Administration 

I 68 ernes øjne er alle andre ligeglade

Tv-serien ’Album’ portrætterer tre drengeskæbner, der alle tilhører den såkaldte ’Nå-generation’. Det er generationen før, 68’erne, som fandt på det negative navn. I det hele taget har de gamle rebeller været gode til at skose deres efterføl

Når 1,2 millioner danskere hver søndag blænder op for DR1-serien ’Album’, er de alt andet end ligeglade med hovedpersonerne fra forfatter Benn Q. Holms generationsportræt. Det er ikke hip som hap, hvordan det går for Martin, Lars og Jon, der blev født i 1960’erne, voksede op i 1970’erne, og blev rigtig voksne i 1980’erne.

Til gengæld fristes man til at tro, at de temmelig forskellige hovedpersoner selv er bedøvende ligeglade. Deres generation bærer jo rundt på et mærkat, som signalerer ligegyldighed over for det omkransende samfund. Som ’Album’-instruktør Hella Joof har forklaret det, så laver hun en tv-serie om ’Nå-generationen’. Generationen, der blev født i 1960’erne og skulle tage over, hvor de ivrigt protesterende og politisk aktive 68’ere slap. Det gad Nå erne bare ikke og blev i stedet følsomme individualister, hvilket 68’erne hverken brød sig om eller forstod.

Pege fingre-generation

»Det ligger jo i ordet ’nå’, at det hele kunne være lige meget. At det var en generation, som bare trak på skuldrene. Det var 68 ernes opfindelse at kalde dem det, og den holder trods alt ikke,« mener lektor og samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet. Mens 68’erne blev døbt ud fra det ungdomsoprør, der kulminerede i 1968 og revolutionerede forholdet mellem lærere og studerende på universiteter verden over, så blev ’Nå-generationen’ altså døbt og dømt af 68’erne.

»I udtrykket Nå-generationen gemmer der sig jo også en undertone af ikke rigtig at slå til. 68’erne blev en slags målestok for, hvor godt de følgende generationer klarede sig,« påpeger Johannes Andersen.

Han finder det i grunden ganske naturligt, at de magtfulde 68’ere slap af sted med at kategorisere alle dem, der fulgte efter. De negativt ladede prædikater stoppede nemlig ikke ved Nå’erne. Derefter fulgte X’erne, Fucked Up’erne og Zapperne, minsandten ?

»68’erne var mere optaget af at dømme dem, der kom før og efter, end andre generationer har været,« mener Johannes Andersen, der med fødselsåret 1950 selv sniger sig med på et yderligt mandat i den åbenmundede og udadvendte generation.

Vejen var jo banet

Ifølge ’Album’-forfatteren Benn Q. Holm (f. 1962) kan Nå-generationens adfærd ses som en klar konsekvens af de nye normer og adfærdsmønstre, som 68’erne fik gennemtrumfet via deres opgør med alskens autoriteter. Nå erne orkede ikke samme voldsomme konfrontation og udviste langt fra samme politiske engagement. Det skuffede 68’erne.

»Men der var bare ikke så meget at gøre oprør over længere. Nu var vejen banet for, at vi kunne opføre os langt mere frit,« påpeger Benn Q. Holm.

Det ræsonnement køber samfundsforsker Johannes Andersen. Han påpeger, at Nå-generationen og alle generationer siden sådan set har nydt godt af 68’ernes evne til at bryde med det omgivende samfunds forventninger. Der skal med andre ord meget ballade til efterhånden, før ældre generationers forargelse står i lys lue, og alarmklokkerne bimler.

Hjemmelavet monster

Benn Q. Holm understreger, at generations-båsene i øvrigt kan virke mere sort/hvide, end rimeligt er. Men Nå erne fandt eksempelvis forælder-generationen hyklerisk, når den fordømte apartheid-regeringen i Sydafrika, men samtidig forsvarede østblokkens hetz mod anderledes tænkende:

»Vi forkastede 68 ernes væmmelige politiske synspunkter og frelsthed. Vi gad ikke at høre på, at det var ’samfundets, kapitalismens og erhvervslivets skyld’,« siger forfatteren.

