claus Asmussen, som han senere kom til at spille sammen med i det band, der har givet danskerne hits som "Vuffelivov" og "Den røde tråd".

Michael Bundesen, der i årtier stod i front for Shu-bi-dua, har aldrig været i tvivl: Han skulle være den danske Elvis.

Den 12. maj fylder han 70 år, og det gør han med en stålsat plan om at vende tilbage til scenen, efter at an i 2011 måtte trække stikket til Shu-bi-dua på grund af to blodpropper.

For selv om han i en årrække har været ude af rampelyset, mens han har kæmpet for at få sin førlighed tilbage, så banker hans musikalske hjerte med uforandret styrke.

Det var morfaren, der i sin tid opdagede, at Michael Bundesen kunne synge, og motiverede ham til at gøre noget ved det.

- Jeg har altid haft et underholdningsgen. Og jeg har nok også været heldig, at jeg havde en familie, der gerne ville have underholdning. Som lille var jeg sikkert en pestilens. Jeg dansede rundt for dem. Men showgenet har jeg bare altid haft, fortæller Michael Bundesen.

Efter at have optrådt i trioen Quacks i nogle år mødte han Michael Hardinger via et job på P3. Han havde gruppen Passport, som Michael Bundesen blev inviteret til at synge med i.

Kort tid efter skrev de en humoristisk dansk oversættelse af Elvis-nummeret "Jailhouse Rock".

Shu-bi-dua og en af dansk musikhistories største succeser var født.

- "Fed Rock" kom på hitlisten, og pludselig begyndte folk at spørge, "Hvem er de der Shu-bi-dua?", fortæller Michael Bundesen.

Gruppen Passport blev nedlagt, og i stedet blev Shu-bi-dua sat i fokus.

I 1974 udsendte bandet sit første album, men selv om det hurtigt stod klart, at der var et enormt publikum til Shu-bi-duas musik, blev Michael Bundesen ved med at omtale bandet som et hobbyprojekt, mens både han og de andre medlemmer kørte flere forskellige job ved siden af.

- Vi havde udgivet flere album med Shu-bi-dua, før det begyndte at bevæge sig fra hobby til arbejde. Vi ville gerne brande os som en flok glade amatører, men vi havde jo et firma, hvor det hele kørte.

- Der er bare nogle andre forventninger, når man går ind i det professionelt, men det var vi nødt til at gøre til sidst, siger han.

I alt blev det til 18 studiealbum og et reggaealbum under aliasset Shu-Bi-40 for gruppen.

I Shu-bi-dua følte Michael Bundesen, han kunne udfolde sit showgen.

- Jeg har altid godt kunnet lide at tale til folk fra scenen og lave et show. Det fandt jeg ud af i Shu-bi-dua. Vi kunne få folk til at grine, og det synes jeg, var en god vinkel. At vi kunne underholde for underholdningens skyld. Også selv om det betød, at anmelderne ikke mente, vi kunne kalde os et rockband, siger han og smiler.

Selv om kærligheden til bandet skinner igennem, når han taler, så var der en periode, hvor Michael Bundesen havde fået nok af Shu-bi-dua.

I 1984 valgte han at stoppe som forsanger i bandet for i stedet at blive chef for den hedengangne tv-kanal Kanal 2, som baron Otto Reedtz-Thott og Klaus Riskær Pedersen stod bag.

I 1987 var han dog tilbage bag mikrofonen igen.

Gennem årene har Shu-bi-dua optrådt et hav af gange. For Michael Bundesen har koncerterne på Langelandsfestivalen en helt særlig plads i hjertet.

- Før koncerterne på Langeland stod vi omme bag scenen og kunne kigge ud gennem sådan et gardin, hvor vi kunne se publikum, men de ikke kunne se os. Man kunne se, folk glædede sig, og så begyndte de at råbe "Shu-bi-dua! Shu-bi-dua!" "Yes mand!", tænkte man så, siger han og knytter næven.

