Ali Dad kan nu se frem til en enkeltbillet til Afghanistan.
Han blev fældet på sin troværdighed, da de danske udlændingemyndighederne skulle vurdere hans sag.
Fældet fordi han ikke gav klare svar på, hvorfor han er på flugt.
For er han på flugt fra sin farbror på grund af uenighed om en arv - eller fordi han var skyld i sin fætters død?
Det første sagde han til politiet, da de afhørte ham ved ankomsten til Danmark. Det andet sagde han til Udlændingeservice nogle dage senere.
Begge dele er rigtigt, siger Ali Dad.
Læs også: Politiet stiller asylbørn 'forbudte' spørgsmål
Det er svært at få øjenkontakt med ham under besøget på Brovst Asylcenter i Nordjylland. Og hans stemmeleje har en klang af resignation og apati, når han beretter om tæsk og kvælende transport i bagagerummet på diverse biler.
Håbet om en fremtid i Danmark havde han stadig, da han krydsede den danske grænse fra Tyskland i starten af 2010. Men i dag har han givet op.
Frygtede hjemsendelse
Ali Dad er 17 år, da han kommer til Danmark. Derfor bliver han behandlet som mindreårig i asylbehandlingen.
Da han krydser grænsen fra Tyskland og henvender sig til de danske myndigheder for at søge asyl, bliver han transporteret til Kastrup Lufthavn til afhøring, fortæller han.
På vej til lufthavnen ser han fly, der letter. Mens han sidder i forhørslokalet, spekulerer han på, om de danske myndigheder vil sætte ham på et fly tilbage til Afghanistan.
”Første gang med politiet tog de mig med til lufthavnen. Jeg blev enormt bange for, at politiet ville sende mig tilbage til Afghanistan. Det varede noget tid, før tolken kom og forklarede mig, hvad der skulle ske – at det var en afhøring. På det tidspunkt, havde jeg det rigtigt dårligt. Jeg var meget bange,” siger Ali Dad.
Og der er meget på spil for Ali Dad i det øjeblik, hvor forhøret begynder. Et afslag vil betyde, at det sidste år af Ali Dads liv – flugten væk fra Afghanistan – har været forgæves.
Forbudte spørgsmål
”Politiet spurgte først om min alder, og hvor jeg kom fra. Så spurgte de: ’Hvorfor er du kommet her, hvad er dine problemer’. De spurgte mig om det hele, og jeg fortalte dem det. Jeg var bange for, at de ville sende mig tilbage til Afghanistan. Derfor fortalte jeg dem alt,” fortæller Ali Dad.
På trods af, at politiet ikke må spørge til Ali Dads grunde til at søge asyl, spurgte politibetjenten til det, fortæller han.
Læs også: Politiet: Vi gør ikke noget galt
”Politiet spurgte, hvilke problemer jeg havde siden, jeg var her. Jeg fortalte så om de problemer jeg havde med min onkel i forbindelse med jord,” siger Ali Dad.
Usammenhængende oplysninger
De oplysninger medvirker i det afslag, som først blev givet af Udlændingeservice og senere i Flygtningenævnet.
Ali Dad fortæller nemlig mere om sit asylmotiv ved den senere samtale med Udlændingeservice og til Flygtningenævnet.
Og de modstridende oplysninger undrer sagsbehandlerne, der vurderer, at Ali Dads forklaring er utroværdig.
”Udlændingeservice finder ikke at kunne lægge din forklaring vedrørende dit asylmotiv til grund, idet du har forklaret divergerende og udbyggende,” lyder Udlændingeservices afslag, der fortsætter således:
”Til id-afhøringen oplyste du til politiet vedrørende dit asylmotiv, at din farbror ville slå dig ihjel, idet du er arving til familiens jord. Det var således først under samtalen med Udlændingeservice, at du oplyste, at du frygter din farbror, fordi han troede, at du har slået hans søn ihjel.”
Læs også: Nej, vi må ikke spørge
I forhold til den historie, som Ali Dad fortæller til Avisen.dk, kan begge oplysninger siges at være rigtige.
Jordkonflikten opstod, fordi onklen ville have fingre i det stykke jord som Ali Dad havde arvet efter sin far. Og onklens søn – Ali Dads fætter – døde efter, at de havde været oppe at slås om jorden, fortæller han.
Nul chancer i Danmark
For Ali Dad er det vigtigt at understrege, at han ikke ved, hvordan fætteren døde. Han tror, fætteren enten faldt ned af bjerget, de løb på, eller fik en sten på sig.
Han ved ikke, om hans sag havde fået en anden udgang, hvis der slet ikke havde optrådt oplysninger om, hvad han flygtede fra, i referatet fra politiafhøringen.
Han ved, at hans chancer for at få asyl er lig nul i Danmark. Det fortæller han uden at fortrække en mine.
Hvad der imidlertid får det skæve ikke-smil frem er, at han ikke føler, at han har givet forskellige svar. Han svarede på de spørgsmål, politiet stillede – ikke andet, mener han.
”De spurgte til ting, som de gerne ville have at vide. Jeg svarede selvfølgelig, men der var ting, som jeg ikke fik fortalt, som jeg gerne ville have sagt, men det var der ikke tid til,” siger Ali Dad.