Administration 

Joakim von And stemmer på Anders Fogh

Borgerlige og venstreorienterde kæmper om retten til Joachim von And, Emil fra Lønneberg, Luke Skywalker og J. R. R. Tolkien. De borgerlige mener, at de står for liberale værdier. Kulturkampen åbner dermed en helt ny front: Tegneserier, bøger og film.

Joakim von And er nærig.

Han bruger sine aftener på at tælle sine penge, og når han er færdig, tæller han dem igen.

Joakim von And er en god borgerlig, og han er et af de idoler, der inspirerede liberalisten Christopher Arzrouni, da han voksede op i Hvidovre, en forstad til København i 1970 erne.

»Joakim von And bliver rig ved hjælp af hårdt arbejde, slid, sparsommelighed og selvdisciplin. Han er indbegrebet af den amerikanske drøm,« siger Christopher Arzrouni, der er rådgiver for socialministeren, tegneserieanmelder på Weekendavisen og tidligere chef i Dansk Industri.

Han lærte at spare op af Joakim von And, hvilket dog viste sig at være en dårlig ide. Inflationen i 1970 erne gjorde, at jo længere tid han sparede op, jo mindre chokolade kunne han købe for sine penge. Joakim von And er blot en af de fantasifigurer fra bøgernes, filmens og tegneseriernes verden, som borgerlige danskere ser op til og regner for gode borgerlige ideologer.

Den liberale tænketank CEPOS har netop afsluttet en foredragsrække om frihedstænkende forfattere, heriblandt J. R. R. Tolkien og Laura Ingalls Wilder, forfatter til bogserien Det Lille Hus på Prærien.

Borgerlige fremhæver desuden Emil fra Lønneberg, Luke Skywalker fra Star Wars , filmen The Patriot med Mel Gibson, filmen De Andres Liv om livet under det totalitære DDR og Laura fra Det Lille Hus på Prærien som repræsentanter for personlig frihed og indskrænkning af staten. Spørgsmålet er, om borgerlige kan tillade sig at gøre ejerskab til rollemodellerne.

Emil er ræverød

Det mener feministen og venstrefløjsaktivisten Bente Hansen ikke, selvom hun med glæde overlader Laura fra Det Lille Hus på Prærien og Joakim von And til de borgerlige.

»Joakim von And tilhører den kapitalistiske verden, han var nærig, og han ville aldrig give Rip, Rap og Rup, hvad de havde brug for, selvom Anders And altid var fattig,« siger Bente Hansen, mag. art. i litteraturhistorie.Hun tilføjer dog, at Anders Ands fattigdom var selvforskyldt, fordi han var et »fjols.« Og her går grænsen dog for hendes rollemodeller.

»Jeg synes ikke, at de borgerlige kan komme og hugge Emil fra Lønneberg. Han er snarere en kreativ oprører mod det etablerede system. Han følger ikke den gode opdragelse, han har et rent hjerte og er fuld af ideer. Det kan man godt kalde en iværksætter, men jeg tror ikke, at han ville få topkarakterer på Copenhagen Business School,« siger Bente Hansen.

Hendes egne idoler i barndommen var til gengæld Pippi Langstrømpe og Robin Hood.

»Robin Hood tog fra de rige og gav til de fattige på en fræk og humoristisk måde.«

Flere borgerlige er enige om, at den vigtigste politiske kamp, nemlig den om danskernes hjerter, foregår i kulturen og ikke på Christiansborg. Hvis Danmark skal flyttes, er det Joakim von And og ikke statsministeren, der kan gøre det. Derfor er det vigtigt, hvilke film vi ser, og hvilke bøger vi læser, mener Henrik Gade Jensen, mag. art. i filosofi og ansat hos den borgerlige tænketank CEPOS.

»Litteratur flytter meget mere end saglige argumenter. Når noget skrives som skønlitteratur, kommer det ud til en bredere kreds. Tænk bare på George Orwells 1984 , den ved alle, hvad er. Orwell advarede i bogen imod totalitarisme og imod, at staten fik for meget magt,« siger Henrik Gade Jensen fra CEPOS. Ifølge den borgerlige historiker og superfan David Gress er murstenstriologien Ringenes Herre nået ud til mange flere end nogen politiker. Han har læst værket så mange gange igennem de sidste 40 år, at han ikke længere husker hvor mange.

