Læge skal udskrive cannabis - apotek skal udlevere

En pulje i finansloven betyder, at patienter alligevel får tilskud til medicinsk cannabis.
Fra 1. januar kan læger udskrive en recept på medicinsk cannabis til blandt andre patienter med kvalme som følge af kemoterapi. Det kan være i form af cannabisdråber.
Fra 1. januar kan læger udskrive en recept på medicinsk cannabis til blandt andre patienter med kvalme som følge af kemoterapi. Det kan være i form af cannabisdråber. Foto: Raul Arboleda/AFP

Syge får alligevel tilskud til medicinsk cannabis, når en forsøgsordning træder i kraft 1. januar. Det så ellers ud til, at der ikke ville blive et offentligt tilskud, men det sikrer en sundhedspulje i finansloven.

Læs her mere om medicinsk cannabis:

* Et flertal i Folketinget har bestemt, at en afgrænset patientgruppe i en forsøgsordning kan få lægeordineret cannabis fra 1. januar.

* Patienter med følgende indikationer kan blive omfattet af ordningen: Sklerose, rygmarvsskade, kronisk smertebehandling og kvalme/opkastning efter kemoterapi.

* Med den fri ordinationsret kan en læge dog udskrive cannabis til patienter med andre sygdomme, hvis lægen fagligt vil stå inde for det.

* Forsøgsordningen skal evalueres efter fire år, og herefter skal det besluttes, om den skal gøres permanent.

* Det bliver lægerne, der skal udskrive den medicinske cannabis, og apotekerne, der skal udlevere den.

* Oprindelig havde Sundhedsministeriet vurderet, at patienterne selv skulle betale 2790 kroner om måneden. En sundhedspulje i finansloven for 2018 betyder, at egenbetalingen bliver lavere. Hvor lav afklares sandsynligvis i næste uge.

* Regeringen har tilladt dyrkning af medicinsk cannabis i Danmark. I første omgang vil den dog komme fra udlandet. Lande som Canada, Israel og Holland kan komme på tale.

* Cirka 15 virksomheder har foreløbig ansøgt Lægemiddelstyrelsen om tilladelse til dyrkning og håndtering af medicinsk cannabis.

*Kilde: Lægemiddelstyrelsen, Sundhedsministeriet

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.