Knap en kvart million smede, industriteknikere og andre ansatte i produktionsdanmark, skal i løbet af de næste måneder stemme ja eller nej til en ny overenskomst for industriansatte, der skal gælde fra 2017 til 2020.
Dansk Industri og CO-Industri indgik søndag en aftale om den nye overenskomst på Industriens område.
Så da industriansatte på mere end 5.000 danske virksomheder mødte mandag morgen, var der nok at tale om over ostemadder og kaffe, fortæller Jan Grimstrup. Han er maskinarbejder og fællestillidsrepræsentant for 180 ansatte på metalvirksomheden KP Komponenter i vestjyske Spjald.
- Det er min klare fornemmelse, at den her overenskomst bliver stemt hjem. Jeg har endnu ikke mødt nogen, der har vendt tommelfingeren nedad, siger han.
Flere penge på lommen
Den nye overenskomst giver maskinarbejderne på KP Komponenter flere penge på lommen over de næste år, ligesom de får adgang til mere uddannelse, flere seniorfridage og løn under barsel. Og det er især de fremskridt i kombination, der ifølge Jan Grimstrup får de jyske industriarbejdere til at nikke anerkendende til den nye overenskomst, som de skal arbejde under frem til 1. marts 2020.
- Udover at satserne stiger med et par kroner hvert år på mindstebetalingen, får vi mulighed for også lokalt at trække nogle lønkroner hjem. Det er vigtigt for os, at satserne stiger både på mindstelønnen og genetillæggene, for det vil vi kunne mærke. Folk vil få flere penge på lommen, så jeg oplever, at de er glade i låget, konstaterer Jan Grimstrup.
Han fremhæver, at netop en reallønsfremgang er vigtig på minimallønsområdet, og når man lokalt kan gøre sig håb om at hive yderligere lønkroner hjem, er der ingen grund til panderynker.
Gevinster til ældre og børnefamilier
Derudover mener han, at den nye overenskomst sikrer forbedringer for både ældre og børnefamilier.
- Her til morgen kom en af mine kollegaer, der skal på barselsorlov senere på året, og spurgte, hvornår den nye overenskomst træder i kraft. Han var glad, fordi der nu bliver fuld løn under forældreorloven, siger Jan Grimstrup.
Medarbejdere oppe i årene er kommet med skulderklap over, at den nye overenskomstaftale giver ret til seniorordning op til 32 dage om året.
- De lidt ældre medarbejdere er rigtig glade for netop seniorfridage. Der var allerede en ældre kollega, der i går aftes på facebook skrev, at nu kan han begynde at drømme om at spille golf et varmt sted i januar. Muligheden for at trappe lidt ned på arbejdsmarkedet som senior betyder meget, så især fremskridt på seniorhalløjet trækker op, fastslår han.
Bulls eye
Endelig roser han det nye uddanneslesløft i industrien. Ifølge aftalen afsættes der i de kommende år 200 millioner kroner til at hæve uddannelsesniveauet blandt de ansatte i industrien.
- Flere penge til uddannelse er lige Bulls Eye for os. Mere efteruddannelse og flere kurser er helt central for alle ansatte i industrien, fordi den teknologiske udvikling går så stærkt. Robotter og automatisering kræver, at vi løbende får nye kompetencer, så der skal flere penge til, siger han.
Topkarakter til Claus og Mads
Jan Grimstrup understreger, at han endnu ikke har set protokollaterne og haft mulighed for at nærlæse detaljerne.
Men alt i alt mener han, at de ansatte i industrien har grund til at klappe af fagbevægelsens topforhandlere. Både formanden for CO-Industri, Dansk Metals Claus Jensen, og formanden for 3F's industrigruppe, Mads Andersen, kan godt tillade sig at tage sig en fyraftensøl, mener han.
- Både Claus Jensen og Mads Andersen fortjener stor anerkendelse for det resultat, som de har forhandlet hjem. De får topkarakteren 12 fra mig for et fremragende resultat, siger han og begrunder 12-tallet med, at den nye aftale giver gevinster til både den unge familiefar og den gråhårede smed, der gerne vil trappe lidt ned.
Tillidsmand på skolebænken
- Som tillidsrepræsentant får jeg også lidt ekstra, fordi der bliver mulighed for at få ekstra uddannelse, når man skal tilbage til sit gamle job efter nogle år som fagligt aktiv, siger han.
Jan Grimstrup understreger, at den del også er vigtig, fordi mange tillidsrepræsentanter i de år, hvor de er fagligt aktive, kommer lidt væk fra produktionsapparatet. Og når digitalisering og automatisering buldrer derudad, er det vigtigt for tillidsrepræsentanterne, at de ved, at de kan få kurser og komme på omgangshøjde med deres fag igen, bedyrer han.
Industriens overenskomster omfatter 230.000 ansatte. Den nye aftale gælder fra 1. marts 2017 til 1. marts 2020.
Aftalen indeholder blandt andet:
Uddannelse: Uddannelsesmulighederne forbedres markant. Industriansatte med læse- og skriveudfordringer løftes. Ufaglærte løftes til faglærte, og faglærte og funktionærer løftes til videregående niveau. Tillidsrepræsentanter får en større rolle i forbindelse med aftalt uddannelse.
Fritvalgslønskontoen forhøjes til 2,7 procent i 2017, til 3,4 procent i 2018 og til 4 procent i 2019.
Seniorer får ret til at købe sig til seniorfridage gennem fritvalgsordningen og pensionsindbetaling, hvilket kan give i alt 32 dage.
Satser: Mindstebetalingen, der i dag udgør 113,65 kroner i timen forhøjes pr. 1. marts med to kroner i hvert af overenskomstårene.
Genetillæg forhøjes med 1,6 procent pr. 1. marts 2017, med 1,6 procent pr. 1. marts 2018 og med 1,6 pct. pr. 1. marts 2019.
Lærlinge- og elevsatser forhøjes med gennemsnitlig 1,7 procent pr. 1. marts både i 2017, 2018 og 2019.
Fuld løn under forældreorlov.
Bedre forhold for vikarer.
Indførelse af to børneomsorgsdage.
Udvidet mulighed for at holde fri ved barns sygdom og indlæggelse.
Hurtig afklaring af om arbejde udefra er vikar- eller entreprisearbejde.
Bedre forhold for vikarer.
Kilde: CO-Industri, Dansk Industri og LO.