Indisk vrede over tv-racisme
Racistiske bemærkninger i det britiske tv-program Big Brother om en indisk deltager har ført til protester i Indien. Premierminister Tony Blair er gået ind i sagen.

Tv-programmet Big Brother, hvor man følger en række personer sidde i et hus og kede sig, spise, skændes og sove, har ført til en diplomatisk krise mellem Indien og Storbritannien.

Big Brother kører i øjeblikket på den britiske tv-kanal Channel 4, og programmet har millioner af seere. Nogle af Big Brother-husets beboere – heriblandt den tidligere Miss England – har opført sig nedladende og er kommet med kritiske kommentarer om husets indiske beboer Shilpa Shetty, som er en kendt stjerne fra filmbyen Bollywood i Indien.

Den 31-årige Shilpa Shetty er blandt andet blevet drillet med sin indiske accent, og så er hun blevet beskyldt for at ønske, at hun var mere lys i huden. Hendes popularitet i huset er heller ikke blevet bedre af, at hun har serveret en kylling, som nogle af beboerne påstod var halvrå, og som de derfor var blevet syge af.

Shilpa Shetty har også fået at vide, at hun skulle »tage hjem til slummen«.

»Tolerant og fair«

Mobningen har flere gange fået den indiske filmstjerne til at bryde ud i gråd, og hun anklager nu de andre deltagere for racisme.

Den anklage møder opbakning hos tv-seere i både Storbritannien og Indien. Channel 4 har modtaget over 21.000 klager, og politiet har fået en konkret anmeldelse. Det har fået de konservatives leder, David Cameron, til at opfordre alle til at slukke for programmet.

’Big Brother-gate’ er også blevet taget op i det britiske Underhus, og her understregede premierminister Tony Blair, at Storbritannien er et tolerant og fair land.

Den opfattelse synes ikke at være gældende i Indien. Her har mobningen af Shilpa Shetty ryddet avisforsiderne, og tv-kanaler har vist klip med de famøse kommentarer. Det har udløst en demonstration i den nordindiske by Patna, hvor folk brændte billeder af deltagere.

Også den indiske junior-udenrigsminister, Anand Sharma, blandede sig onsdag i striden.

»Vi vil gøre det nødvendige i denne sag. Verden ved, at Indien på ingen måde kan acceptere nogen former for diskrimination og racisme,« sagde ministeren ifølge AFP.

Det fik den britiske finansminister, Gordon Brown, til at benytte sit besøg i landet til at tage afstand fra tv-programmet og de racistiske kommentarer.

Inde i Big Brother-huset lever beboerne videre i lykkelig uvidenhed om, hvilke reaktioner deres adfærd har skabt. Imens gnider Channel 4 og programmets sponsorer sig i hænderne. Big Brother er nu oppe på 4,5 millioner seere.