Administration 

Jes Dorph-Petersen: Pape blev offer for de verbale snigskytter

Debat
Søren Pape portræt i sort hvid
(Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)

"Pape døde som den flinke mand, vi fik at vide, vi desværre ikke kunne stole på. Fordi han ikke var ligeså teflonbelagt og fejlfri som de politikere, vi samtidig kritiserer for at være… uden fejl og belagt med teflon..."

Reaktionerne på Søren Pape Poulsens pludselige død er ekstremt emotionelle. Nettet flyder stadig over med rørende mindeord og kærlige anekdoter om den 52-årige partiformand, der i fredags blev ramt af en hjerneblødning og døde dagen efter.

Ude på Facebook og omegn er der usædvanligt mange uautoriserede nekrologer fra meningmænd og –kvinder. Jeg tror ikke, danskerne har udvist en så kolossal kollektiv medfølelse siden Christian Eriksen fik hjertestop i Parken for to år siden. Og  - inden da - siden Kim Larsen døde i 2018.

Paradokset er så, at Søren Pape Poulsen ikke var placeret bare i nærheden af hyldestens offentlige epicenter – sådan som det automatisk tilkommer en fodboldspiller eller en popsanger. Nærmest tværtimod.

Pape repræsenterede nemlig dem, som topper alle hade-hitlister: politikerne. Dem vi alle sammen som bekendt har vedtaget er dårlige mennesker – kun sat i verden for at snyde og rage penge og privilegier til sig. Alligevel reagerede danskerne på Søren Papes død med noget, der i et uventet og overvældende omfang nærmer sig en landesorg. I hvert fald har vi oplevet en national flodbølge af medfølelse og sympati.

Nok er der enkelte opslag, som bekræfter min fornemmelse af, at sociale medier også er en platform for ufiltreret selviscenesættelse. Man kan mistænke nogen for at (mis)bruge Søren Papes død til at bringe sig selv i centrum ved at flashe en fyldig, tårevædet beskrivelse med eller uden selfies af egen grænseløse sorg over dødsfaldet.

Men det er heldigvis undtagelsen i et mønster af medlidenhed, der hviler på ærlige og ægte følelser. Folk er simpelthen oprigtigt chokerede over at Søren Pape døde, både fordi han var relativt ung og fordi det skete så uventet.

Men allermest fordi Pape åbenlyst var et godt menneske. Det skinnede igennem hans optræden og fremtoning i medierne. Det kan man ikke snyde sig til at være. Det der med karma kan vi godt gennemskue.

Og Søren Pape Poulsen fortjener, at vi alle sammen husker ham som en flink fyr. Jeg ved faktisk at det passer, for jeg mødte ham selv en hel del gange. Han var i øvrigt også både sjov, vidende og interesseret i andre end sig selv.

Flere – blandt dem Lars Løkke Rasmussen – antyder i sine mindeord, at Papes pludselige død kan have en sammenhæng med det ekstreme pres, der ligger på en toppolitiker.

Det er muligt. Endda sandsynligt. Men vi ved det ikke. Til gengæld er det indiskutabelt, at Søren Pape i den sidste del af sit liv oplevede en rædselsfuld side af den ellers opreklamerede status, det er at være kendt og omtalt i medierne.

Pape blev landskendt, da han for 10 år siden stoppede som borgmester i Viborg for at blive formand for Det konservative Folkeparti. Med alt hvad det indebærer af offentlig projektørlys på landets mest overvågede og udskældte arbejdsplads: Christiansborg.

Godt nok blev han naturligvis klædt mere formelt og statsmandsagtigt på af både skræddere og spindoktorer, men Søren Pape lignede alligevel stadig os andre forvirrede og fejlbehæftede individer lidt mere end de fleste af hans politiske kolleger. Dem, som kun viser følelser, når de smører en madpakke til børnene eller drikker kaffe med de gamle på et plejehjem – naturligvis foreviget på et Instagram-foto.

Pape udnyttede også de sociale medier, men han havde til gengæld en X-faktor af anderledes ærlighed. Nemlig en behagelig fremtoning, som man ikke kan snyde eller manipulere sig til med hverken rullepølse eller Gevalia.

Jeg ved fra mine forholdsvis mange kilder i det benhårde politiske miljø, at Søren Pape Poulsen var velset af både politiske venner og fjender. Han opførte sig ordentligt og brugte ikke de bøllemetoder, som andre i magtens straffesparkfelt på Borgen har tillært sig med nyrehug og høje albuer.

Mange fremhæver netop Papes fairness og sårbarhed som en folkelig styrke – men jeg tror desværre, det også blev hans største handicap og forhindring i karrieren. For da Søren Pape meldte sig som statsministerkandidat i 2022, indledte pressen den rituelle jagt på selv de mindste fejl og mangler i hans tilværelse.

