Linda blev mobbet på jobbet: Jeg ønskede at blive fyret
Linda Piil kom så langt ud, at hun slet ikke troede på sine egne oplevelser af, hvad der foregik på arbejdspladsen. Foto: Privatfoto
Den tidligere tillidsrepræsentant Linda Piil kæmpede for gode forhold på sin arbejdsplads, men glemte sig selv og endte med at blive sygemeldt på grund af mobning.

Ondt i maven, hovedpine og søvnbesvær blev dagligdag for receptionisten Linda Piil, da hun oplevede mobning på sin arbejdsplads.

Det hele startede, da Linda Piil blev valgt som tillidsrepræsentant. Hun troede derfra, at hun skulle i gang med arbejdet sammen med de andre tillidsrepræsentanter og arbejdspladsen om at forbedre arbejdsforholdene. Men det var ikke sådan, det skulle gå.

- Jeg havde allerede tidligt i forløbet følelsen af at blive dolket i ryggen, fortæller Linda Piil til Avisen.dk.

I Linda Piils tilfælde var det altså ikke ubehagelige, verbale gloser, der blev smidt efter hende. Det var følelsen af at blive holdt udenfor fællesskabet og ikke inddraget i de vigtige ting, man skal vide som tillidsrepræsentant.

Lige inden Linda Piil blev sygemeldt, havde der været en fyringsrunde i det firma, hvor hun var ansat.

- Jeg kan huske, at jeg sagde til en af mine fyrede veninder, at jeg ønskede det var mig, der var blevet fyret. Jeg var ikke kommet til et punkt endnu, hvor jeg kunne se en anden mulighed end at blive fyret. Jeg kunne heller ikke se, at der var en mulighed for at blive syg, for det var jeg jo ikke. Jeg gik på arbejde hver dag, siger Linda Piil.

Benægtede problemerne

Linda Piil gjorde derefter sine to kolleger opmærksom på, at hun følte sig holdt udenfor. Men det var ikke sandt, fortalte de hende.

- På det tidspunkt tænkte jeg ikke over, at det var en underlig måde at svare på. Der var jeg så langt ude, at jeg begyndte at tvivle på alt, jeg sagde og gjorde. I dag kan jeg godt se, at det er gængs praksis at sige, at det ikke var meningen og så spørge, hvad der kan gøres for at ændre det, siger hun.

Linda Piil blev mere og mere usikker på sig selv og oplevede gentagne gange, at hun blev talt ned til eller ikke taget seriøst.

- Mit selvværd blev langsomt, men sikkert nedbrudt. Der var rigtig mange situationer, hvor jeg tvivlede på mig selv, fordi jeg fik at vide, at det, jeg oplevede, ikke var rigtigt, siger hun.

En ny rapport viser, at man på de danske arbejdspladser i højere grad end tidligere er begyndt at indføre konkrete tiltag mod mobning.

Mobbet af tillidsrepræsentanter

Det var i den faglige klub på arbejdspladsen, at Linda Piil oplevede mobningen. Udover hende selv var der to andre tillidsrepræsentanter. Hun husker især to episoder, hvor hun følte sig udeladt med henblik på at blive udstillet.

Den første episode skete kort efter, hun var blevet valgt som tillidsrepræsentant. Der var blevet arrangeret et møde med en konsulent fra fagforeningen. Linda Piil havde forstået det sådan, at mødet skulle bruges til at lære hinanden at kende. I stedet hev kollegaen et brev frem foran konsulenten, som Linda Piil skulle have forholdt sig til og svaret på inden mødet.

- Pludselig fik jeg følelsen af, at de havde aftalt det i forvejen. Jeg fik rigtig ondt i maven. Min kollega benægtede det, men det gjorde konsulenten ikke. Hun kunne jo til enhver tid have taget det op med mig og spurgt, hvad der skulle ske med det brev, siger Linda Piil.

I starten af 2016 blev en ny kollega så ansat, der også blev tillidsrepræsentant.

- Vi skulle til et møde, hvor mine kolleger var kørt sammen derop. Den nye kollega siger så til mig, at de havde spurgt, om jeg ville køre med, men at jeg jo havde sagt nej. Men det kan jeg slet ikke huske, at de har, siger Linda Piil.

Bombarderet med kritik

Den sidste dag, inden Linda Piil blev sygemeldt, står meget klar i hendes erindring. Der var blevet indkaldt til møde, som Linda Piil troede skulle bruges til at tale om samarbejdet mellem tillidsrepræsentanterne på arbejdspladsen.

- Min nyeste kollega startede så med at sige, at hun var ved at brække sig over alt det føleri, som jeg gav udtryk for, og at hun tvivlede på, om jeg overhovedet egnede mig til at være tillidsrepræsentant, siger hun.

Dernæst tog kollegaen også fat i nogle af Linda Piils private anliggender, som hun i fuld fortrolighed havde fortalt om. Det handlede blandt andet om en søn med PTSD efter at have været i Afghanistan og en datter med epilepsi, som ifølge kollegerne gjorde Linda Piils liv kaotisk og hende ude af stand til at varetage sit job.

- Jeg troede jo, vi skulle tale om vores samarbejde, og så sad jeg bare der fuldstændig uforberedt og blev bombarderet med alt det, som jeg ikke duede til, siger Linda Piil.

Hvorfor lod jeg mig mobbe?

Linda Piil har efterfølgende spurgt sig selv, hvorfor hun ikke tidligere opdagede, at der var noget galt. Hun mener, at det har noget at gøre med, at hun var så optaget af at kæmpe for fagforenings-sagen og troen på sammenhold.

- Jeg blev lidt blind for, at det ikke var det, der skete. Min veninde sagde også til mig, at jeg var nødt til at se i øjnene, at min kollega ikke ville mig noget godt. Jeg ved, at jeg hørte det, og jeg ved, at jeg ikke forstod det, siger hun.

Først meget senere i sit sygdomsforløb, da Linda Piil talte med en psykiater blev hun mødt med forståelse for, hvad hun havde været ude for, og at hun ikke selv havde en skyld i det.

- Jeg troede jo ikke på, at det ikke var mig, den var gal med. Jeg ved ikke, om nogen overhovedet ville kunne have fået mig til at forstå det tidligere, siger hun.

Vigtigt at tale om mobning

I dag mener Linda Piil, at det er vigtigt at tale om mobning, så der skabes en forståelse for, hvad mobning er, og hvornår det foregår. På den måde kan vi komme et tættere skridt på at komme det til livs, når det foregår.

Derudover oplevede hun en stor udfordring ved at være tillidsrepræsentant og blive mobbet af sine medtillildsrepræsentanter. Hun vidste ikke, hvor hun skulle gå hen. Derfor efterlyser hun flere muligheder for at kunne henvende sig til en uafhængig instans, som for eksempel Arbejdstilsynet.

I dag er Linda Piil tilbage i det job, hun havde, før hun blev tillidsrepræsentant og har det godt. Hun påpeger, at hun kan takke sine ledere for, at hun fik lov at komme tilbage, da hun for længst overskred 120-dagsreglen. Arbejdsgiveren har nemlig ret til at opsige dig, hvis du er sygemeldt i mere end 120 kalenderdage.

Arbejdspladsen og kollegerne er af hensyn til Linda Piil ikke angivet med navns nævnelse.