Kim Walls kæreste skriver stærkt mindeord
25. april blev Peter Madsen idømt fængsel på livstid for mordet på Kim Wall. Foto: Ida Guldbaek og Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Peter Madsen har taget ét liv, og efterladt os ham selv, skriver Kim Walls kæreste, Ole Stobbe, og håber, at Landsretten stadfæster Peter Madsens dom.

"PM (Peter Madsen, red.) har gjort verden til et dårligere sted".

Sådan skriver den afdøde svenske journalist Kim Walls kæreste, Ole Stobbe, i et stærkt mindeord i onsdagens udgave af Weekendavisen.

Han tilføjer, at verden er blevet et dårligere sted "For mennesker over hele verden uden stemme til at fortælle om deres liv og udfordringer. For kvinder, som må træffe fremtidige valg om at gå om bord på andre skræmmende fartøjer, der blandt andet kræver tillid til mænd. For hendes familie og venner. Og for Kim".

Ole Stobbe har siden Kim Wall mistede livet om bord på Peter Madsens ubåd været tavs, og har kun udtalt sig under retssagen mod Peter Madsen.

Peter Madsen er et menneske der skal glemmes, skriver Ole Stobbe. Han fortjener ikke at blive husket:

"Han har taget ét liv, der er så meget værd og efterladt os ham selv", skriver Ole Stobbe, og håber på, at landsretten vil følge dommen fra Købehavns Byret:

"Det er det eneste, som kan give mig bare en lille følelse af balance og retfærdighed. Det er nødvendigt for mig at sige, at forholdet mellem handling og potentiel straf aldrig kan blive hverken balanceret eller retfærdigt. Det vil alene være samfundets fortolkning af sine love efterfulgt af en retslig håndhævelse".

Siden dommen i Københavns Byret har Peter Madsen opgivet at blive frifundet for drabet på Kim Wall. Han har således valgt at acceptere byrettens afgørelse om, at han er skyldig. Til gengæld vil en kommende ankesag komme til at omhandle straffens længde. Byretten idømte ham fængsel på livstid.

Weekendavisen noterer i forbindelse med mindeordet, at Weekendavisens honorar til Ole Stobbe går til Kim Wall Memorial Fund.

Tidslinje over ubådssagen

 

  • 10. august 2017 tager Peter Madsen og Kim Wall ud i ubåden "UC3 Nautilus". De stævner ud fra Refshaleøen i København. Formålet med turen er for Walls vedkommende at skrive en artikel om Madsens raketprojekt.
  • 11. august finder man ubåden i Køge Bugt. Madsen bliver reddet i land og forklarer, at hans svenske gæst er sat i land aftenen før. Alligevel anholdes han og sigtes for drab.
  • 12. august ændrer Peter Madsen forklaring. I grundlovsforhøret hævder han, at Wall døde, da hun fik en tung luge i hovedet, og at han efterfølgende "begravede hende til søs" i hel stand.
  • 21. august dukker en kvindelig torso op i vandet ved Amager. Politiet oplyser, at arme, hoved og ben er blevet fjernet ved en "bevidst afskæring". Dna-profilen matcher Kim Wall.
  • 7. oktober oplyser politiet, at Kim Walls hoved, to ben, tøj og en kniv er fundet i Køge Bugt. Der er ingen spor af fraktur på kraniet. Dermed forekommer det usandsynligt, at Madsens forklaring om hendes død er sand.
  • 14. oktober ændrer Peter Madsen endnu engang forklaring. Nu siger han, at Wall døde af kulilteforgiftning, mens han var på ubådens dæk. Han erkender at have parteret liget. 
  • 16. januar 2018 oplyser anklagemyndigheden, at der er rejst tiltale mod Madsen for efter forudgående planlægning at have bundet, sexmishandlet, dræbt og parteret Kim Wall. Der er krav om fængsel på livstid.
  • 8. marts begynder retssagen i Københavns Byret. I løbet af sagen, der strækker sig over 12 retsdage, føres blandt andet 36 vidner. 
  • 25. april idømmes Peter Madsen fængsel på livstid. Den hårde straf skyldes blandt andet, at forbrydelsens brutalitet.
  • 7. maj 2018 oplyser Statsadvokaten i København, at ankesagen kun vil handle om straffens længde. Madsen har altså opgivet kravet om frifindelse.

Kilde: Ritzau