Samfundsforsker Johannes Andersen medgiver, at det – stik imod prædikaterne – i virkeligheden er de ressourcestærke 68’ere, der af og til klynker mest. Over de efterfølgende generationers elendighed, forstås:

»Men 68’erne er faktisk ved at komme sig over det. De har indset, at de banede vejen og lagde grundlaget for en kultur, hvor man tilrettelægger sin egen tilværelse. De skabte selv monsteret ved at være antiautoritære - det blev jo helt naturligt for de næste generationer at tage afstand fra dem. Nå-generationen prøvede jo ikke en gang at vinde magten fra dem, men sagde bare fuck dem, vi finder noget andet at lave’.«

 

68 erne

Det var dem, der sad og røg hash på trappen til Københavns Universitet. Dem, der trak i farverigt kluns, groede langt hår og skæg, provokerede, engagerede sig politisk på venstrefløjen og talte om fælleskab og solidaritet. De var især født i 1940 erne.

Ifølge opslagsværket Nye Ord blev udtrykket 68 erne først registreret i 1984, men det beskriver altså den generation, som studerede på universiteterne op gennem 1960 erne og gjorde oprør med de højere læreanstalters før hen uantastelige autoriteter.

Blandt de intellektuelle frontkæmpere fandt man Klaus Rifbjerg, Ole Grünbaum og Ebbe Kløvedal Reich, mens soundtracket blev leveret af musiklegender som Steppeulvene og The Beatles.

 

Nå-generationen

Det var generationen, som skulle overtage depechen fra 68 erne. Men i stedet blev Nå erne følsomme individualister, der netop havde fået plads til ikke at indrette sig efter autoriteter og regler. Nå-generationen bestod først og fremmest af danskere født i slut-1950 erne og 1960 erne og fik sit navn i 1979 via en direkte oversættelse fra fransk, la generation bof .

Nå-generationen blev blandt andet kendetegnet ved at være meget lidt udadvendt og udtrykke sig gennem depressiv og følelsesbelagt musik. Blandt andet i punken, hvor en make up-tynget David Bowie op gennem 1970 erne blev et væsentligt ikon.

Herhjemme tegnede multikunstnere som Martin Hall og Sods, der senere blev til Sort Sol, den kunstneriske profil. RUSK

 
Generation X

Hvis nogen påstod, at Nå erne tog løst på det hele, var det småting sammenlignet med Generation X, som kom til verden fra sidste halvdel af 1960 erne og frem mod 1980. X erne blev født i den postmoderne ånd og tøvede ikke med at opløse, hvad der var at opløse. Former, dogmer, rammer. Alt. Hippien mødte snildt den kulsorte hippie, hvad blandt andet kom til udtryk i generationens vel sagtens største ikon, rockmusikeren Kurt Cobain. Han tog sit liv i 1994 – tre år efter forfatteren Douglas døbte generationen med sin skelsættende roman af samme navn om ironiske unge uden tro på fremtiden.

Generation X er også blevet kaldt MTV-generationen, ligesom den lapper ind over Generation Fucked Up-betegnelsen, som filosof og bankmand Morten Albæk står ophav til.

 
Generation Fucked up

Nogle børn har mange navn, men de er langt fra altid kære. Tag nu bare efterfølgeren til Generation X:

Blandt mange andre lidet flatterende prædikater kan de unge, der blev født fra 1980 og de næste 14-15 år frem, smykke sig med Generation Y, Zappergenerationen, Internetgenerationen og til dels også Generation Fucked Up. Sidstnævnte stammer fra en dansk debatbog, hvor den ene part, Morten Albæk, på linje med 68 erne argumenterede for, at man skal vise politisk engagement for at kære sig for samfundet. Ifølge ham er det altså ikke nok at støtte enkeltsager via sociale netværk som Facebook.com eller købe økologisk.

Til Generation Y hører teenidoler som Britney Spears, hvis karriere er formet af den digitale tidsalder. Hun er også endt som offer for selvsamme informationsstrøm, der på milisekunder er i stand til at flyde verden rundt.

