Iraks retssystem vakler
Fejlagtige anholdelser, uerfarne dommere og underbetalte forsvarsadvokater er hverdag i et irakisk retssystem, der skulle have været en grundsten i landets demokrati, men i stedet har udviklet sig til lidt af en farce.

Da USA i 2003 etablerede Iraks retssystem efter Saddam Husseins fald, talte man om det som en hjørnesten i det nye, demokratiske Irak. I dag står det klart, at det kaos, der præger Iraks gader, også har invaderet retssalene.

New York Times kunne for nylig fortælle historien om Abdulla Sultan Khalaf, en tidligere ansat i Iraks industriministerium, der blev idømt 30 års fængsel efter en retssag, som varede 15 minutter. Han havde ikke fået mulighed for at tale med en advokat, og i retten var advokatens eneste forsvar, at han erklærede sin klient ikke-skyldig. Han fik heller ikke lov til at kommentere anklagerens beviser mod ham.

Avisen har også talt med Donald Vance, en 29-årig amerikaner, der blev fejlagtigt tilbageholdt, mens han var ved at infiltrere et irakisk sikkerhedsfirma. Han sad i et irakisk fængsel i 97 dage, før fejlen blev rettet. Når han ikke blev afhørt af aggressive sikkerhedsvagter, sad han fanget i en celle, hvor det elektriske lys aldrig blev slukket, og hvor høj rock-musik bragede ud i gangene mange timer i døgnet for at stresse fangerne.

Trusler om vold

Khalaf og Vance er bare to eksempler på et retssystem, der er ude af kontrol.

Soldater uden erfaring i at indsamle og vurdere beviser bliver overladt til at beslutte, hvem der skal anholdes. Uerfarne dommere sættes til at dømme dem, og mange af de anholdte tilbageholdes i lang tid uden at blive formelt anklaget for noget. Nogle af dem har ifølge New York Times siddet fængslet i over to år uden at vide, hvad de er anklaget for.

Samtidig bliver de irakiske forsvarsadvokater underbetalt og udsat for konstante trusler om vold. En amerikansk advokat fortæller, at han i de 100 sager, han har haft, aldrig har set en forsvarsadvokat fremlægge beviser eller føre vidner i retssalen.

En fortrolig vurdering fra det amerikanske Pentagon vurderede i juni, at Iraks retssystem fungerer udmærket, når det handler om at retsforfølge landets tidligere regeringsfolk. Men systemet halter bagud på alle andre punkter, og det kan ikke sikre retssikkerheden for almindelige irakere.

»Vores mest fundamentale opgave i Irak er at etablere et retssystem. Det er en hjørnesten i enhver civilisation. Uden det har man anarki. Og det er ved at mislykkes for os,« siger den amerikanske advokat Mark Waller, som har brugt fire måneder i Bagdad på at få retssystemet til at virke.