Administration 

Jes Dorph-Petersen: Slap dog af, Frede!

Debat
Kong Frederik smiler
(Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix)

"Skulle ham kongen ikke hellere sætte sig hjem i en hydraulisk kontorstol på slottet og læse lidt op på næste statsråd eller lave de første noter til sin debut som nytårstaler om allerede 7 måneder..."

I pinsen lykkedes det mig heldigvis igen: Jeg blev massivt og behageligt lækkersur.

Denne gang på Kong Frederik - eller rettere hans motionsløb Royal Run, som i mandags klædte medierne i permanent gult, fyldte 72% af samtlige Facebook-opslag og ved Gud også kastede 10 timers uafbrudt landsdækkende live-tv af sig i en højtidelig, guldrandet og nærmest nordkoreansk hyldest af prustende mennesker med et nummer på maven.

Alle var tilsyneladende helt frivilligt udkommanderet i kongeblåt både indeni og udenpå til arrangementerne i trafiklammede byer over hele landet. Selv Ulla Terkelsen, der dog ikke her kun 5 dage efter sin 80 års fødselsdag forsøgte sig som motionist i cykelshorts, pandebånd og gummisko.

Fjernsynets dronning holdt sig i relativ ro i TV 2-panelet sammen med cirka 14 andre folkekære studieværter og lige så mange kommentatorer og rutinerede langsnakkere. En oratorisk opvisning af verbale medløbere i roterende royal retorik.     

Solen skinnede. Selfierne shinede af sved og salighed – og nu er vi endelig her i klummen henne ved, hvordan og hvorfor man bør gøre sig lækkersur, når alt ellers ser strålende ud og alle er glade. Så er det nemlig tid til at slå kontra. Det gælder først og fremmest om at melde sig ud af euforien og fornøjelsen, fordi den simpelthen er for meget.

For hvad rager det mig, at 90.000 transpirerende, mere eller mindre sportstrænede danskere blærer sig med en medalje på størrelse med en familiepizza – bare fordi de har løbet, luntet eller gået en tur, hvor de allermest er i ekstase over i et splitsekund at have været under 100 meter fra kongen, dronningen eller deres 4 lidt for friske unger, som selvfølgelig i ærbødighedens tegn alle kom først over målstregen til jubelbrøl af samme styrke, som dengang fodboldlandsholdet rent faktisk scorede mål i Parken?

en selfie med kongefamilien i baggrunden tages
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Endnu mere hyggehidsig blev jeg, da den kongelige familie i stramt lycra på målstregerne blev mødt af journalister, der satte karrieremæssig boblevand over til et ridderkors med fontæner af fidele følelsesspørgsmål, der får Billed-Bladets journalistik til at ligne en kritisk kampagne for republikken Danmark.

Skulle ham kongen ikke hellere sætte sig hjem i en hydraulisk kontorstol på slottet og læse lidt op på næste statsråd eller lave de første noter til sin debut som nytårstaler om allerede 7 måneder – i stedet for at risikere slidgigt og diskusprolaps ved med mistænkelig rank ryg at løbe rundt på kilometervis af asfalt med et sort knæbind og flashe sit kolossale kondital for rullende kameraer i stort set samtlige nationens større byer og købstæder?

Kong Frederik fylder jo trods alt 56 år på lørdag, og han er altså kun 24 år yngre end førnævnte 80-årige Ulla Terkelsen. Slap dog af, Frede!

Der sad jeg selvfed i sofaen og møgede mig mageligt over den kongelige motions- og mediemandag med et kæmpestort indre velbehag. Sådan er det nemlig at være lækkersur. Alt er grundlæggende fortvivlende forkert og helt til hestene, hundene og rotterne. Samt til grin. Det er en selvvalgt tilstand – en kalkuleret beslutning om at være grænseløst irriteret over alting på forhånd. Dette mageløse martyrium forstærkes endda med alderen, fordi man med sin efterhånden lange livserfaring opdager, at det meste her i tilværelsen faktisk er pointeløst, lallende ligegyldigt og i bedste fald dumt.

