Når danskerne opsøger landets mange idrætshaller for at dyrke motion, så mødes de mange steder ikke af sund mad efter badminton eller fitness, men af franske hotdogs og pommes frites skyllet ned med cola.
Hver femte idrætshal holder fortsat fast i traditionerne med pommes frites og pølser. Det viser de første resultater i en undersøgelse, som projektet Sundere mad i idrætslivet står bag. 20 procent af idrætshallerne trodser alle moderne tendenser på kostområdet og har slet ikke foretaget ændringer i retning af at servere sundere mad.
Og i 70 procent af hallerne er det kun halvdelen eller under halvdelen af udbuddet, der kan betegnes som sundt.
- Sundhed er på den nationale dagsorden, og undersøgelsen bekræfter, at der i høj grad er brug for en indsats, der kan hjælpe hallerne til at servere sundere mad, siger projektleder Anders Seneca fra DGI.
Han står i spidsen for et madprojekt, der skal fremme sund mad i de danske idrætshaller. Der skaæl udvælges 30 haller, der enten får status som fyrtårne eller frontløber-haller. Alle danske haller kan frem til 1. juni søge om at komme med i projektet, hvor der skal udvikles et nyt og sundt madkoncept, som baner vejen for en kulinarisk revolution og er med til at fastholde danskerne i idrætslivet.
- Både fyrtårne og frontløber-haller skal sikre en positiv kobling mellem idræt, aktiv livsstil, sund mad og sundhed i folks hverdag. De udpegede haller skal helt eller delvist arbejde med projektets nye madkoncept og dele ud af de erfaringer, de får, siger Anders Seneca.
For at få indblik i hallernes nuværende madtraditioner og holdningen til et sundere madudbud har Projekt Sundere mad i idrætslivet lavet en undersøgelse med deltagelse af 350 idrætshaller.
64 procent synes, det er en god idé med sundere mad, og 74 procent svarer, at de allerede har foretaget ændringer for at skabe et sundere udbud af madvarer.
Men mange haller har en stor udfordring i forhold til økonomien, erkender Anders Seneca.
- Vi skal arbejde med, hvordan vi kan sikre en fornuftig og stabil omsætning i hallerne samtidig med, at vi gør maden sundere uden at være formynderisk, siger han.
Den endelige undersøgelse offentliggøres i starten af 2013.