Administration 

Læs Harald Børstings 1. maj-tale her

LO's formand Harald Børsting vil i sin tale i dag slå på bl.a. kampen for bedre arbejdsmiljø og mod social dumping. (Foto: Foto: Pressebillede LO)

LO-formandens første fokus i sin tale er kampen mod ungdomsarbejdsløshed.

1. maj i Fælledparken. LO-formand Harald Børsting.

Jeg var ung i 70'erne.

Jeg er klar over, at mange af jer ikke en gang var født dengang!

Men heldigvis kan jeg da spotte en enkelt eller to, som kan huske den tid!

70'erne. Det årti, hvor oprør og frihedstrang blev bøjet i neon. Hvor rødstrømperne blev dannet. Christiania blev grundlagt. Røde Mor og Gasolin fyrede gennem højttalerne. Og man sværgede enten til at være flipper eller disker.

Det var i 70'erne, jeg som ung knægt trådte mine første spæde skridt på arbejdsmarkedet, og blev aktiv i fagbevægelsen. Men alt var ikke kun fryd og gammen.

70'erne bar også en mørkere side med sig. Oliekrisen kom, efterfulgt af en tårnhøj inflation. Der blev indført bilfrie søndage. Benzinpriserne eksploderede. Det samme gjorde ungdomsarbejdsløsheden.

Pludselig stod de unge i kø foran arbejdsformidlingen for at få arbejde.

Køen blev længere og længere, og udviklingen toppede først i 1983, hvor 16 pct. at de unge var arbejdsløse! I dag er 13 pct. af de unge mellem 15-29 år arbejdsløse! Vi nærmer os tidligere tiders kritiske tilstand. Det gør mig bekymret.

Bekymret for at vi taber en hel generation på gulvet. Bekymret for de unges fremtid på arbejdsmarkedet. Og bekymret for det danske velfærdssamfund, som i høj grad har brug for Danmarks eneste råstof i fremtiden. De unge.

Konsekvensen af ungdomsarbejdsløsheden i 70'erne og 80'erne kan stadig ses. Mange af de, som aldrig blev en del af vores arbejdsmarked, er i dag på offentlig forsørgelse. Tabt af samfundet. Det må ikke ske igen!

De unge har brug for os. De har brug for en håndsrækning og en åben dør til fællesskabet. Vi har ikke været gode nok til at hjælpe dem i arbejde. Eller i uddannelse. Vi har ikke stillet de nødvendige redskaber til rådighed, så de unge kan få et ordentligt fodfæste på arbejdsmarkedet og i fællesskabet.

Vi har i stedet overladt dem til et uddannelsessystem, som ikke sikrer, at de kan gennemføre. Vi har overladt dem til et aktiveringssystem, som ikke er gearet til at få dem i arbejde. Vi har ladet de unge sejle i deres egen sø.

Det er det, som bekymrer mig mest. Vi skal skabe de rammer, som giver dem en uddannelse og en billet ind på arbejdsmarkedet. Det gør vi ved at udstede en garanti til de unge. En garanti for at de kan gennemføre deres uddannelse.

Det betyder, at vi skal skabe flere praktikpladser i samarbejde med regering og arbejdsgiverne. Og her mener jeg både de private arbejdsgivere og de offentlige.

Det gør vi ved at sikre et løft til vores erhvervsuddannelser, som kan få flere unge til at tage en faglig uddannelse. Det skal gøres ved at afsætte flere midler til området. Og det gør vi ved at sætte mere fokus på jobrotation i den private sektor. For når vi trækker de erfarne ud for en stund, giver det de unge muligheden for at komme ind på arbejdsmarkedet.

Ud over ungdomsarbejdsløshed er der et andet emne, jeg er stærkt optaget af: Social dumping.

Det faktum, at udenlandsk arbejdskraft strømmer til Danmark og underminerer vores danske overenskomster.

Da jeg åbnede avisen i går, kunne jeg konstatere, at jeg ikke er den eneste, som finder det vigtigt! Dansk Folkeparti er skam også kommet på banen med en ny annonce-kampagne.

DF har endda været så venlige at bruge mig som frontfigur i annoncen!

Jeg er ikke helt tilfreds med karikatur-tegningen, som jeg synes mest af alt ligner Søren Espersen.

Jeg bliver i annoncen spurgt, hvorfor jeg, som den EU-lakaj jeg er, ikke løfter en finger for de danske lønmodtagere, som presses af billig østeuropæisk arbejdskraft. Hvorfor svigter du dine medlemmer, Harald Børsting, spørger Dansk Folkeparti i overskriften.

Jeg svigter skam ikke! Den danske LO-fagbevægelse svigter ikke!