Jeg bliver lækkersur mange gange hver dag. Det føles dejligt. Lidt som at nyse. Eller slå en befriende prut med høj decibel, når man er alene hjemme. Det er faktisk en effektiv terapi at være lækkersur, fordi tilstanden skaber en total indre sindsro: alle er nogen idioter – undtagen en selv. Dermed er der frit valg på alle hverdagens hylder. Også de aller-allerøverste. Bare pluk løs. Tåbelighederne er talløse.

Det ville være helt ødelæggende for min mentale tilstand, hvis jeg i pinsen havde slukket for fjernsynet og de sociale medier og undgået al omtale af Royal Run. Naturligvis kunne jeg i stedet have gået en tur på 36 timer langs vandet med telefonen på flytilstand og en podcast om sværvægtsboksning eller storpolitik i ørerne. Eller Richard Wagners samlede værker. Men så havde jeg ikke fået kicket. Jeg havde ikke opnået den ultimative grad af lækkersurhed.

I øvrigt har jeg arvet evnen fra min afdøde far. Han var selve mesteren i – helst foran et større selskab rundt om et middagsbord – at kølhale dilettanter, blærerøve og talentløse distanceblændere. Kaj Dorph-Petersen skrev tilmed sange om de mennesker, der gjorde ham lækkersur. Jeg husker denne her, han tilegnede en bekendt, der konstant pralede med egne enorme åndelige evner, men efter min fars opfattelse reelt var knap så vidende – faktisk var han pisse-irriterende:

”Ih, hvor er han klog/ Han har læst i sin tænkende bog/ Både himmel og jord/ og tal og Niels Bohr/ han forstår ikk’ spor/ af bibelens ord/ men ih, hvor er han klog.”

Sangen handler om en mand, der ligesom min far havde studeret teologi på universitetet og derfor mente, han havde læst sig til svaret på næsten alting. De her selvovervurderende typer kender vi alle – og deres kaskader af kikset klogskab kan generere lækkersurhed på splitsekunder. Men intet er for småt til at skabe denne behagelige selvvalgte irritation, der føles så vidunderlig indeni.

Her er et lille udpluk af helt tilfældige årsager til at du bør blive lækkersur:

* Unge mennesker på gaden, der glor ned i deres mobiltelefon uden at orientere sig og gøre plads til os andre på fortovet.

* Papsugerør, som muligvis er klimarigtige, men smuldrer og smager af pap allerede efter første sug.

* Bilister, der parkerer med 1-3 meters afstand til nærmeste bil. Bør koste mindst et klip i kørekortet for at optage to parkeringspladser.

* Flypassager, som rejser sig fra sæderne 0,4 sekunder efter flyet står stille, så de fylder hele midtergangen og svinger deres håndbagage i hovedet på os andre.

* Fodboldspillere med orange, lyserøde eller mintgrønne fodboldstøvler. Sådan nogen er sorte. Altså støvlerne.

* Folk, der fortæller noget, du notorisk aldrig har hørt før – alligevel siger de ”jo” i hver anden sætning.

* Clickbait, fordi de er fordummende og forvirrende. Og et direkte angreb på menneskets intelligens.

* Telefonsælgere, der ringer mens du er på toilettet eller på stadion for med honningstemme at faldbyde dig en forsikring, et pensionstjek eller medlemskab af en fagforening.

* De nye låg på majonaise- og remouladetuber fra Gråsten, som kræver en 4-siders tætskrevet manual for at forstå, hvordan man åbner.

* Folk, der argumenter med sætningen ”i min bog” selvom de med sikkerhed aldrig har skrevet en bog.

* Stroppen på badehåndklæder, som altid er i den anden ende.

*

De sidste to prikker er til dig, så du selv kan tilføje ting, der pisser dig af. Det er en simpel, meditativ manøvre at blive lækkersur. Og bemærk, at der ikke er noget rationelt, retfærdigt eller fornuftigt i, hvad man kan tillade sig at blive lækkersur over. Alt kan bruges – selv modvind på cykelstien og lyden af gummisåler, der piver på et trægulv. Du kan også blive lækkersur over en hund, der gør, fordi den er alene hjemme – eller en mand, der rømmer sig i biografen.