 

 

 

brand nykøbing mors
Nyheder

Beboer i chok:

Hus totalt nedbrændt

Pia Kjærsgaard: Dropper plads i ledelse
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Dropper plads i ledelse

Meat Loaf død 74 år
BREAKING

Rocklegenden er død

Thomas Helmig: Ny sang med svigersønnen
Kendte

Thomas Helmig: Ny sang med svigersønnen

Efter solen: Grå weekend vejrudsigt
Nyheder

Efter lidt sol:

Grå weekend

Krimi

Drama: Norsk skib sunket ud for Gilleleje i nat 

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF
Nyheder

Thulesen Dahl: Pia skal ikke ind i ledelsen

Ivanka Trump skal udspørges om stormløb
Nyheder

Ivanka Trump skal udspørges om stormløb

billede af politibil
Krimi

Håndværkere fik stjålet bilen: Men så tog de sagen i egen hånd

Sport

Danmark nedlægger coronaramte Island

Pia Kjærsgaard og Bent Bøgsted snakker sammen i folketingssalen
Nyheder

Langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Mascha Vang og Thomas Evers Poulsen poserer for fotografen
Kendte

Kendisser afslører børneplaner

politiets stopskilt
Krimi

Kørte 111 km/t
- søsters bil beslaglagt

person med flyttekasse
Livsstil

Se, hvor du har boet i løbet af dit liv

Opsat billede af de fem "løver" fra "Løvens Hule".
Film og TV

Afsløring: Deltagere

bliver bedt om at melde sig

En mand råber ind i et telefonrør
Nyheder

Kedsomhed gør

folk til sadister

Nærbillede af Karina Lorentzen
Nyheder

Malte blev udsat for

identitetstyveri - nu

kommer lovændring

Billedet her viser byen Kanokupolu på hovedøen Tongatapu dagen efter tsunamien.
Helt vildt

Mand overlever

27 timer i havet 

Portræt af Janni Ree
Helt vildt

Janni Ree: Skal

have mindre bryster

Nærbillede af Pilou Asbæk
Underholdning

Pilou Asbæk melder sig

ind i Socialdemokratiet

En tømmer skærer et bræt med en rundsav
Nyheder

Byggebranchen frygter 

overophedning

Peter Ingemann på den røde løber iført tyroler-tøj
Kendte

TV-vært nedlagt af corona:

Det er en slem omgang

person skruer på termostat
Nyheder

Sådan kan du optimere

varmen i hjemmet

To sæt fødder viklet ind i hinanden stikker ud under en dyne
Sex og samliv

Trods corona: Denne

kønssygdom slår rekord

Morten Messerschmidt og Inger Støjberg taler sammen i Folketingssalen
Nyheder

Støjberg: Derfor vil jeg

ikke være formand for DF

hus under nedrivning
Nyheder

Rekord: Her rammes hver fjerde af konkurs

ingefærpulver i en ske
Nyheder

Krydderi kaldes tilbage - det kan være kræftfremkaldende

to personer kigger på en telefon
Film og TV

Telefonkoks i film - nummer rammer telefonsexfirma

Sport

Vaccinenægteren

Novak Djokovic ejer

dansk coronaselskab

lortens placering ved museet
Helt vildt

Kæmpe lort kan sende kunstner i fængsel

airpods kastes op i luften
Krimi

Dansk firma får historisk dom for salg af kopivarer

Kronprinsen foran en sølvgrå bil
Kongelige

Køb Kronprinsens tidligere sportsvogn

En mand med skæg og briller
Kendte

Casper Christensen er blevet multimillionær på hushandler

En mørk kvinde ved nogle træer
Kendte

Caroline Henderson lander stor rolle hos Netflix

En mand går på en vej med udsigt til vandet
Livsstil

Kæmpe prisforskelle:

Dyreste og billigste veje

En kæmpe kat og en mørkhåret dame
Dyreliv

Her er verdens største killing

biler lades op
Biler

2030-mål: Antallet af pluginhybridbiler er nået

Et stadion med lys
Sport

AGF vil investere 100 millioner kroner i nyt stadion

To børn krammer hinanden
Nyheder

Mest populære børnenavne

En kvinde på toppen af en bygning med et fly bagved
Helt vildt

Vildeste video

En masse huse set oppe fra luften
Nyheder

Danskerne låner igen mere uden afdrag

en butik i Hongkong
Corona

Kræver alle hamstere aflivet efter smitte 

en rødhåret dame
Nyheder

USA advarer om russisk angreb når som helst

En grå Tesla
Krimi

Tesla beslaglagt på trods af manglende fartmåling

En selfie af et midaldrende par
Helt vildt

Konen talte i søvne om tyveri – manden anmeldte hende

en mand synger
Kendte

Dario har fået kræft

Politigården i København
Krimi

Politichef i faktura-rod for 800.000 kr.

Et tog ved en ubevogtet overskæring
Krimi

Togulykke:

Bil ramt og tog afsporet

En mand bliver testet for corona
Nyheder

Ny rekord: 33.493 tilfælde

rækkehus set fra gaden
Kendte

Eks-minister sælger rækkehus på rekordtid – til overpris

Formandskandidater til DF
Nyheder

Formandskandidat i DF trækker sig

Frederik Haun og Morten Kjeldgaard
Kendte

Rørende video:

Her frier Bagedyst-kendis

til Vild med dans-stjerne

Pakke med brød
Mad og drikke

Brød kaldes tilbage:

Kan være farligt at spise

Sebatian Klein og Mette Frederiksen
Kendte

Sebastian Klein forærer formue væk

Kw-tæller
Nyheder

Sådan får du vinterens største strømslugere under kontrol

Nedrivning af bygning
Nyheder

Her er der flest konkurser

Nyheder

Afbud udsætter partilederdebat

Ambulancer med blå blink
Nyheder

Giftige dampe:

Otte kørt på hospitalet

Anders Breivik
Nyheder

Breivik vil prøveløslades

diamant
Nyheder

Verdens største diamant sat til salg

En varmepumpe bliver tændt med en fjernbetjening
Nyheder

Vil forbyde

varmepumper

i disse områder

Sport

Efter hjertestop:

Danmark hyldes 

med fornem pris

Prins Andrew og Dronning Elizabeth
Kongelige

Hærværk mod slottet

”pædo-hjem”

En åben dagbog
Helt vildt

Anne Frank gåde

kan være løst

Julie Berthelsen og hendes familie
Underholdning

Julie Berthelsen flytter

sammen med manden igen

Svend Brinkmann peger direkte ind i kameralinsen.
Kendte

Kendt psykologs

private mareridt:

Forfulgt af kvinde

siden af en politibil.
Krimi

Ung efterlyst mand

fundet død

En mand puster ind i et apparat
Nyheder

Ny lyntest til

pust godkendt 

person holder reagensglas i hånden
Nyheder

Ny rekord:

28.780 smittede 

person skraber julekalender med mønt
Helt vildt

Tre pensionerede brødre

nappede den sidste

skrabe-million

kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Malou Aamund stopper

fodboldspiller i aktion på banen
Sport

Medie: Eriksen

tilbudt kontrakt

skilt ved retten i aalborg
Krimi

Nægter planer om

masseskyderi:

Det var fantasier

skattestyrelsens bygning set udefra
Nyheder

Datoen er klar:

Får du penge tilbage

i skat? 

indgangsport til herregård
Livsstil

Danmarks billigste

herregård solgt

person betaler med kreditkort
Nyheder

Udgifter eksploderer:

Kan ramme forbrugerne

trafik på storebæltsbroen
Krimi

Lastbil vælter på

Storebæltsbroen

redningsmandskab arbejder på motorvej efter ulykke
Nyheder

Ny anbefaling:

Ring 112 hvis bilen

går i stå her

Nyheder

Kunstner løb med

pengene: Nu går

museum rettens vej

storebæltsbroen set fra toppen
Nyheder

Kraftig vind

lukker broer