Vi har kæmpet i mange år! Vi har brugt millioner af kroner på at bekæmpe social dumping. Vi har udført utallige blokader og sikret de udenlandske arbejdere bedre vilkår. Også dengang DF var lakaj for den borgerlige regering.

Dengang det var DF, der svigtede de danske lønmodtagere - gang på gang! Dengang DF og den borgerlige regering lod problemet med social dumping vokse og vokse.

Man skal passe på med at kaste med sten, hvis man selv bor i et glashus!

Det burde Pia Kjærsgaard og DF huske på, før de skyder os ting i skoene, som ikke kunne være længere væk fra virkeligheden!

Du kan selv stoppe snik-snakken, Pia, og komme i sving! Der skal også politiske løsninger på bordet og her kunne det være klædeligt, hvis DF stod klar til at være en del af løsningen!

Venner.

Vi skal have styr på tilgangen af udenlandsk arbejdskraft. Ungarere, polakker og baltere strømmer hertil i tusindvis. De søger lykken på vores arbejdsmarked. Og de er villige til at gå langt. Så langt, at de vil arbejde til en løn, langt under de danske.

Vi risikerer at stå med en ny underklasse af fattige, der er i beskæftigelse. Det vi kalder working poors. Det skal vi bekæmpe. For alles skyld. Også for dem der kommer hertil!

Den udenlandske arbejdskraft er velkommen i Danmark. Men det skal ske på danske løn- og arbejdsvilkår. Desværre ser vi alt for tit, at reglerne ikke overholdes. Det vil vi ikke finde os i! Men det er ikke rimeligt, at fagbevægelsen skal tage hele slæbet alene. Regering, folketing og arbejdsgivere skal også tage deres del.

Vi skal kræve, at arbejdsgiverne sikrer, at reglerne overholdes og at deres underleverandører overholder reglerne. Vi vil ikke finde os i krumspring med vikarbureauer eller andet.

Vi skal kræve, at der afsættes nok ressourcer til arbejdstilsynet, så de kan sikre et ordentligt arbejdsmiljø. Og flere ressourcer til Skat, så vi kan sikre, at virksomhederne og arbejderne betaler skat og moms.

Til sidst skal der sikres flere ressourcer til politiet, så de kan sikre, at illegal arbejdskraft ikke opholder sig i Danmark. Social dumping er en udfordring, som skal løses af både fagbevægelse, arbejdsgivere, regering og folketing.

Vi skal forpligte hinanden på, at vi vil værne om den danske model. For den er og vil altid være det bedste boldværk mod løntrykkeri!

Vi står med en unik mulighed for at gøre noget ved ungdomsarbejdsløshed og social dumping. Vi går nemlig en særlig tid i møde. En tid præget af stærke og vigtige forhandlinger for Danmark. Trepartsforhandlinger.

En tid, hvor vi må indstille os på at indgå det, jeg kalder en samfundsoverenskomst. En samfundsoverenskomst, hvor vi forpligter hinanden til at løfte i flok. Hvor vi står sammen om den vision, som skal bringe Danmark stærkt og sikkert ind i fremtiden.

Vi skal sikrer arbejde til alle, vi skal sikre vores velfærd, og sikre at de, som står uden for arbejdsmarkedet, får en værdig behandling og bliver en aktiv del af samfundet og fællesskabet.

Det er nu, vi skal forny overenskomsten mellem

* danskerne og magthaverne,

* lønmodtagerne og arbejdsgiverne,

* de ældre generationer og de yngre,

* dem på toppen af arbejdsmarkedet,

* og dem i kanten.

Kampen mod ungdomsarbejdsløshed og social dumping skal også tages politisk. Derfor er de et varmt emne til de kommende trepartsforhandlinger. Trepartsforhandlingerne er en unik historisk mulighed for sammen at skabe en positiv samfundsudvikling.

Vi er parate til at løfte og styrke fællesskabet. Vi er en ansvarlig aktør, som kæmper for et samfund med plads til alle. Og vi er talerør for tusindvis af danske lønmodtagere, som vi kæmper for gennem vores politiske indflydelse.

Og vores politiske indflydelse vil også gøre sig gældende ved de kommende trepartsforhandlinger. LO-fagbevægelsens mål er en bred og bæredygtig aftale. Vi skal rette et stærkt fokus på at løfte lønmodtagernes uddannelses- og kompetenceniveau.

Vi skal iværksætte et opgør med den stigende langtidsledighed og se nærmere på, hvordan den fremtidige beskæftigelsesindsats skal skrues sammen. Vi skal skabe en tryghedsreform og strategi for den offentlige sektor.

Sidst, men ikke mindst, skal vi styrke den danske model og bekæmpe social dumping.