- Det er skægt, for jeg drømmer virkelig tit om at stå på lige præcis den scene, når jeg sover. Så kommer det til mig, at jeg står derude, og straks har jeg fundet et eller andet, der er galt med en tromme, det gjorde jeg altid, siger han og griner lidt.

Han lægger ikke skjul på, at det medlemmerne imellem - Shu-bi-dua har gennem årene haft ikke mindre end 16 musikere i forskellige roller i bandet - nogle gange har slået gnister.

Det er svært at undgå, når man arbejder så tæt sammen, og når man - som Michael Bundesen og Michael Hardinger - en overgang ovenikøbet bor i samme hus.

- Hardinger og jeg var jo som i et ægteskab. Vi boede i en årrække i samme hus og havde et rum oppe ved loftet, hvor der ikke måtte komme hunde, børn og koner. Der skrev vi blandt andet "Hvalen Hvalborg", fortæller Michael Bundesen.

I en årrække var han gift med Ninka Bundesen, som han har to af sine tre børn med. I dag kan han se, at han lod karrieren gå ud over ægteskabet.

- Min største fejltagelse i livet er, at jeg ikke behandlede mine to ældste børns mor på den måde, hun fortjente. Men jeg var musiker og ville bare ud og fyre den af. Og det gjorde jeg, siger han.

- Vi ses heldigvis stadigvæk. Børnene har altid været vores fælles førsteprioritet. Vi var ikke særlig gode til at være gift, men vi har været gode til at være skilt, fortæller Michael Bundesen.

Hans øjne lyser op, når talen falder på børnene. Familien betyder meget, fortæller han. Den er hans største netværk og har hjulpet ham igennem tiden efter blodpropperne.

Det var en majmorgen i 2011, Michael Bundesen blev ramt af først en og bagefter en anden og langt mere invaliderende blodprop, der gjorde ham lam i den ene side og har betydet, at han siden har siddet i kørestol.

- Jeg var faktisk træt af Shu-bi-dua, da jeg fik blodpropperne. Jeg havde besluttet, at det var slut, men jeg ville gerne trække stikket på en ordentlig måde. Så blev det med mine blodpropper, og det var hårdt for mange. Samtidig var det rart, at det ikke blev en lang og slidsom proces at stoppe bandet. Det kan jeg godt glæde mig over i dag, siger Michael Bundesen.

Og så glæder han sig over, at blodpropperne ikke blev hans endeligt.

- Jeg er glad for, jeg ikke døde. Den anden blodprop, jeg fik, var tæt på at slå mig ihjel. Jeg var heldig, at jeg ikke endte som en grøntsag, siger han.

- Man kan godt se positivt på tingene, hvis man vil. Man skal ikke være lalleglad og dum, jeg ved jo godt, at min tilværelse lige nu er begrænset, men jeg ved også, at jeg kommer ud af den her kørestol, siger han beslutsomt.

Hver dag træner han for at komme til at gå igen. I efteråret faldt han og brækkede ryggen, men det har ikke taget modet fra ham.

- Jeg har haft den styrke indbygget altid. Det er noget, jeg har lært af min far. Der er ikke noget, der ikke kan lade sig gøre, hvis man har sat sig det for. Sådan har jeg altid haft det. Og sådan havde jeg det også med Shu-bi-dua, for det var heller ikke altid en dans på roser. Men det var det, jeg ville, og så måtte jeg kæmpe for det, siger han.

Efter blodpropperne kontaktede han en sanglærerinde, der har hjulpet ham med at komme til at synge igen. For Michael Bundesen er ikke færdig med at optræde.

- Jeg drømmer om en dag at få lov at stå på scenen igen. Jeg ved ikke i hvilken form – det kunne være i et mindre regi end Shu-bi-dua og på lidt mindre spillesteder, hvor der er lidt mere underholdning inde over, så jeg også snakker til publikum og fortæller historier.

- Så ville jeg både synge Shu-bi-dua og nogle af de sange af andre kunstnere, der har betydet noget for mig gennem livet, fortæller Michael Bundesen, der også skriver på et par nye numre.