»Tolkien beskriver et utroligt konservativt samfund med et hierarki af konger, troldmænd og begreber som ære, ansvar og offer. Alligevel læses han af moderne velfærdsborgere, og det er et interessant tegn på, at folk savner seriøsitet. Det er en seriøs fortælling, hvor det, du vælger at gøre eller ikke at gøre, har enorme følger. Tolkien levede igennem Første og Anden Verdenskrig, og det var hans måde at fortolke de ting på i en mytisk skikkelse,« siger David Gress, der har oversat Tolkien til dansk.

»Det ville være absurd at tage patent på J. R. R. Tolkien. Men han er klart konservativ i sine instinkter, han elskede træer, sin hjemstavn og gamle traditioner. Han var en tro og loyal englænder og ægtemand. Han havde ingen tålmodighed med folk, der gav sociale forhold skylden for kriminalitet, vold og destruktiv adfærd. Han ville være forfærdet over vore dages løsagtighed og overfladiske liv. Så det er en særlig slags borgerlighed, han repræsenterer,« siger David Gress.

Her protesterer venstrefløjsaktivisten Bente Hansen igen.

»Jeg kan slet ikke se, hvad de borgerlige kan have af krav på Tolkien. Folk er tilhængere af Tolkien langt ude på den yderste venstrefløj, de ser det som kampen for det, de selv forstår som det gode. Alle kan identificere sig med en god og stærk Aragorn, som kæmper mod de onde orker,« siger Bente Hansen.

Troels Kløvedal nævnes som en af de venstreorienterede, der lod sig inspirere af Tolkien. Han tog sit efternavn Kløvedal fra Ringenes Herre , mens han boede i det venstreorienterede kollektiv Maos Lyst i slutningen af 1960 erne.

Godt at være nærig

Professor i retorik Christian Kock mener, at bøger og film er med til at forme vores værdier og dermed er en kilde til påvirkning.

»Jeg tror, at det har en vis effekt. For eksempel kender næsten alle skandinaviske børn Astrid Lindgren, og jeg tror, at de er præget af bøgernes begreber om godt og ondt. Pippi Langstrømpe har givet os respektløsheden og troen på, at piger kan alt og være anti-autoritære. Det har vi skrevet os bag øret,« siger Christian Kock fra Københavns Universitet.

Han tvivler dog på, at en bog, der skærer sin ideologi for tydeligt ud i pap, vil ende som en bestseller.

»God kunst er ofte flertydig. Kunst, der kun hylder én ideologi, svarer til at få en vittighed forklaret.«

Christopher Arzrouni fastholder, at Luke Skywalker er bygget på personlig frihed.

»Men jeg er da kun glad for, at socialdemokrater også kan betragte Luke Skywalker som en helt. Han gør oprør mod et totalitært regime. Det kræver ikke meget fantasi at se, at Ondskabens Imperium var Sovjetunionen. Oprøret bunder i troen på individuel frihed. Hvorfra skulle man ellers få retten til at gøre oprør?«

Men Joakim von And er jo nærig. Er det en god borgerlig dyd?

»Det er godt at være nærig og spare op. Det er forudsætningen for at kunne investere i nye ting. Kapitalisme er at akkumulere kapital. Det havde Karl Marx fuldstændig ret i,« siger Christopher Arzrouni.

faktaboks

I Jumbobog nummer 140 fortælles historien BOP (Beviser om Penge). Historien er i virkeligheden et lærestykke i økonomisk teori:

Andeby er bankerot. Anders And, som er ekspert i gæld, rådgiver borgmesteren om at udstede pengebeviser til borgerne. Til gengæld giver borgerne deres sparepenge til kommunen og skal have renter af dem senere.

På den måde sættes Andeby pænt i stand med sofaer i busserne, nye skraldespande og flotte parker.

