Administration 

Interview: Kunsten at tilgive sig selv

Når et menneske, man elsker langsomt, forsvinder for øjnene af en, kan det være en luksus at skændes om, hvem der tømmer opvaskemaskinen. Journalist og forfatter Eva Jørgensen arbejder stadig med at tilgive sig selv, efter hendes mand blev uhelbredeligt syg.

For de fleste mennesker er forelskelse, bryllup, børn, sygdom og død begivenheder, der strækker sig over et helt livsforløb.

For den garvede journalist og tv-vært Eva Jørgensen skete det hele på få år. Hun var 41 år, da verden pludselig åbnede sig for meget kort efter at ramle sammen for øjnene af hende, da hendes mand døde af den aggressive sklerose ASL.

Hele forløbet har hun beskrevet i bogen Vi ses i morgen , som netop er udkommet. Det er kun knap halvandet år siden, hun mistede sin mand, men Eva Jørgensen ser ikke nogen grund til at vente med at fortælle sin historie. For det er en måde at bearbejde sorgen på.

»Når jeg tænker tilbage på det forløb, så husker jeg bare Eva, der står og græder. Jeg har grædt mine øjne ud. Og gået rundt i pløjemarken hos mor og far og ikke sagt noget i fem dage, mens de tog sig af min lille dreng. Jeg tager stadig kæmpe tudeture. Det går verden jo ikke i stykker af,« siger hun.

Hverdag blev luksus

Historien starter i 2003, da Eva Jørgensen finder sammen med kollegaen Steffen Knudsen. De forelsker sig hovedkulds i hinanden og bliver gift i 2005, hvorefter Eva bliver gravid. Hun venter barn. Men så falder hammeren. Steffen Knudsen er ramt af den uhelbredelige sygdom ALS, amyotrofisk lateral sklerose. En aggressiv form for sklerose, der minder om muskelsvind. Eva Jørgensen er gravid i syvende måned, da de får at vide, at Steffen Knudsen vil dø inden for to–fire år. Allerede i maj 2006 dør han. Sønnen Elias er på det tidspunkt 10 måneder gammel.

Oven i diagnosen bliver Steffen Knudsen ramt af en demenssygdom ved navn FTD (frontotemporal demens). Det er ikke som Alzheimers, men en demenssygdom, der påvirker personligheden. Egenskaber som empati, initiativ, realitetssans og overblik bliver påvirkede eller svinder ind.

Midt i det hele stod Eva Jørgensen. Forvirret, fortabt og fuld af følelser. Imens tabte hendes mand sig voldsomt og fik sværere og sværere ved at tale. Til sidst måtte Steffen Knudsen skrive på en særlig maskine i stedet for at tale.

Men i skyggen af den ulykke, kaos og sorg, der var inden for rækkevidde, fik helt almindelige hverdagskonflikter en ny betydning.

»Det var pludselig en luksus at skændes om tandpastahætter og køkkenruller og om, hvem, der skulle tømme opvaskemaskinen,« siger Eva Jørgensen.

Eva Jørgensens sorg over at miste sin mand startede inden hans død.

»Jeg var jo ikke vred«

I længere tid havde hun sørget over, at Steffen Knudsen ikke længere var den mand, hun giftede sig med.

»I starten havde jeg den her store stærke mand og til slut det her meget svage menneske, som sov hele tiden og var meget medicineret og ikke kunne bevæge sig eller spise og tale. Men det er et tabu at sørge over en, der ikke er død,« siger hun.

Den mere intense sorgterapi efter Steffens Knudsen død indebar blandt andet en opfordring fra en præst om, at Eva Jørgensen skulle nå ind til sin vrede.

»Men jeg var ikke en skid vred! Jeg er rasende over, at Steffen er død. Det synes jeg er, fuldstændig uretfærdigt og forkert men hvem skal jeg være vred på? Jeg kan være vred på skæbnen. Og den kan jeg tage nogle ordentlige livtag med. Sparke den i røven og vride armen om på den. Det kan den fint holde til. Skæbnen er jo ligeglad med, om man er bitter,« siger Eva Jørgensen.

