V efter jubelanalyse: Ledige får for mange penge
Ledige får stadig for meget i kontanthjælp og dagpenge, lyder det fra beskæftigelsesordfører, Hans Andersen (V) (Foto: Scanpix)
Ledige skal have færre dagpenge og mindre i kontanthjælp, lyder det fra beskæftigelsesordfører, Hans Andersen (V).

Danmark har et rekordlavt antal langtidsledige sammenlignet med andre lande. Det viser en ny analyse fra Arbejdernes Erhvervsråd, AE. Chefanalytiker i AE, Erik Bjørsted, forklarer, at en del af opskriften er vores relativt høje dagpenge- og kontanthjælpssatser.

Læs også: Dansk Mirakel: Få langtidsledige trods jobnedtur

Alligevel synes venstre fortsat, at ledige får for mange penge.

- At der skulle være en sammenhæng mellem høje ydelser og lav langtidsledighed er jeg lodret uenig i, lyder det fra beskæftigelsesordfører, Hans Andersen (V).

Sæt skatten ned

Han fremhæver omvendt, at der er 'store udfordringer i kontanthjælpsgruppen'.

- Der er mange, der ikke har lyst til at tage et job i lavtlønsgruppen. Det er et stort problem, understreger Hans Andersen.

Han ser derfor gerne, at der kommer en lavere skat på de laveste arbejdsindkomster.

- Det skal betale sig at arbejde, og her har vi især et problem med de lavtlønnede. Her er der intet incitament i forhold til at finde et job, lyder det fra Hans Andersen.

Læs også: Trusler preller af på Jesper: Siger nej til skodjob

Han glæder sig over, at Danmark har relativt få langtidsledige, men understreger, at Danmark fortsat har et stort arbejde foran sig.

- Tallet skal endnu længere ned, og der må som sagt aldrig være et incitament til ikke at arbejde.

Ind med kontanthjælpsloftet

Hans Andersen fremhæver i den forbindelse igen behovet for et kontanthjælpsloft.

- Tag en familie, hvor begge forældre er på kontanthjælp. Her skal den ene ud og finde et arbejde til i hvert fald 30.- 35.000 kroner om måneden, før det rent faktisk kan betale sig at arbejde, forklarer Hans Andersen.

- Det er jo ikke realistisk, at en af dem finder det. Ikke som det første i hvert fald, pointerer Hans Andersen.

Han ser frem til, hvad dagpengekommissionen kommer med af anbefalinger til efteråret. Her håber han, at der også bliver hugget til i dagpengesatserne - også for de højtlønnede.

- Her er samme problem. Der er intet økonomisk incitament i at forsikre sig via en a-kasse, som systemet er nu. Så det håber jeg, at kommissionen kigger vi. Vi er nødt til at sikre, at dagpgengesystemet er attraktivt. Også for folk, der tjener over 30.000 kroner.

via Listen To News