VORES VALG Lettelser i topskatten skræmmer tvivlerne
Topskat er et ømt punkt midt i en økonomisk krise. Vælgerne springer over til de røde, når de blå snakker om lettelser, siger valgforsker. Foto: DRESLING, JENS / POLFOTO
Den røde blok venter med åbne arme på tvivlerne, som formentlig flygter fra K-skattelettelser i nedgangstider, siger valgforsker.

De Konservative skræmmer tvivlerne og midtervælgerne over i armene på rød blok.

Det vurderer valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet, efter at Lars Barfoed (K) tidligere i dag ville have lettelser i topskatten.

"Nogle vælgere vil gå så vidt til at sige, at så bliver efterlønnen afskaffet for de nedslidte, og så bliver skatten sat ned for de rigeste. Det vil mange vælgere vende sig imod," siger Rune Stubager til Newspaq.

Han mener, at De Konservative prøver at lukke for vælgervandringen til Liberal Alliance, som har haft konstant fremgang under valgkampen. Samtidig sætter de sejl for egen succes fremfor genvalg til regeringen, vurderer Rune Stubager.

"De Konservative er kommet med en del udmeldinger, som tyder på, at de ikke fokuserer på at få regeringsmagten, men derimod få så mange stemmer som muligt reddet hjem. Lettelser i topskatten er nok en af de meldinger," siger Rune Stubager.

Den faste makker Venstre slog da også idéen ned tidligere, fordi politisk ordfører Kristian Jensen (V) ikke mente, at pengene er til lettelser.

"Jeg kan godt forstå, at de gerne vil give danskerne lavere skat på arbejde. Men spørgsmålet er, hvad vi har råd til, og som det er i øjeblikket, så er den største udfordring, at vi sikrer en holdbar økonomi," siger Kristian Jensen til Newspaq.

Hos Socialdemokraterne ryster de endnu en gang på hovedet af mantraet om lavere topskat. Finansordfører Morten Bødskov mener, at topskattelettelser udelukkende er til stor gavn for toppen af Danmark.

"Det, efterlønnerne og folkepensionisterne nu skal være opmærksom på, er, at forringelserne af deres efterløn og pension, som De Konservative nu mener, skal betale for toppen af Danmark," siger Morten Bødskov til Newspaq.