Så op til valget for to år siden druknede hans chancer i mediernes giftige gryderet af håndplukkede anklager, der nærmede sig et karaktermord, fordi der ikke blev sondret mellem privatliv og politisk dømmekraft. Søren Papes privatliv blev gennemtrawlet med et moralsk milimetermål og pedantiske pincetter. Og naturligvis havde han en fortid med både forbiere og bump på vejen. Lige som alle os andre.

Al politisk substans blev sat på standby og afløst af en uskøn og uværdig tsunarmi af beskyldninger, som ingen medier turde ikke at deltage i. Og vupti! De konservative skvattede fra 16 til cirka 6 procent – og Søren Pape fik skylden for det grusomme valgnederlag. Men reelt blev han og partiet stemt nedenom og hjem af nyhedsredaktionernes uklædelige trang til at lege dommere over stort - og især småt.

Siden var Søren Pape lagt i benlås og stemplet som taberen. Som rådvild og handlingslammet. Uden sans for realiteterne og en permanent katastrofe for sit parti. Hans rolle var defineret – pakket ind i Besserwisser-og Tirsdaganalyse-lingo fra kongerigets selvbestaltede politiske kommentatorer, der gør politik til en mellemting mellem Robinson Ekspeditionen, et slagsmål i skolegården og en komedie af Ludvig Holberg. 

Pape døde som den flinke mand, vi fik at vide, vi desværre ikke kunne stole på. Fordi han ikke var ligeså teflonbelagt og fejlfri som de politikere, vi samtidig kritiserer for at være… uden fejl og belagt med teflon.

Han blev efter min bedste mening offer for en journalistisk skandalesult og behandlet med både manglende respekt og en bias, der forhåbentlig giver nogen af de verbale snigskytter dårlig samvittighed i dag.

Heldigvis fik han oprejsning. Desværre for sent. Som sædvanligt, må jeg tilføje.

Må vores behandling af Søren Papes afløser – og andre som også stikker næsen frem i nationens tjeneste – blive mindre fordømmende og nådesløs i fremtiden.

For man behøver ikke være et dumt svin, selv om man stadig er i live.

Hvil i fred, Søren Pape Poulsen.

Portræt af Jess-Dorph-Petersen
Jes Dorph-Petersen er journalist og tidligere studievært på DR, TV3, TV 2 og dk4. Foto: Privat

 

 

 

politibiler ved hus
Krimi

Stor aktion: Politiet

skyder to hunde

BRUGTE BILER TIL SALG
Helt vildt

Vandt en million og

købte brugt bil:

Man er vel nordjyde 

væltet bus
Krimi

Buschauffør i kritisk tilstand 

bus i brand
Krimi

Voldsom brand i bus

politimand i sydney australien
Nyheder

Fem dræbt i 

knivstikkeri i 

indkøbscenter

kvinde på scene
Kendte

Samantha Fox i retten

efter flybrandert 

pengeautomat
Krimi

Hjemmerøvere tvang

mænd ned til

hæveautomat 

øde landevej
Krimi

Sigtes for vanvidskørsel:

Påkørte 16-årig dreng

mand taler
Nyheder

Donald Trump vil vidne

om tys-tys-penge til

pornostjerne

Mand og kvinde ved guldvæg
Nyheder

Roberto Cavalli er død

Væltet bus med smadret forrude
Krimi

Bus væltet på Sjælland:

Mindst tre kvæstede

Holger Rune på tennisbanen
Sport

Rune taber for anden gang på få timer

Panda spiser bambus
Dyreliv

Se video:

Nu forsøger pandaerne

i Zoo igen at parre sig

Man og kvinde på den røde løber
Kendte

Dansk filmstjerne er blevet mor

Sport

Holger Rune færdig i Monte Carlo

pandaer i zoo
Dyreliv

Sådan gik

pandaparringen

Badegæster på strand
Nyheder

Druknede for øjnene af konen

Mand på pressemøde
Nyheder

Her skal bygges nyt, stort fængsel

Indgang til SuperBrugs
Nyheder

Kvickly og SuperBrugsen overlever

Ozempic i emballage
Nyheder

Novos slankemedicin frikendt

En hånd holder et billede af ægteparret.
Krimi

Politi får kritik for

Ebbe Preisler-sag

Skrabelodder
Nyheder

Garanterer gevinst på

kæmpe skrabelod

Afspærring ved rækkehuset
Krimi

Efter eksplosion:

Politiet venter på

afhøringer

Caroline Wozniacki på banen
Sport

Wozniacki forlader

tennislandsholdet 

Sarah Zobel smiler med hånden bag nakken
Kendte

Zobel sætter

millionvilla

til salg

Ordene "HELP" lavet med palmeblade på en strand.
Helt vildt

Reddet efter en

uge på en øde ø

Nyheder

Hjemsendt forsvarschef

truer med søgsmål 

Sofie Linde i blåstribet jakke
Kendte

Sofie Linde

løjet død

Christian Kjær med armene over kors.
Kendte

Christian Kjær:

Han har fået

50 millioner

Mick Jagger og Ronnie Wood
Nyheder

Dansk kæde slås

med Mick Jagger

Togskinner
Nyheder

Overgravet kabel:

Ingen tog i timevis

En hund der går tur
Nyheder

Kølig weekend i vente

Spilleren og hans tolk
Sport

Stjernespillers tolk

stjal 111 millioner

polit og brandfolk i uniformer
Krimi

Eksplosion: Fire børn og

en kvinde i kritisk tilstand

Mand og kvinde
Film og TV

Badehotellet:

Ekstra gave til seerne

blomster på gaden
Krimi

Drab på familiefar

skaber stor vrede

bogreol
Nyheder

Bjarne Reuter topper igen

billede af skilt
Krimi

Giver op: Nu slutter det

portræt mand
Kendte

Jan Hellesøe:

Nu far til fire

portræt mand
Nyheder

Udgiver bog efter sin død

portræt mand
Nyheder

O.J. Simpson er død 

portræt mand
Kendte

Kronprins

Christian som giftekniv

portræt mand
Nyheder

Vil smide minkavlere ud 

portræt kvinde
Nyheder

Fastholder høj rente

tre personer jubler
Nyheder

Fik 600.000 kroner

i Løvens Hule

- nu er de gået konkurs

en Rema-butik
Nyheder

Udvider igen - 
åbner Rema 1000

i dit område?

en mand omgivet af tre kvinder
Kendte

Kandis-Johnny afviste

ikke tilbud om sex

en rottweiler
Krimi

Politiet har fjernet

mishandlede rottweilere

et mudshot
Krimi

Blev sat af foran sygehus med knivstik - nu er han sigtet for røveri

en mand og en soundboks
Nyheder

Soundboks sagsøger
techgigant for tyveri

en reklame for Kims Chips Battle
Nyheder

Kims nægter

at stoppe salg

en kvinde
Kendte

Elvira Pitzner fængslet

i tre dage med

250 andre kvinder

en person ved en computer
Krimi

Politiet henlægger

tre ud af fire

anmeldelser om svindel

mønter
Krimi

Antallet af sager om netbanksvindel er fordoblet på et år

Skærmdump fra Youtube
Helt vildt

YouTube-kanal får investering på 100 millioner dollar

et uheld
Krimi

Campingvogn skaber

kaos på motorvej

kø på en motorvej
Krimi

Nyt uheld - mindst 30 minutters forlænget rejsetid

Thomas Vinterberg og hans gravide kone.
Kendte

Thomas Vinterberg:

Venter barn igen

Susan Astani og Christian Kjær.
Kendte

Christian Kjær

hives i retten

af sin søn

Soldater i en skov
Nyheder

Genopliver

skrottet ordning

Gældsstyrelsen
Nyheder

Gældsstyrelsen

sætter rekord

En hvid bomuldshun på et tæppe.
Nyheder

Flere hittehunde

i problemer

Søren Pape Poulsen og Mette Abildgaard taler sammen i Folketingssalen
Nyheder

Midt i sorgen:

Jeg er gravid

Kongefamilien i Folketinget
Kongelige

Kongefamilien

mister et slot

Retten I aalborg udefra
Krimi

71-årig holdt kvinde

fanget og brændte hende 

Et villa kvarter
Nyheder

Bomber fra 2. verdenskrig

ryster villakvarter

to damer i styrthjelm
Debat

Søren Baastrup: MeToo, Millwall og megadårlig mad

En masse chips tæt på
Nyheder

Kim's reklamer

er dårlig stil

Frede og Mary går
Kongelige

Kongehuset forgyldes med ekstra millioner

en kystby
Rejser

Her er der mest sol til sommer

Krimi

Minister: Bandidos-klubben skal opløses

en å i Danmark
Krimi

Serietyv boede i telt ved Gudenåen

et byskilt på en mur
Livsstil

Her vil vi helst bo

en smuk ung kvinde
Bøger

Ny bog om Danmarks første sexsymbol

politibiler på en motorvej
Krimi

Tragedie: Mor smed sine børn ud på motorvejen

pengesedler
Nyheder

Giver 1,7 mia. kroner tilbage til kunderne

parcelhuse
Nyheder

Højeste antal huse til salg

blæsevejr og en robåd der er ved at synke
Nyheder

DMI: Blæsevejr 

en tumor på en skærm
Sundhed

Kunstig intelligens bliver et tungt våben mod kræft