Men den allerstørste fornøjelse er dog den pirrende fornemmelse over at skulle være lækkersur igen lige om lidt. En bittersød, boblende forventningens glæde, som er endnu større end selve lækkersurheden. Der lurer nye beviser på livets latterlighed lige om hjørnet.

Således beriget af at nedfælde egne erfaringer vil jeg bevæge mig ud i maj-vejret på dagens gåtur i de nordlige forstæder. Hvor nye objekter til lækkersurhed vil møde mig som retterne på en frokostbuffet. Ellers kunne jeg jo også bare tænke tilbage på min fortid som tv-stjerne og de utallige udsendelser, jeg gennem tre årtier deltog i.

For eksempel som vært på Royal Run, hvor jeg sad sammen med cirka 14 andre folkekære studieværter og lige så mange kommentatorer og rutinerede langsnakkere. En oratorisk opvisning af verbale medløbere i roterende royal retorik.

Hvor er det, jeg har set den sætning før?  

en smilende mand i skjorte
Jes Dorph-Petersen er journalist og tidligere studievært på DR, TV3, TV 2 og dk4. Foto: Privat

Kasper Hjulmand
Sport

Hjulmand: Det

blev for nervøst

forskelligt overlevelses gear
Nyheder

Salget er eksploderet

En tørretumbler
Krimi

Efterskoleelev sad

fast i tørretumbler

Kong Frederik med uniform på
Kongelige

Kongen er

klar til kamp

Nicklas Nielsen med pokalen over hovedet
Sport

Dansk Le Mans-vinder:

Jeg har drømt om

det hele livet

Holdet bag revyen.
Kendte

Sygdom:

Tivolirevyen aflyst

En mand med et barn i hånden
Nyheder

Tal med dine børn om

hjemmeberedskab

Fodbold fans ser kamp i en sofa
Nyheder

Bare rolig dine

EM-ritualer er

helt normale

Retten på Frederiksberg
Krimi

31-årig nægter

drabsforsøg på læge

orangeklædte fodboldfans i march
Krimi

Øksemand amok til EM-fest

Fodboldfans i rødt og hvidt
Nyheder

Øv: Fodboldvejret bliver vådt

scene fra film
Nyheder

Politimand arresteret:

Medvirkede i pornofilm

mand alene på fodboldtribune
Sport

DBU-boss vil vinde EM-guld

Gordon Ramsey
Kendte

TV-kok døden nær

Forbryderfoto af kvinde
Nyheder

Efter 43 år i fængsel:

Drabsdømt kvinde

får omstødt dom

Mette Frederiksen på gaden under valgkamp
Nyheder

Eks-spionchef undrer sig efter overfald på statsminister

Skilt ved hospital
Krimi

Læge stukket ned på hospital

Fodboldtræner på sidelinjen
Sport

Sloveniens landstræner:

Danmark er favorit

Portræt af ung kvinde
Kendte

MGP-vinder er blevet mor:

Gik 20 dage over termin

Klippe over fjord
Krimi

Kvinde faldt 500 meter ned fra fjeld i Norge

redningsbåd på havet
Krimi

Stor redningsaktion:

Otte kajakker i havsnød

Nyheder

350.000 demonstranter på gaden i Frankrig

Målmand danner trgt med hænderne for munden
Sport

Landsholdsmålmand død:

Blev blot 26 år

Personer på balkon
Nyheder

Kate viser sig for første gang i månedsvis

Biler på regnvåd gade
Nyheder

DMI advarer:

Skybrud og kraftig regn

Mand på talerstol
Nyheder

Danskerne skal kunne klare sig selv i tre dage

kvinde
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne:

Scorer ny stor rolle

to mænd
Kendte

Kendt anmelder:

Han hitter i revyen

Nyheder

Serverer øl for

børn på Folkemødet

tog og ambulance
Nyheder

Tog afsporet: 