Deres hus blev op til Steffen Knudsens død fyldt med flere og flere praktiske foranstaltninger. Elevatorlift, kørestol og ikke mindst hjælpere døgnet rundt. Eva kunne godt blive irritabel, stridbar og kort for hovedet, og hun lægger ikke skjul på, at det også gik ud over de mennesker, der var i huset for at hjælpe dem. Alligevel bebrejder hun ikke nogen og mener, at de fik den hjælp, der var mulig.

»Samfundet kan ikke fjerne sygdommen. Hvor gerne man end ville have det,« siger hun.

Nyt liv

Mens Eva Jørgensen så sin mand svinde ind, voksede nyt liv inden i hende. Sønnen Elias nåede at blive 10måneder, før faderen døde. Men selvom en stor del af Eva Jørgensens opmærksomhed kredsede om mandens helbred, var der også tid til at glæde sig over »lillemand«, som hun kalder ham. Hun beskriver situationen som skizofren.

»At få Elias midt i alt det kaos, det var som at få sådan en lille, stærk sæbeboble, der blæste rundt og var upåvirket af al den ulykke, der var omkring ham. Når jeg holdt mig til ham, så kom jeg indenfor i sæbeboblen. Det var en stor lykke at få ham. Glæden ved at få et barn er så urtidsagtig, at den er svær at overskygge,« siger hun.

Imens tærede Steffen Knudsens sygdom på Eva Jørgensen. Hun havde svært ved at have overskud og blev ofte frustreret på sin mand til sin egen store fortrydelse. Steffen Knudsens demens gjorde, at han havde svært ved at vise empati. Det mærkede Eva Jørgensen blandt andet, da hun havde influenza.

»Steffen sad og mukkede over, at hjælpepigen ikke skulle give ham sondemad, og det skulle jeg gøre, selvom jeg var syg,« fortæller hun.

Mens manden stadig lå syg derhjemme, valgte Eva Jørgensen alligevel at vende tilbage til arbejdet på DR i starten af 2006. Men problemerne på arbejdet kunne ikke få hende op af stolen. Ikke på samme måde som tidligere. Hverken besparelser, ny teknik eller diskussioner om udflytning af DR til Ørestaden.

»Før kunne jeg blive vanvittig over, at der ikke var parkeringspladser på mit arbejde. Jeg kunne være sur, når jeg stod op på grund af det. I dag kan jeg mærke, at de ting ingenting betyder. Virkelig ingenting!« konstaterer hun.

Ikke martyr

Det er nu over et år siden, Steffen Knudsen døde, og Eva Jørgensen arbejder stadig med at tilgive sig selv. For at handle egoistisk. For at blive rasende på et sygt menneske. For ikke at slå til.

»Jeg tog over til mine forældre på en forlænget weekend en gang om måneden, og jeg synes simpelthen, det var for tyndt og for dårligt, at jeg stak af fra krigen. Det var virkelig også for dårligt, at jeg en stor del af tiden var irriteret på Steffen. Vi havde en mand, der vidste, at han skulle dø inden ret længe, og så stod jeg og skældte ud over, at jeg syntes, han valgte mig fra. Men i virkeligheden var det sygdommen, der valgte os fra,« fortæller hun.

Mest af alt var hun vred på sig selv over ikke at leve op til sine egne forventninger om at være pårørende.

»Det handlede mest om mine egne forventninger, men man kan sige, at de jo er summen af samfundets og omgivelsernes forventninger og dybest set Bibelens. Om kristelig selvopofrelse. Den synes jeg er overvurderet. Det er jo meget fint at være til en vis grad, men det er jo ikke meningen, vi skal rende rundt og være martyrer alle sammen,« siger hun.

Selvom Eva Jørgensen ikke er kommet igennem sorgen over at miste sin mand og nok aldrig kommer det, har hun lært at sætte større pris på små glæder i hverdagen.

»I dag glæder jeg mig til at hente min søn i vuggestuen, eller så er der nogen roser, der er sprunget enormt sent ud ude i min have. Vi har alle sammen små ting, vi kan glæde os over. Vi skal bare lige huske det,« siger hun.

faktaboks

Eva Jørgensen er født i 1963.

Hun arbejder som journalist på DR, hvor hun har bestridt en lang række poster. Blandt andet som magasinvært og som tv-vært i mange år på TV-Avisen.

Hun har også været vært på DR2 Deadline, Eleva2ren og arbejdet som ind- og udlandsreporter.

