En tredjedel af danske lønmodtagere går rundt og er bange for at miste deres arbejde, og samtidig er langt flere følelsesmæssigt belastet af deres job end for fem år siden.
Det fremgår af en ny analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har foretaget på baggrund af tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, skriver Ugebrevet A4.
Mens andelen af lønmodtagere, der er bekymrede for at blive arbejdsløse, i perioden 2005-2010 er vokset fra 18 til 31 procent, er andelen med følelsesmæssigt belastende arbejde vokset fra 20 til 27 procent.
Andelen, der føler sig anerkendt for deres arbejde, er faldet fra 79 til 72 procent i samme periode, viser analysen
Det negative udslag på trivselsbarometret for det kriseramte, danske arbejdsmarked får lønmodtagerrepræsentanter på tværs af faggrupper til at råbe vagt i gevær og efterlyse et øget fokus på virksomhedernes trivsel.
- Vi er nået dertil, hvor Christiansborg sammen med offentlige arbejdsgivere må erkende, at de ikke kan presse citronen mere, siger Dennis Kristensen, formand for blandt andre de offentligt ansatte social- og sundhedsmedarbejdere i forbundet FOA.
Det er en gruppe, som ifølge FOA-formanden har været udsat for massive nedskæringer og afskedigelser de seneste år.
I den private sektor blandt HK Handels medlemmer er stress også et stigende problem, og ifølge formand Jørgen Hoppe er frygten for at miste jobbet den største stressfaktor.
- Som krisen har udviklet sig, er vores medlemmer blevet tiltagende utrygge, og usikkerheden gør dem bange for at stå frem og sige deres mening og dermed også få den anerkendelse, som man bør have på sit arbejde, siger han.
Jørgen Hoppe mener, at det psykiske arbejdsmiljø har brug for et gevaldigt løft.
Selv om fyringer, virksomhedslukninger og indskrænkninger har været fast dagsorden på det danske arbejdsmarked under krisen, er chefanalytiker i AE Jonas Schytz Juul overrasket over, at jobusikkerheden blandt danskerne er så stor, som den er.
- Den er jo skudt vildt over mål i forhold til den reelle risiko. Men det siger noget om den krisestemning, der er i virksomhederne, påpeger han.
Det er i LO-familien og særligt blandt de ufaglærte, at man finder den største frygt for at blive arbejdsløs.
Men det er blandt de mellemlangt uddannede som lærere, sygeplejersker og socialrådgivere, at risikoen for store følelsesmæssige belastninger i jobbet er størst ifølge AE-analysen, skriver Ugebladet A4.