Konsulenter beskyldes for dobbeltrolle
Firmaet McKinsey & Company rådgiver alt fra Mærsk og Dong og Finansministeriet. Foto: Colourbox
Et verdensomspændende managementkonsulentfirma bliver beskyldt for at have problemer med troværdigheden.

Et konsulentfirma, der hver dag sidder med, når vigtige beslutninger skal træffes i virksomheder som Mærsk og Dong eller i Finansministeriet, bliver kritiseret for at have et troværdighedsproblem.

Konsulenterne kommer fra firmaet McKinsey & Company, der bliver beskrevet som "sværvægterne" og "de mest populære" inden for feltet af managementkonsulenter ifølge Politiken.

Men samtidig med sin adgang til alverdens direktør- og ministergange forvalter McKinsey milliarder af kroner for sine partnere gennem skjulte investeringsfonde i skattely som eksempelvis Delaware og Guernsey Island.

- Det er et troværdighedsproblem, når det ikke er gennemsigtigt, hvilke virksomheder, man investerer i, siger professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet til Politiken.

- Man kan diskutere, om de overhovedet bør investere, men hvis de gør, bør de i hvert fald lægge det åbent frem, mener han.

Ifølge Jacob Dahl Rendtorff, lektor i virksomhedsetik på Roskilde Universitet, er det problematisk, når konsulenthuse selv investerer, mens de rådgiver.

- Der er en potentiel interessekonflikt for partnerne, når deres penge bliver investeret for dem. Man kan kalde det et Corporate Governance-problem for McKinsey, og det er en farlig vej at bevæge sig ud på, siger han til Politiken.

Gennem de sidste 20 år har firmaet i al stilhed gjort brug af hedgefonde og investeringsselskaber, som investerer partnernes formuer gennem stråmandsselskaber og i skattely, så det ikke er offentligt, hvor pengene havner, skriver Politiken.

Også herhjemme kan konsulenterne investere deres formuer, bekræfter nuværende og tidligere danske partnere over for Politiken.

- Det er jo bare en mulighed, man nu engang har. Men generelt kan vi ikke investere i enkeltaktier, siger Søren Fritzen, der er leder af kontoret i København.

- Det er de respektive eksterne fondsmanagere som tager beslutningerne, og vi har personligt ingen indsigt i, hvad de køber, siger han til Politiken.