Men så går det galt. Banken sætter renten op for at konkurrere med pengebeviserne, borgerne i Andeby kræver lønforhøjelse, og til sidst samles borgerne foran rådhuset for at få deres penge tilbage.

Til sidst redder Joakim von And byen ved at forære borgerne hver et stykke park eller en lygtepæl, svarende til det beløb de har mistet, som de passer bedre på, fordi de nu ejer det.

Og sådan slutter det kapitalistiske eventyr.

børn corona vaccine
Nyheder

Børn vaccineres:

Idolplakater og god tid

andreas jessen
Film og TV

Dansk stjerneskud:

Gnisten blev tændt

corona danmark sydafrika
Nyheder

Ny corona-variant i Danmark

corona
Nyheder

Ny coronavariant breder sig hurtigt 

SæÞór Kristínsson
Film og TV

I chok efter bagedyst-sejr:

Jeg troede det var en joke

Morten Messerschmidt
Nyheder

Morten Messerschmidt:

Vil være formand i DF

Morten Kjeldgaard og Frederik Hau
Kendte

Vild med dans-stjerne er kæreste med Bagedyst-deltager

Storebæltsbroen
Krimi

Storebæltsbroen lukker i nat

Auktionshammer
Helt vildt

Købte tegning for 200 kroner – er 325 millioner værd

væltet hestevogn
Krimi

Drama på julemarked:

En person død

Gård set udefra
Nyheder

Udvist kriminel på asylcenter:

Fængslet for trusler

Træ væltet ned i bil
Nyheder

Voldsom storm koster to personer livet 

dansere på dansegulvet
Underholdning

Dansekongen Jimilian:

Jeg har vundet Asta

politibil med påskriften politi
Krimi

Død mand

fundet i kanal

juledekoration med fire lys
Livsstil

Brandfarlig december:

Pas på juledekorationen

britt bendixen sidder på stol
Kendte

Britt Bendixen takker af:

Nok er nok

butiksvindue med black friday-skilt
Nyheder

Vi købte sorte tilbud

for milliarder

butiksansat står ved tøjstativ
Corona

De kan slippe for

mundbind

fly holder parkeret i lufthavn
Nyheder

61 passagerer

fra Sydafrika testet positive 

mand står på scene og synger
Kendte

Bryan Adams hårdt ramt:

To gange corona

på en måned

politibil med påskriften politi
Krimi

Soloulykke: Ung mand fundet i sin bil i et træ 

mand kigger ind i kameraet
Kendte

Berømt komponist

er død

mennesker omkring bus
Nyheder

Mindst 19 personer

omkommer i busulykke

Parret under finalen af vild med dans 2021 han rækker en sejrs arm i vejret.
Film og TV

Her er vinderne af

Vild med dans

en kørende bil indefra i regnvejr.
Krimi

85-årig sigtet for

vandvidskørsel

Yussuf Poulsen i profil med kasket omvendt på.
Sport

Landsholds-stjerne

også smittet

Nærbillede af Michael Laudrup der småsmiler.
Kendte

Laudrup scorer

millioner

billeder af broen i mørke
Krimi

Spærrede broer:

Seks anholdt

Et billede af en tabel
Nyheder

Vaccinegennembrud:

med tredje stik smittes

Nærbillede af Thue Ersted Rasmussen
Underholdning

Sygeplejeskolen-skuespiller

afslører: Jeg skal være far

Nyheder

EU vil have

REJSESTOP 

efter ny variant

En sundhedsperson giver en vaccine.
Nyheder

Anbefaler corona-vaccine

til børn fra 5 år og op

Et idyllisk vejskilt på Fejø
Nyheder

Vil bygge almene

boliger på småøerne

Alle de fem dommere viser allesammen et 10 tal
Kendte

Chok: Vild med

dans-dommer

ramt af corona

Nærbillede af MØ, der er korthåret , med en stor ørering på
Kendte

Dansk hitmager

skifter køn

Krimi

Politiet går ind i

plejehjemssagen

En mand bliver tattovret på sin underarm. Tattovøren har handsker på.
Nyheder

Efter kæmpe razzia:

ALLE overtrådte loven

En analytiker sidder foran en computerskærm
Nyheder

Derfor falder de

danske aktier NU

En lille lejlighed
Helt vildt

IKEA tilbyder en lejlighed for $1 om måneden

Et flot par på den røde løber
Kendte

Pernille Blume får kærlighedsbesøg i finalen

En dame med en prøve
Corona

Ny corona-variant opdaget:

Hidtil farligste

Folk med mindbind i metroen
Corona

Her skal mundbind og coronapas frem fra mandag

En firehjulstrækker ude i skoven
Biler

Britisk bilproduktion bombet tilbage til 1956

Et skilt i en butik med Black Friday
Nyheder

Ikke black friday-tilbud på populære varer

dronning margrethe snedronningen
Kongelige

Dronning Margrethe:

Jeg har ikke fulgt med i Vild med dans

corona
Corona

Børnelæger: Glæde over vaccine til børn

Kasper hjulmand
Nyheder

Kasper Hjulmand:

Årets Leder 2021

kirsebærsauce
Sundhed

Har du jule-handlet:

Så tjek dit køleskab

vild med dans
Film og TV

Danske Spil: De vinder Vild med dans

esbern snare pirater
Krimi

Pirater fængslet i 13 dage - sigtet for drabsforsøg

Nyheder

Forsvarer: Støjberg var ikke involveret 

corona
Nyheder

4390 nye coronatilfælde - 12 flere døde

En trist hund
Dyreliv

Sådan tager du bedst afsked med kæledyret

Nyheder

EU: Coronapas efter vaccination bør kun gælde ni måneder

et par i et studie griner
Film og TV

Fællessang-stjerner fejrer jul på DR

En fregat på vandet
Krimi

Esbern Snare i dramatisk kamp – fire dræbt

Jes Dorph ude på gaden
Kendte

Jes Dorph lukker og slukker

Et par i lang kjole og korsridderdragt
Kendte

Caroline Flemings søster:

Jeg er dybt ulykkelig

Nogle dansere i et studie
Film og TV

Sådan bliver Vild med dans-finalen

To biler på en gade i en tom by
Biler

Helt ny Suzuki S Cross på gaden 

En mand står ved en sten med en øl i hånden
Kendte

Jeremy Clarkson:

Nu brygger han øl

En gråhåret mand tørrer øjnene
Nyheder

Valgkaos:

Omtælling af stemmer

vejstriber på en vej
Krimi

Tiltalt for kartelaftale på vejstribe-opgaver

Patienter på intensiv
Corona

Tyskland passerer 100.000 coronadødsfald

Morten Messerschmidt ser bekymret ud mens Inger Støjberg ser til
Nyheder

Messerschmidt vil ikke stille op mod Støjberg som DF-formand

En gummibåd med immigranter
Nyheder

31 migranter har mistet livet ud for Frankrigs kyst

mundbind
Corona

Supermarkeder er klar: Der er millioner af mundbind

En trist blond kvinde
Nyheder

Trækker sig efter syv timer på posten

Søren Brostrøm tager et mundbind på
Corona

Regeringen:

Mundbind i transport og butikker

Tre mænd synger på scenen
Biler

Transportministeren gav den gas

person drikker af drikkedunk
Sundhed

Din drikkedunk

er en bakteriebombe

En mand i rødt med våben overvåger nogle folk.
Helt vildt

Dømt til døden fordi han solgte Squid Game-kopier

En mand med briller kigger bekymret ud
Nyheder

Skatteminister efter hård kritik: Jeg påtager mig arv og gæld

person med mundbind
Corona

Nye restriktioner:

Indkalder til pressemøde

dansere i vild med dans står på dansegulvet
Kendte

Afbud til finalen:

Vild med dans ramt

af corona

valgplakater står på række
Nyheder

Valgplakater kan blive til

tandbørster og toiletsæder

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Dronning Margrethe

har fået tredje stik

retten i aarhus set udefra
Krimi

Gravede ligdele ned

mens børnene sov

kvinde med mundbind
Corona

Nye restriktioner på vej

inger støjberg interviewes
Nyheder

Går efter fængselsstraf

til Støjberg