Men ... For at få råd, er vi nødt til at bidrage hver især. Det er ikke KUN LO's medlemmer, som skal bidrage. Det skal alle! Den borgerlige regering nød godt af at tørre regningen af på lønmodtagerne, mens de selv holdt hånden over bankerne, de rige og virksomhederne.

Den tid er forbi! Nu er vi alle nødt til at bidrage!

Kære venner.

Vi skal i dag glæde os over en ny tid, og et nyt fundament at stå på.

Både for LO-fagbevægelsen - men så sandelig også for de medlemmer, vi repræsenterer! En ny tid efter 10 år med en borgerlig regering!

Vi har fået en rød regering, som vægter lønmodtagerrettigheder højt.

Vi har fået en regering, som har valgt arbejdsvejen og reformvejen.

Og vi har fået en regering, som ønsker at indgå i forhandlinger med fagbevægelsen om, hvordan fremtidens Danmark skal se ud.

Kære venner.

Lad os kæmpe for arbejde til alle. Lad os kæmpe for at bevare vores velfærdsydelser. Lad os kæmpe for de, som står på kanten af samfundet, og de, som står uden for vores arbejdsmarked.

Lad os kæmpe for hinanden og med hinanden for et mere retfærdigt samfund. Lad os huske denne 1. maj som startskuddet til vores fælles samfundsoverenskomst. En samfundsoverenskomst, hvor vi forpligtede hinanden til at løfte i flok.

Fortsat god 1. maj!

En mor og to børn
Helt vildt

Mor i havsnød redder sine børn ved at amme dem

kæmpe bunker af kompost
Nyheder

Firma i Roskilde lugter som en rådden skraldespand

en strand i skyet vejr
Nyheder

Først på søndag ser vi solen

En mand med briler og jakkesæt
Nyheder

Hver femte dansker skylder det offentlige penge

felix smith
Kendte

Kvinde til Felix Smith:
- Du har flot hår, men ...

dyrt ur
Nyheder

Du kan få bøde for, at købe drømmeuret med kontanter

forurenet grund
Nyheder

Tusindvis af grunde
kan være forurenet

tinderboxfacade
Nyheder

Tøjkæde knækker og går konkurs

legomodellen afsløres
Helt vildt

Vildt: Tom Kristensens Le Mans-vinder bygget i Legoklodser

Ambulance
Krimi

Treårig dreng død efter ulykke på legeplads

 Bob Enyart
Corona

Vaccineskeptiske radioværter dør på stribe

snus
Sundhed

Snus giver unge varige skader på tænder og i mund

Københavns Byret i København
Krimi

Filmmand sigtet for

voldtægt

Østre Landsret
Krimi

Apoteker bedøvede og voldtog ung kvinde

anne louise hassing poserer
Kendte

Skuespiller smed 10 kilo:

Det har ændret mit liv

pia kjærsgaard taler i folketinget
Nyheder

DF-lokalformand:

Lad Pia overtage

formandsposten

par sidder i vildmarksbad
Livsstil

Undgå skader:

Sådan sikrer du haven

mod efterårets vejr 

elton john taler i mikrofon
Kendte

Skal opereres:

Elton John udskyder

sit farvel til Danmark 

Vladimir Putin sidder ved bord
Corona

Stort smitteudbrud

sender Putin i isolation 

gås skræpper
Dyreliv

Kan du banke en gås

i en slåskamp? 

jorden set fra rummet
Nyheder

Professor: Om få år

kan tusinder stå i kø

til tur i rummet

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Ny rekord: Millionregn

over danskerne

pele smiler
Sport

Legenden er i bedring:

Jeg vil spille 90 minutter

plus tillægstid

britney spears kigger
Kendte

I top 100: Hyldest til

Harry, Meghan og Britney

raketopsendelse fra florida
Helt vildt

Første rumturister

er sendt i kredsløb 

miljøminister lea wermelin taler
Nyheder

Jyske borgmestre

afviser regeringen

morten olsen
Sport

Morten Olsen indlagt med corona - kæmper med kronisk træthed

en fiskehejre
Dyreliv

Nyt våben i
kampen mod rotter

linse ved demonstrationen
Kendte

Linse i modvind: Fond opløst - deltog i Men in Black-demo

nemid-kort
Krimi

Pas på - svindlere benytter hul mellem NemID og MitID

skuespilleren esben dalgaard smiler
Kendte

Dansk skuespiller: 
Kræften er vendt tilbage

Aly Raisman, Simone Biles, McKayla Maroney og Maggie Nichols
Sport

Sex-misbrugte stjerneatleter angriber FBI

person bliver testet for covid-19
Corona

Professor sår tvivl om danske corona-tal

filmplakat med trine dyrholm
Film og TV

Store roser til

dansk storfilm:

Bedste i årevis

villavej med skilt med nabohjælp
Krimi

Nu stiger risikoen
for indbrud

tivoli om aftenen
Nyheder

Det lysner i Tivoli  

ung mand får vaccination i skulderen
Corona

Styrelse: Vaccinationsmål kan blive svært at nå

prins William og Harry står ved statue af Diana
Kongelige

Prins Harry fylder år:

Skriver bog om sit liv 

jacob haugaard  og danseren Camilla Dalsgaard poserer
Film og TV

Vild med dans-debutant:

Håber Haugaard kan

trække stemmer

mand på cykel i regnvejr
Nyheder

Frem med regntøjet: 
Der kommer meget vand  

Afkrydsede tal på lotto-kupon
Nyheder

Vandt 6,5 millioner

i Lotto: ”Nu er der råd

til nye badebukser”

Lars Løkke Rasmussen taler
Nyheder

Løkkes parti er klar

til næste folketingsvalg

donald trump taler
Nyheder

Frygtede Trump ville trykke på knappen

Mobiltelefon med facebook-app
Nyheder

Private udbyder lån på Facebook:

Kan blive dyrt og farligt

britney spears vinker
Kendte

Slettede topløse

billeder: Britney

gik i sort 

alligator på græs
Nyheder

Alligator fundet med

menneskerester i maven

Norm Macdonald
Underholdning

Canadisk tv-stjerne

er død

Peter Madsen under et foredrag længe før, han dræbte Kim Wall.
Nyheder

Vil forbyde

fængsels-dating

de mange delfiner ligger på land mens vandet er blodrødt bag dem
Nyheder

Over 1400 delfiner

dræbt på Færøerne

En osende udstødning på en sort bil fotograferet nedefra.
Biler

Nye miljø-zoner:

Tjek hvor din

bil må køre

En række dyre biler blandt andet fra Porche holder parkeret
Krimi

Dømt for kloning

får nedsat straf

En politibil med udrykning der suser igennem en gade.
Krimi

Beder om hjælp

til million-kup

Eb kvinde i bikini i en park hun hælder koldt vand ud over sig.
Nyheder

Antallet af ekstremt

varme dage fordoblet

på 32 år

Patrick Nielsen med tatovering op ad hele halsen og et tomt blik.
Krimi

Patrick Nielsen vil

blive bag tremmer

Kærshovedgård der består af flere røde barakker med sorte tag.
Krimi

Mistænkt for terror

kræver sin frihed 

spækhugger
Helt vildt

Gribende video:

Spækhugger ene og forladt

Sofie Carsten Nielsen taler ved et pressemøde.
Nyheder

Dømt for dødstrusler

mod partileder

cola
Nyheder

Carlsberg:

Tilbagekalder Coca Cola

Køer
Nyheder

Køer lærer at gå på toilettet

Ditte Julie
Kendte

Bagedyst-stjerne nyder singlelivet

Boris
Nyheder

Boris Johnsons mor er død

lejlighed
Nyheder

Slår alle rekorder:

Lejlighed til 30 millioner

Nyheder

Ny barselsmodel til både far og mor

Nyheder

Forbyder træning i sports-bh

hollywood
Kendte

Hollywood-stjerne: Afslører livsfarlig kamp mod covid-19

Michelin
Nyheder

Michelinstjerner er godt for turismen

Mange fine kokke omkring et firkantet bord med mad
Mad og drikke

Dagens spørgsmål:

Hvad betyder Michelinstjerner for dig

En mand i blåt forklæde
Mad og drikke

Efter 14 års venten:

Noma får tre stjerner

En smilende prins Andrew
Kongelige

Prins Andrew går til modangreb i Epstein-sag

hjorte i naturen
Dyreliv

Sæson for krondyr i brunst

En fodboldspiller i sort jubler
Sport

Anders Dreyer scorer hattrick i drømmedebut

Nyheder

Mette Frederiksens nærmeste stopper

En ældre mand i solen
Kendte

Chok:

Cosby tilbage på tv

par poserer for kameraet
Kendte

Knust af sorg: 
Vi har mistet vores søn

person med masser af æbler i hænderne
Mad og drikke

Sådan bruger du

havens sure æbler 

Underholdning

DR-serie kuldsejlet:

Nu stopper dramachef 

birthe kjær smiler
Kendte

Stor hæder

til Birthe Kjær 

skuespillere poserer
Film og TV

Nu kommer

Hvidstengruppen 2

gade i herning
Krimi

Kniv fundet i kloak:

Formentlig brugt til drab

prins nikolai smiler
Kongelige

Prins Nikolais 
lejlighed til salg