Før det har hun blandt andet arbejdet på lokal-tv på Fyn, i London samt som koncernkommunikationschef i ISS.

I 2005 bliver hun gift med Steffen Knudsen og mor for første gang til sønnen Elias.

Facade på tysk hospital
Nyheder

Finder gammel bombe på fodboldbane

billede af Vaccinemodstandernes stjerne
Nyheder

Vaccinemodstandere

går med jødestjerner

Kam og saks ved hår
Nyheder

Efter smitteudbrud:

Kommune lukker helt ned

Vaccine fra Pfizer
Nyheder

EU køber 900 millioner vacciner

Rød villa
Nyheder

Her er landets
billigste huse

Maria Lucia portræt
Underholdning

Maria Lucia:

Jeg må tilgive mig selv

Trafik på motorvej
Nyheder

Nu bliver motorvejene mere sikre

Times Square i New York
Rejser

Lokker turister med gratis vaccine

Nyheder

Over 50 smittet med ny variant efter restaurantbesøg

Paul Van Doren
Sport

Vans-skoenes skaber er død

Unge mennesker på fodboldbane
Sundhed

Tilbage på grønsværen:

Nu vælter skaderne ind

Aalborg Sygehus
Krimi

Knallertulykke: 

15-årig i kritisk tilstand 

Jesper BUch
Film og TV

Populært program vender tilbage

tyr
Nyheder

Undsluppen tyr blev aflivet

Vild med dans
Kendte

TV-stjerne: Køb min brudekjole

Nyheder

Regeringen bøjer sig: Nye delmål for klimaet

politi
Krimi

To mænd fængslet: Stak offer med skruetrækker

ihan
Underholdning

Kærligheden vandt: Dansk musiker konverterede til islam

politi
Krimi

Corona-skænderi: Politiet tilkaldt

tyr
Nyheder

Pas på: Vild tyr er løs

En smilende kronprins Frederik på Færøerne
Kongelige

Kronprins Frederiks nye tjans: Vært på DR

En forladt barnecykel
Nyheder

Så skete det: Hørsholm lukker ned

Nørrebro station
Krimi

Uskyldig mand banket og stukket med kniv i København

En sølvgrå bil op ad en griffittimur
Biler

Test: Dacia Spring

Danmarks billigste elbil

En kæmpe bjørn
Kongelige

Undersåtter raser:

Prins skød største bjørn i Europa

En øl på en strand
Mad og drikke

Drik øl med god samvittighed

billede af Mikkel Kryger og Puk Elgård
Kendte

Puk Elgård: Vi har levet over evne

En kanyle i et glas
Corona

Norge tror ikke på ny vaccine fra juni: Danmark gør

En masse mennesker nyder solen udenfor
Nyheder

20 grader og godt med sol søndag

En masse indere forsamlet
Corona

Indien lider:

230 millioner drevet ud i fattigdom

billede af en mave, som er tydeligt overvægtig
Livsstil

Er fedmekoden knækket?

billede af Christina Nørby Ibsen og Bubber
Kendte

Ibsen om bruddet

med Bubber:

- Hun overtog mit liv

politibiler holder foran banken
Krimi

Flere banker fik torsdag
brev med ukendt pulver

billede af et vandrør
Nyheder

Coronatest af spildevand:
- Det gjorde forskellen

billede af kronprinsfamilien
Kongelige

Prins Christians konfirmation - nogen må ikke deltage

En elektrisk stol og et par riffelkugler
Krimi

Dødsdømte skal vælge mellem en kugle eller elektrisk stol

billede af Ed Sheeran på scenen
Kendte

Popstjerne bliver trøjesponsor i fodboldklub

billede af paula larrain
Kendte

Paula Larrain:
- Lykken er ikke målet

billede af Dragekongen i Djurs Sommerland
Nyheder

Dagens afstemning:
Vil du have fradrag
for oplevelser?

læger står ved indlagt
Nyheder

Højeste smittetal i fire måneder

Et F-16-fly
Nyheder

To danske F-16 på jagt efter fremmede fly

En stor rødstensvilla
Bøger

Jussi Adler-Olsen sætter

villaen til salg for 25 mio.