Ramte halmballe

kvinde
Nyheder

Statsminister: Det

våben må aldrig bruges

fodboldspillere
Sundhed

Landsholdet er klar

til at isolere spillere 

indgangsportal
Nyheder

Fjerner kunst

stjålet af nazister

to mænd
Nyheder

Skal forklare den 

høje pris på lægemidler

mand
Sport

Åbner EM med

knusende sejr 

Finlands statsminister, Petteri Orpo,
Nyheder

Mand stikker 12-årig

dreng ned

Tre personer i tre forskellige fodboldtrøjer.
Sport

Fodbold-feber: Dem

holder danskerne med

William og Kate.
Kongelige

Kate om sin sygdom:

Der er gode og

dårlige dage

Et skilt med Taxi
Krimi

Taxachauffør dømt:

Voldtog ung kvinde

En mand med ryggen til
Krimi

Kan du kende ham?

Hærværk og hagekors

En notesbog og en blyant
Krimi

Det stod der i de

brutale noveller

fra Korsør-sagen

En kvinde og en mand i et supermarked
Nyheder

Åbner første

betjeningsløse butik

Fra programmet
Nyheder

Efter "Den sorte svane":

Færdig som advokat

En rød slikkepind
Nyheder

Farlige slikkepinde

solgt i hele landet

Skilt ved Kirkerup
Krimi

Korsør-manden er

svært perverteret

kvinde i hvidt outfit
Nyheder

Mette F: Jeg er

stadig ikke mig selv

fodboldspillere træner
Sport

EM 1992 om igen:

Så er der millioner

på vej til danskerne 

bygning set udefra
Krimi

Bombetrussel mod 

retsbygning 

mand lytter
Kendte

Stjerneforfatter

skal i fængsel 

tennisspiller smiler
Kendte

Wozniacki: Klar til OL

vaffelis
Helt vildt

Klamt: Fandt finger i is

søområde
Krimi

Korsørmandens computer:

Dødsporno og drukning

par poserer
Kendte

Karsten Ree: Har

tabt en halv milliard

politi til stede på vej
Krimi

LIVEBLOG:

Korsørsagen fortsætter

tre personer poserer
Film og TV

Tv-serie booster

britisk økonomi

folk til festival
Nyheder

Våd weekend på vej

grænsekontrol
Nyheder

Grænsekontrol omlægger

trafikken 

trump taler
Nyheder

Første gang siden

stormløb: Trump

besøger Kongressen 

En mand og en kvinde tæt sammen
Film og TV

DR søger modne

singler til nyt

dating program

Bærebilledet fra dokumentaren.
Nyheder

TV 2 fjerner sløring i

"Den sorte svane"

Mark Le Fevre klør sig i baghovedet.
Film og TV

Dropper

Stormester

Francois Hardy
Kendte

Francoise Hardy er død

Menneskerettighedsdomstolen
Krimi

Tigger taber sag

mod Danmark

To svenske flag på en bygning
Nyheder

To svenskere dømt

til døden i Irak

Ulrikke Toft Simonsen tæt på.
Kendte

Ulrikke støtter

Claes Antonsen

En politibetjent bag en afspærring
Krimi

To brødre

fundet døde

Krimi

Svært at få DNA fra

tiltalt i Meng-sag

Sanne Salomonsen med en mikrofon
Kendte

Sanne Salomonsen er

færdig med Claes 

Nyheder

Efter Antonelli-exit:

Mister millioner 

rødt hus
Kendte

Bo som Lars Ulrich:

Barndomshjemmet

til salg igen 

inger støjberg står på talerstol
Nyheder

Støjberg: Jeg har

oplevet skub og

spytklatter

kvinde poserer
Nyheder

Vil indføre aktiv dødshjælp

i Danmark 

mand står med drone
Livsstil

Kender du reglerne 
for droneflyvning?

to personer sidder og taler
Nyheder

Antonsen trækker sig

byskilt
Krimi

Korsørmandens ven

var lærer for bortført

pige

tegning fra retten
Krimi

LIVE: Korsørsagen fortsætter 

politibetjent går på græs
Krimi

Fund af død person i å:

Politiet undersøger igen

Sport

Ramt speedwaykører:

Kæmper for at se

sine børn

mand med briller
Kendte

Kevin Spacey: Jeg er fallit