Lokale irakere vender ryggen til Islamisk Stat
Ramadi falder ud af hænderne på IS, fordi lokalbefolkningen har vendt dem ryggen, siger ekspert Deniz Serinci.

Islamisk Stat mister grebet om vigtige områder i Irak, herunder byen Ramadi, fordi den voldelige militante gruppe mister opbakning blandt lokalbefolkningen.

Det mener forfatteren til bogen "Terrorens kalifat", Deniz Serinci.

- Det handler om at være på det vindende hold. Flere af sunni-muslimerne er opportunistiske, fordi de ser, at Islamisk Stat går tilbage, siger han.

I midten af november tabte Islamisk Stat kontrollen over den strategisk vigtige by Sinjar. Nu falder byen Ramadi også ud af islamisternes hænder.

Op mod 7000 sunni-muslimer deltager i slaget sammen med amerikanerne og den shiamuslimske irakiske hær om at vinde Ramadi tilbage.

Der er tale om de selvsamme sunni-muslimer, som ikke gjorde modstand, da IS overtog magten i byen i maj. Deniz Serinci forklarer, at IS typisk har haft den fordel, når de gik ind i sunni-områder - som Ramadi er - fordi IS selv består af sunni-muslimer.

Men nu falder lokalbefolkningen dem i ryggen.

- Der har været en masse forhandlinger i kulisserne, hvor amerikanerne har forsøgt at overbevise sunni-stammer i Ramadi om, at de skal hjælpe i kampen mod IS, siger Deniz Serinci.

Sejren over Islamisk Stat i Ramadi er af stor betydning. Med byens geografiske placering kun 110 kilometer fra Bagdad har Ramadi spillet en stor rolle for islamisternes kontrol over områderne.

- De kunne med kontrollen over Ramadi skabe en utryghed i hovedstaden, siger Deniz Serinci og fortsætter:

- Det er den eneste store by, som linker IS-territorium til Bagdad, og det er en strategisk vigtig vej. Samtidig er det hovedstaden i Iraks største provins, Anbar.

Der bor cirka en kvart million indbyggere i Ramadi. Byen har været under kontrol af IS siden maj 2015.

/ritzau/