Et handicap-skilt
Krimi

Nyt trafik-tiltag kan koste dig kassen

Computerbillede af et gravsted
Nyheder

Afrikas ældste grav er fundet

En lille færge sejler
Rejser

Billigere færgebilletter er den bedste hjælp for småøer

En flaske Bordeaux
Mad og drikke

Vin fra rummet:

Pris $1 mio.

En bygning og en dreng på fortovet
Helt vildt

Video:

Dreng falder ned fra femte sal - overlever med brækket ben

Et frokostbord
Mad og drikke

Det må du aldrig gøre med pålæg

Et F-35 fly på landingsbanen
Nyheder

Første dansker i F-35: Kunne virkelig mærke motoren

En række hyggelige stole i en biograf
Film og TV

Biograferne genåbner til lavsæson med masser af film

Facade DR-byen
Nyheder

Sexchikane i Pigekoret?

Blå blink
Krimi

Kvinde stukket ned i Aalborg

Billede af en Toyota Yaris
Advertorial

Annonce

Vind den nye Toyota Yaris Cross til en værdi af 320.000 kr.

Meghan smiler med Harry i baggrunden
Kongelige

Meghan vinder ny retssag

Tegning af astronauter i forskellige størrelser.
Nyheder

Nu kan handicappede også blive astronauter

Rumraket lige efter affyring
Nyheder

Vildfaren rumraket har kurs mod jorden:

Ingen ved, hvor den rammer

to opmærksomme hunde på mark
Dyreliv

Forstår din hund egentlig hvad du siger?

Ampuller med vaccine
Nyheder

Polen vil købe Danmarks vacciner

Billede fra egendommen med fyrtårnet i midten og de omkringliggende bygninger.
Nyheder

Vilde boligdrømme?

Fyrtårn til salg

Dør på politibil fotograferet tæt på
Krimi

Kørte 15-årig dreng ihjel:

Her er dommen

Mørklødet mand i telt
Nyheder

Journalist taget som gidsel

Flere vaccineglas med kanyler i toppen ligger klar.
Nyheder

Danske øboere vil

foran i vaccinekøen

Modelbillede fra travbanen af et travbaneløb med adskillige heste og jockys på banen.
Krimi

Travbanesagen:

56-årig frikendt

for voldtægter

John Carew er en sort mand her er han i jakkesæt på den røde løber
Underholdning

Han skal spille Benny

i ny Olsen-Banden

En kvinde med mundbind over munden og en vatpind i næsen.
Corona

Dagens afstemning:

Vil du købe de

nye hjemmetest?

En kvinde med en gravid mave.
Helt vildt

Verdensrekord:

25-årig har

født NILINGER

Nyheder

Hjemmetest får

grønt lys - kan

blive solgt i Danmark

Dronning Elizabeth og prins Philip sidder ved siden af hinanden på en kirkebænk. Han kigger hen mod hende, hun ser lige frem for sig.
Kongelige

Dødsattest afsløret:

Det døde prinsen af

Villaen med røg fra taget og brandbiler udenfor.
Nyheder

Brand i

rigmandsvilla

En slange med brune, sorte og beige farver.
Nyheder

Slangeskind kan

give sikrere byggerier

Toppen af en sirene med en måge sidende på.
Nyheder

Slå koldt vand i blodet

det er bare en test

En piolitisirene på en politibil
Krimi

En mand er død

ved metrobyggeplads

nærbillede af kirsten stallknecht iført briller
Nyheder

Kirsten Stallknecht

er død

kronprins frederik iført jakke og slips
Nyheder

Sådan markerer

Frederik befrielsen 

grænsesten står på jorden
Helt vildt

Ups: Belgisk landmand

flytter grænsen til Frankrig

hast med sår på halsen
Dyreliv

Museum beklager

såret hest  

Nyheder

Analysefirma:

Dansk vaccineplan er

alt for optimistisk

Meghan Markle smiler og Prins Harry kigger på parrets lille søn Archie
Kongelige

Meghan springer ud

som børnebogsforfatter

danmarks eneste heks dannie druehyld laver fagter mens hun fortæller
Nyheder

Danmarks eneste heks

er død

skilt hænger foran retten i Lyngby
Krimi

Far efter sønnens

vanvidskørsel:

Hvorfor skal jeg straffes?