Lidt for kræsen – og lige lovligt mageligt anlagt. Sådan har en del seere muligvis tænkt, da de så den arbejdsløse pædagog Jes Lund-Jacobsen i DRs omdiskuterede programserie ’Den dag de fremmede forsvandt’.
Jes Lund-Jacobsen var en af de 11 ledige, som prøvede kræfter med et ufaglært job, der normalt udføres af udenlandske arbejdere.
I en uge var han på en trævirksomhed i Faaborg, hvor man ifølge udsendelsen var så tilfredse med hans indsats, at han blev tilbudt et fast job - som han udeblev fra.
Hvorfor han gjorde det, blev der ikke sagt noget om i programmet. Og nu føler Jes Lund-Jacobsen sig ført bag lyset.
LÆS OGSÅ: Godt fundet, DR: Omstridt job-program er kopi fra England
- Jeg synes, jeg er blevet fremstillet anderledes, end jeg i virkeligheden er, siger Jes Lund-Jacobsen til Avisen.dk.
Lovgiver politikerne på basis af et underholdningsprogram?
Han er rystet over, at politikere som de radikales Morten Østergaard og beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) har krævet lovstramninger som en reaktion på det billede, der tegner sig i ’Den dag de fremmede forsvandt’.
- Kan det virkeligt være sandt, at politikere lovgiver på bagrund af et underholdningsprogram? spørger han.
Den 30-årige Jes Lund-Jacobsen fortæller, at han har søgt op mod 2.000 stillinger de seneste tre år. Han er på arbejdsmarkedsydelse, men den slipper op til foråret. Så skal han i såkaldt nyttejob, hvis han ikke finder fast arbejde til den tid.
LÆS OGSÅ: Ledige om debattonen: det er ganske hæsligt
I 'Den dag de fremmede forsvandt' fulgte seerne hans uge på Dansk Træemballage (DTE) på Fyn, hvor han skulle stable træklodser på fuld tid. For rullende kamera fik han tilbudt et 'rigtigt' job på virksomheden, da hans prøveuge var slut.
Men efter kameraerne var slukket, blev tonen ifølge Jens Lund-Jacobsen en anden:
- Jeg fik bagefter at vide, at der reelt set ikke var et ledigt job på DTE, men at det ikke ville se godt ud på TV så at sige, fortæller Jes Lund-Jacobsen.
Den opfattelse deler han dog ikke med Peter Jensen, direktør fra Dansk Træemballage.
- Det er direkte løgn. Vi tilbød et reelt job, og vi regnede hele tiden med, at Jes dukkede op om mandagen, siger Peter Jensen til Avisen.dk.
Nyhedsredaktør på DR1 Henriette Marienlund er ansvarlig for programmet, og hun siger, at jobtilbuddet til Jes Lund-Jacobsen var helt reelt.
- Det står hævet over enhver tvivl, understreger Henriette Marienlund.
LÆS OGSÅ: Fynsk arbejdsgiver: Danskerne gider ikke op på knallerten
Jes Lund-Jacobsen understreger, at han sagtens kan have misforstået noget, men at han altså ikke handlede i ond tro, da han blev væk fra virksomheden om mandagen.
Mødte ikke op om mandagen
- Selvfølgelig ville jeg have startet, hvis jeg var klar over, at der rent faktisk var et job. Som jeg sagde flere gange under udsendelsen, så var det ikke et job, jeg selv ville søge. Men jeg ville sige ja. Det er jeg forpligtet til, siger Jes Lund-Jacobsen, der funderer over, om virksomheden reelt havde brug for en medarbejder - og om de havde søgt efter en.
Han fortæller, at årsagen til, at han ikke var mødt op den mandag skyldte, at han havde fundet et løntilskudsjob som støttepædagog på en skole tæt ved hans bopæl. Dagen efter var han til samtale med skolens leder. Han begyndte i først en måneds praktik, og får derefter tre måneder i løntilskud på skolen.
LÆS OGSÅ: Ledige Henriette: Jeg havde ikke råd til at tage jobbet
Det job nævnes der intet om på tv – heller ikke i debatprogrammet, der fulgte efter den sidste af de to udsendelser. Her blev Jes Lund-Jacobsen fremhævet som en af de deltagere, der havde "svært ved at slippe den offentlige forsørgelse og trække i arbejdstøjet".
Politikerne, der var med i live-programmet, blev direkte stillet spørgsmålet:
"Er Jes doven?"
I tv-debatten blev der slået på, at Jes Lund-Jacobsen sagde nej til jobbet med et argument om, at han kun ville tjene 2.000 på det om måneden. Det står han ved, han har sagt – men han føler, at udsagnet er blevet fordrejet.
- Jeg kunne have tjent 2.000, ja. Nu får jeg mindre for at være i løntilskudsjob, men i det job kommer min faglighed i spil og forbedre chancerne for at få et pædagogjob på længere sigt. Hvis jeg ikke opdaterer min viden, kommer jeg for alvor bag i køen, og så er min uddannelse – og den efteruddannelse, jeg har fået af det offentlige – spildt.
LÆS OGSÅ: Han ansatte ledige Erik: "Tyskerne er bedre til jobbet"
Jes Lund-Jacobsen fortæller, at han før TV-programmet blev interviewet i fire en halv time af produktionsselskabet bag udsendelsen.
- Da jeg blev spurgt, om jeg ville deltage, fik jeg at vide, at i programmet fik man som arbejdsløs en mulighed for at tale sin egen sag og fortælle, hvad man mente om politikken på området, siger Jes Lund-Jacobsen.
Det fortalte DR ikke
Den taletid føler han ikke, han fik. Han mener, at udsendelsen tegner et fordrejet billede.
- Det bliver Dovne Robert og Fattig-Carina det hele, siger pædagogen, der ikke er ude efter DR.
- Det er politikerne, jeg er ude efter.
Nyhedsredaktør på DR1 Henriette Marienlund forstår godt, at Jes Lund-Jacobsen er frustreret over, at det ikke i programmet eller den efterfølgende tv-debat blev nævnt, at han er begyndt i et løntilskudsjob inden for sit fag.
- Men jeg må samtidig understrege, at det, at han senere har fået det løntilskudsjob, ikke har noget med eksperimentet at gøre. Vi har sat eksperimentet som en hel klar ramme for det, vi viste på tv. Vi har heller ikke fortalt, hvordan det er gået de andre deltagere.