At der stadig er en kærlighed fra publikum derude, mærker han ofte.

- Jeg kan mærke det, når jeg kommer ud i min kørestol. Der kommer mange hen og siger, "Vi er sørme kede af, at du skal sidde der, men kan du huske dengang på Bakken i det og det år". Det er helt fantastisk. Det betyder rigtig meget. Ikke så meget det her med, at de roser mig, men at de fortæller mig, at de har haft en stor oplevelse med det, vi har lavet. Så har man ligesom været her, ik'?

/ritzau/

Af Eva Maria Brandi, Ritzau Fokus

mand poserer
Kendte

De kendte mindes

Sidney Lee

mand med bandana
Kendte

Sidney Lee er død

tre x factor dommere sidder bag bord
Kendte

Martin Jensen færdig 
i X Factor

syv personer poserer i farvestrålende tøj
Kendte

Syg Lisbet Dahl

færdig i Cirkusrevyen

mand poserer
Nyheder

Kendiskok alvorligt

skadet i knivangreb

beredskabsfolk arbejder ved togstation
Krimi

To personkørsler på

samme station

ugeblad på hylde
Krimi

Se og Hør

frifundet 

håndsprit
Helt vildt

Skolepiger fik

håndsprit

i stedet for vand

person holdes for munden
Krimi

Filmede naboens børn:

Tiltalt for seks

voldtægter af børn

skole set fra vejen
Krimi

Mystik om ulykke på skole: 22-årig kvinde dør

kvinde smiler til fotografen
Kendte

Annette Heick:
Lys og lykke med
en anden mand

piller
Nyheder

Advarer: Medicinrester kan ende i forkerte hænder

mand bruger kikkert
Nyheder

Første officielle sommerdag - mange får op til 25 grader

byggekraner
Krimi

Advokat tiltalt i bestikkelsessag om millioner

ægtepar snakker
Helt vildt

Ægtepar sagsøger søn:

Vi vil have et barnebarn

kroen brænder
Krimi

Efter ti måneder: Ejere får nedbrændt historisk kro tilbage

demonstration i sri lanka
Nyheder

Kriseramt land løber snart tør for benzin

ikea-logo på facade
Nyheder

Ikea handler stadig med Rusland

Tina Müller
Kendte

Tina Müller:

Venter barn til efteråret

lottokupon udfyldes
Nyheder

Lotto:

Lollik vinder 16 millioner

piger på badebro
Nyheder

Sol over Danmark:

Det gode vejr fortsætter

Underholdning

Zelenskyj: Vores musik erobrer Europa

voldsom brand flammer
Krimi

Sommerhus i flammer

politi står skrevet på døllefjelde
Krimi

Efterlyst for drab på Døllefjelde

britney spears
Kendte

Britney Spears:

Mister ufødt baby

ligblomsten blomstrer
Nyheder

Ligblomsten blomstrer:

Stanken breder sig

Ukrainske militærfolk k
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine

Ukrainske Kalush Orchestra, der vandt Eurovision lørdag
Film og TV

Tror på Eurovision-værtskab i 2023

Nyheder

Ukraine vinder Eurovision

En politimand med mundbind ved et supermarked
Nyheder

Mindst 10 dræbt i supermarkeds-skyderi i New York

Spillere på banen
Sport

Liverpool i ny triumf

politiafspærring
Krimi

Mand knivdræbt på kræmmermarked

Dinosaur
Dyreliv

Jurassic Park-dino solgt for formue

tanks på landevejen
Nyheder

Ukraine regner med at vinde krigen inden nytår

Mélanie Joly, med sin ukrainske ministerkollega, Dmytro Kuleba
Nyheder

Bebuder flere sanktioner mod Moskva

Luc Boris André
Nyheder

Dansker på scenen ved Eurovision

Lottokupon
Helt vildt

Million-kupon røg i skraldespanden

et ældre ægtepar kigger ud fra bagstavnen af en bog
Livsstil

Afdragsfri lån: Vær opmærksom på denne klausul

et orkester på scenen
Film og TV

Ukraine er storfavorit i Eurovision: Det sker hvis de vinder

Nogle unge mennesker på en scene
Film og TV

FAKTA: De seneste ti års Eurovision-vindere

Tre stjerner fra Hollywood og en Bitcoin
Kendte

Efter Bitcoin-styrtdyk:

De kendte tier

et ukrainsk sætning på en t-shirt
Film og TV

Eurovision sætter fokus på krigen i aften

Kronprinsfamilien på en trappe
Kongelige

Royal bryllupsdag: Det fungerer bare godt

Tre mennesker i kamp mod noget
Kendte

Hollywood-stjerne død

Et par holder i hånden
Sex og samliv

Kom i gang med at date efter skilsmissen

En hvid bil og politiafspærringer
Krimi

Gravid kvinde skudt:

Føder sit barn og dør 

Et view over en by på Mallorca med strand
Krimi

To turister på Mallorca styrter i døden 

et smadret stålværk
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb seneste døgn i krigen i Ukraine

israel bebyggelser
Nyheder

Danmark til Israel:

Stop nye bosættelser

Stig Tøfting
Kendte

Stig Tøfting: Ramt af hjort på motorvejen

USA's forsvarsminister, Lloyd Austin
Nyheder

Pentagon og Kreml:  
Nu taler de sammen

Olkiluoto-atomkraftværket i Eurajoki i det vestlige Finland
Nyheder

Rusland:

Slukker for strømmen

Sarah Grünewald
Kendte

Vild med dans-værten: Slut med børn

bil på taget
Krimi

Voldsom ulykke:

Bil endte på taget

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan,
Nyheder

Nato-optagelse: Finland og Tyrkiet skal mødes

Anders Fogh Rasmussen
Kendte

Anders Fogh:

Jeg forlod min mor

Nyheder

EL vil handling: Vi skal bekæmpe børnefattigdom

vej og park i esbjerg
Krimi

Politi affyrede

varselsskud 

politi til stede ved demonstration
Krimi

Demonstranter lagde

sig på kørebanen 

stort hotel set udefra
Nyheder

Advarer

VM-hoteller

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan,
Nyheder

Nato: Tyrkiet er imod Sverige og Finland

drivhus i have
Livsstil

Vælg de rigtige afgrøder

til drivhuset

mandposerer
Kendte

Blev kun 65 år:

Sopranos-stjerne død

to bjørne i naturen
Nyheder

Soldat dræbt

af bjørn

hul i jorden på vej
Krimi

Mand død efter

arbejdsulykke

skib ligger i havn
Nyheder

11 danske virksomheder

på fornem liste

par går med paraply
Nyheder

Kedelig bededag -

sjovere weekend

soldater på militærkøretøj
Nyheder

OVERBLIK: Det seneste

døgn i Ukraine

grønlandsk bygd
Nyheder

Grønland: Danmark bør undersøge krænkelser

alvorlig trafikulykke
Krimi

Helikopter tilkaldt:

Alvorlig personskade

Lisbet Dahl
Kendte

Lisbet Dahl:

Jeg bliver så træt

pressefolk med mundbind til eurovisio
Film og TV

Eurovision:

Dropper testkrav 

Claus Hjort Frederiksen
Nyheder

OVERBLIK: Sådan ser partierne på Hjort-sagen

to storke i rede
Nyheder

Åh nej:

Storkeungerne dør

vildt sommerhus til 30 millioner
Nyheder

29,5 millioner:

Vildt sommerhus

Båd i brand - sort røg
Krimi

Voldsom brand:

Sort røg står op

herlufsholm logo på jakke
Nyheder

Herlufsholm:

Skrider fra bestyrelsen

Nyheder

Ellevilde forskere: Afslører historisk billede af sort hul

mand interviewes
Nyheder

Vil rejse tiltale

mod Claus Hjort

elbil lades op
Biler

Sådan lader du

elbilen op billigst