Kræftramtes børn er lige så sunde som andre
Kemo- og stråleterapi påvirker ikke børn af kræftoverlevere. De er lige så sunde og raske som andre børn.

Mange forældre, som har været behandlet for kræft, frygter, at behandlingen kan have skadet deres gener, så deres børn fødes med misdannelser, kromosomafvigelser eller anden sygdom.

Men en ny undersøgelser fra Kræftens Bekæmpelse viser klart, at der ikke er grundlag for denne frygt.

- Kræftbehandling før graviditeten skader ikke barnet, fortæller Jeanette Falck Winter fra Kræftens Bekæmpelse.

Jeanette Falck Winther har undersøgt alle kræftoverlevere i Danmark, der har haft kræft som børn eller teenagere - i alt 4700 kræftpatienter født fra 1943 og frem til 1996.

1500 af kræftoverleverne er siden blevet forældre og har født i alt ca. 2500 børn. Forskerne har fulgt disse børn i diverse landsdækkende registre for at se, om forældrenes kræftbehandling har medført skader i næste generation.

- I dag overlever mere end 80 procent af de børn og unge, der får kræft, og mange unge kræftoverlevere vil gerne have børn, siger Janette Falck Winther.

Forskerne har undersøgt, om kræftbehandlingen kan have skadet arveanlæggene, så eventuelle genskader gives videre til børnene og medfører sygdom.

Resultaterne er sammenlignet med kontrolgrupper af børn fra raske forældre, som ikke havde fået kræftbehandling.

Den anden gode nyhed er, at kræft i barndommen sjældent er arveligt. Under fem procent af kræfttilfælde hos børn skyldes arvelige faktorer.

Det er dog vigtigt at understrege, at det kan være svært for kræftoverlevere at blive gravide og føde børn efter kemoterapi eller strålebehandling.

- Kræftoverlevere oplever lidt flere spontane aborter og dødfødsler samt for tidligt fødte børn eller børn med lav fødselsvægt. Det skyldes sandsynligvis stråleskader på livmoren og ikke kønscelleskader, der overføres til børnene, siger hun.

/ritzau/