Krigsveteranen Heine taber vigtig sag: "Som at blive pisset ned ad ryggen"
Balkan-veteranen Heine Andersen er skuffet og vred over Forsvaret. Foto: Rikke Dyrberg
Forsvaret er blevet frikendt i en sag, som en Balkan-veteran har anlagt.

Det er en dybt skuffet og meget vred Heine Andersen, som Avisen.dk taler med tirsdag eftermiddag.

Den 45-årige Balkan-veteran har sagsøgt Forsvaret for 275.000 kroner for den svie og smerter, som han mener er en konsekvens af den post-traumatiske stress (PTSD), han pådrog sig efter sin udsendelse.

Men på grund af en forældelsesfrist er Forsvaret nu blevet frikendt i sagen.

- Det er som at få en spand koldt vand ned ad ryggen. Det er den følelse, man sidder med. Jeg føler, at jeg gennem hele forløbet er blevet pisset ned ad ryggen, siger Heine Andersen til Avisen.dk.

Heine Andersen har som den første krigsveteran fået fri proces til at føre en sag mod Forsvaret. Han har tidligere efter en lang kamp, som Avisen.dk har beskrevet i en serie af artikler, fået sin PTSD anerkendt som en arbejdsskade i Arbejdsskadestyrelsen.

Heine Andersens anke mod Forsvaret er, at han ikke var ordentlig forberedt på udsendelse. Han blev udsendt fem år efter sin værnepligt og fik ingen våbentræning. Der blev heller ikke taget hånd om ham, da han kom hjem.

Forstår ikke brugen af forældelsesfrist

Forsvaret bliver frikendt i sagen, fordi Heine Andersen ikke anmeldte sin skade i tide. Der er derfor en forældelsesfrist, der træder i kraft. Og det er især brugen af den frist, der gør Heine Andersen rygende vred.

- Selvfølgelig skal Forsvaret tage ansvar som enhver anden arbejdsgiver. At de gemmer det under en forældelsesfrist og overhovedet kan være det bekendt. Det pisser mig virkelig af, lyder det fra Heine Andersen.

Han er ikke overrasket over dommen, som han godt nok havde forventet, men han havde alligevel håbet på, at dommerne kunne se ud over forældelsen.

- Det gør mig vred, at jeg gang på gang ser Forsvaret stå i medierne og sige, at der er ikke nogen forældelse på den hjælp, som de giver til veteraner. Alligevel har de brugt fem år af mit liv og dine og mine penge ved Kammeradvokaten for at få den her sag under forældelse. Det er godt nok trist.

Overvejer at anke

Alligevel er Heine Andersen ved godt mod.

- De har ikke fået mig ned med nakken, siger han og overvejer, hvad der nu skal ske:

- Min umiddelbare reaktion er, at jeg anker på stedet. Men jeg har fire uger, og jeg har aftalt med min advokat, at jeg lige lader dem gå, inden jeg tager stilling til, hvad der skal ske. Det har haft en personlig pris for mig, at jeg har ført den her sag. Det er fem år af mit liv, der er gået med det her, så et eller andet sted, skal jeg også vurdere om det er værd at fortsætte, siger Heine Andersen til Avisen.dk.

Han understreger samtidig, at det ikke er alle krigsveteraner, der kommer traumatiserede hjem efter en udsendelse. Han er derfor også ked af den stigmatisering, som han mener, at mange veteraner bliver udsat for.

- Langt størstedelen kommer godt og styrkede hjem, siger Heine Andersen.

TV 2 har været i kontakt med Forsvarets personalestyrelse. Her afviser man at kommentere sagen, før ankefristen er udløbet, og der er faldet en endelig dom. 

via Listen To News