Konsulenter beskyldes for dobbeltrolle

Et verdensomspændende managementkonsulentfirma bliver beskyldt for at have problemer med troværdigheden.
Firmaet McKinsey & Company rådgiver alt fra Mærsk og Dong og Finansministeriet.
Firmaet McKinsey & Company rådgiver alt fra Mærsk og Dong og Finansministeriet. Foto: Colourbox

Et konsulentfirma, der hver dag sidder med, når vigtige beslutninger skal træffes i virksomheder som Mærsk og Dong eller i Finansministeriet, bliver kritiseret for at have et troværdighedsproblem.

Konsulenterne kommer fra firmaet McKinsey & Company, der bliver beskrevet som "sværvægterne" og "de mest populære" inden for feltet af managementkonsulenter ifølge Politiken.

Men samtidig med sin adgang til alverdens direktør- og ministergange forvalter McKinsey milliarder af kroner for sine partnere gennem skjulte investeringsfonde i skattely som eksempelvis Delaware og Guernsey Island.

- Det er et troværdighedsproblem, når det ikke er gennemsigtigt, hvilke virksomheder, man investerer i, siger professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet til Politiken.

- Man kan diskutere, om de overhovedet bør investere, men hvis de gør, bør de i hvert fald lægge det åbent frem, mener han.

Ifølge Jacob Dahl Rendtorff, lektor i virksomhedsetik på Roskilde Universitet, er det problematisk, når konsulenthuse selv investerer, mens de rådgiver.

- Der er en potentiel interessekonflikt for partnerne, når deres penge bliver investeret for dem. Man kan kalde det et Corporate Governance-problem for McKinsey, og det er en farlig vej at bevæge sig ud på, siger han til Politiken.

Gennem de sidste 20 år har firmaet i al stilhed gjort brug af hedgefonde og investeringsselskaber, som investerer partnernes formuer gennem stråmandsselskaber og i skattely, så det ikke er offentligt, hvor pengene havner, skriver Politiken.

Også herhjemme kan konsulenterne investere deres formuer, bekræfter nuværende og tidligere danske partnere over for Politiken.

- Det er jo bare en mulighed, man nu engang har. Men generelt kan vi ikke investere i enkeltaktier, siger Søren Fritzen, der er leder af kontoret i København.

- Det er de respektive eksterne fondsmanagere som tager beslutningerne, og vi har personligt ingen indsigt i, hvad de køber, siger han til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.