HELTE HAR OGSÅ KRAV PÅ SIKKERHED "Jeg blev forbrændt i ansigtet og svælget"
Københavnske brandmænd skulle lære at redde liv. I stedet var det dem, der kom slemt til skade. Røgdykkerkurser under Københavns Brandvæsen har været tæt på at være katastrofale for tre ud af 39 deltagere. polfoto: Kenneth Meyer
"Jeg har aldrig oplevet noget så ukontrolleret." Læs, hvad brandmænd fra Københavns Brandvæsen siger om de vilde øvelser, der har været tæt på katastrofale for tre brandmænd.

Tre ud af 39 brandmænd er blevet ramt af livsfarlige varmekollaps på øvelser afviklet af Københavns Brandvæsen. En arbejdsmediciner vurderer, at mindst en af dem har været tæt på at dø.

Avisen.dk har interviewet en fjerdedel af alle de brandmænd, der har deltaget i de farlige øvelser i forbindelse med afviklingen af en serie røgdykkerkurser.

Kravet til brandmændene har været at vinde eller forsvinde. Hvis de bestod kurset, fik de lov til at blive en del af en ny elite-enhed under Købehavns Brandvæsen ved navn Specialtjenesten. Dumpede de, gik de en usikker fremtid i møde som almindelige basisbrandmænd.

Blandt brandmændene er der delte meninger om røgdykkerkursene. De fleste er dog kritiske, når Avisen.dk spørger ind til sikkerheden. Her er et udpluk.

Fra ukontrollabelt til top-sikkert

”Jeg har aldrig oplevet noget så ukontrolleret. Det er dem (instruktørerne, red.), der har ansvaret for os, når vi går ind i 600 grader. Du skal altså ikke være dybt bevidstløs og i kramper, når du kommer ud."

...

"Presset var for stort. Folk dejsede omkuld, fordi de vidste, at hvis de gav op, så var det slut prut finale."

...

”Man skal nærmest ristes ihjel. Den væsentligste årsag til, at det går galt, er tonen på kurset. Folk tør ikke gå ud for at få en pause, fordi de ved, at de så får en advarsel og ryger ud af kurset."

...

"Vi fik lidt mere varme dag for dag, så vi vænnede os gradvist til temperaturen. Det var ekstremt hårdt, men på mit kursus var sikkerheden i top."

...

”Det er et ekstremt hårdt kursus. I en anden situation ville jeg nok have sagt stop, men her kunne det jo betyde, at instruktørerne smed dig ud (af Specialtjenesten, red.)."

...

"Jeg syntes ikke, at det var det værd. Jeg ville ikke sætte helbredet på spil på en øvelse."

...

"Jeg er glad for mit job, og jeg har altid været loyal over for brandvæsnet, men det er som om, at brandvæsnet misbruger min frygt for at få en fyreseddel som en form for pres, og det bryder jeg mig ikke om."

...

"Du går rundt i en form for febervildelse, fordi du er så varm. Til sidst er hjernen ved at smelte sammen. Det er en pisse farlig tilstand. Man kan slå folk ihjel på det kursus."

...

"Sommetider er det så varmt, at hvis du stiller dig det forkerte sted, så smelter dine støvler."

...

"Instruktørerne holdt øje med den enkelte deltager. Hvis der var en, der ikke kunne klare mosten, blev han stoppet."

...

"Det virkede ikke som om, at instruktørerne kendte det nye apparat særlig godt."

...

"Ved nogle øvelser får du at vide, at du ikke må tage masken af. Altså ligger/sidder du og gisper (i pausen, red), men kommer ikke af med varmen før næste øvelse."

...

”Det er noget gammelt mandomsprøve-pis – at man skal være så marcho og æde al den varme."

...

"Du føler dig som en slapsvans, hvis du siger fra."

...

”Jeg blev forbrændt i svælget og ansigtet. Jeg er ikke den eneste."

...

"Der skulle være køling på det nye apparat, men det mærkede jeg ikke noget til. Jeg brændte mig i svælget. Vi fik kun gel (til at køle, red). Vi fik ingen is, selv om apparatet er udviklet til det."

...

”Der er ingen, der kan forstå, hvor hårdt det faktisk er. Det er lidt som Frømandskorpset og Jægerkorpset."

...

”Det er barske ting, der foregår. Det er vind- eller forsvind-kurser. Hvis ikke du kommer igennem, så er du ude senest i 2014. Folk er bange for at miste deres job. Så er det klart, det presser folk ud over nogle kanter."

...

"Det særlige pres består i, at du får at vide, at hvis du ikke består det her kursus, så ryger du ud af Specialtjenesten, som du har kæmpet for at blive en del af."

...

"Du kan godt gå en tur i det fri, uden at det bliver varmt i mund og svælg, men når du er inde i et øvelseshus, der er fyret op under, så stiger temperaturen i indåndingsluften til cirka 50 grader. Det er så varmt, at flere har fået indvendige forbrændinger."

...

"Man bruger det, at vi løber ind, når de andre løber ud, som en undskyldning for at køre kurserne så hårdt. Det er noget lort."

De kritiske brandmænd frygter, at de bliver fyret, hvis de står frem. Derfor har de valgt at være anonyme.

faktaboks

 

 

Brandmænd presses til øvelser, der kan koste dem livet

Læs hele sagen her

via Listen To News