Husker du: Her er de royale brudekjoler
Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik giftede sig 14. maj 2004. Kronprinsessens slør blev også båret af dronning Margrethe, da hun giftede sig med prins Henrik i sommeren 1967. Foto: Lars Møller/Scanpix
Hertuginde Kate, kronprinsesse Mary, prinsesse Marie, prinsesse Diana og fyrstinde Grace har alle båret ikoniske brudekjoler.

Meghan Markle træder ind i St. George's Chapel ved Windstor Castle i England som forhenværende amerikansk skuespillerinde og går ud af kirken som royal brite, når hun lørdag den 19. maj gifter sig med prins Harry af Storbritannien.

Der er endnu ingen oplysninger om, hvem der designer hendes brudekjole, og kutymen ved royale bryllupper er også, at det er hemmeligt, indtil det øjeblik bruden træder ud af bilen og ind i kirken på den store dag.

Da Meghan Markles royale svigerinde, hertuginde Kate, giftede sig med prins Harrys storebror, prins William, i april 2011, benægtede designeren Sarah Burton fra modehuset Alexander McQueen, at hun havde syet kjolen.

Senere viste det sig, at Sarah Burton var underlagt en tavshedsklausul og rent faktisk havde designet kjolen i samarbejde med bruden selv.

Kjolen havde en hjerteformet udskæring, og kniplingerne var formet som blomster.

Bruden havde i øvrigt selv lagt sin egen makeup på den store dag, som blev tv-transmitteret verden over.

Mandag den 14. maj i år kunne kronprins Frederik og kronprinsesse Mary fejre elfenbensbryllup efter 14 år sammen som mand og kone.

Kronprinsesse Mary, som inden brylluppet var borgerlig australier, var iklædt en brudekjole, som hun i samarbejde med designeren Uffe Frank havde besluttet skulle sys af hvid duchesse.

Brudekjolen blev syet af lange paneler, så man kunne se kniplingerne, der var cirka 100 år gamle, og som - ligesom sløret - stammede fra nonner i Connaught i Irland. Kjolens ærmer var inspireret af den måde, kalla-blomsten folder sig ud på.

Sløret, som kronprinsessen bar, går langt tilbage i historien. Dronning Margrethe bar det, da hun giftede sig med prins Henrik i 1967.

Også dronning Margrethes mor, dronning Ingrid, bar det til sit bryllup med kong Frederik IX i 1935, og det samme gjorde dronning Ingrids mor, kronprinsesse Margareta, til sit bryllup i 1905 med kong Gustav XI Adolf af Sverige.

Kronprinsesse Marys royale svoger, prins Joachim, giftede sig i maj 2008 med prinsesse Marie, som inden brylluppet var borgerlig franskmand.

Brudekjolen var inspireret af prinsessens franske fødeland. Det var en haute couture-kreation udført i 1800-tals inspirerede Calais-kniplinger med blomstermotiver i fransk broderi.

Den amerikanske oscarvindende Hollywood-skuespillerinde Grace Kelly blev i foråret 1956 fyrstinde af det lille europæiske fyrstedømme Monaco, da hun sagde ja til landets daværende monark, fyrst Rainier III.

Det var kostumedesigneren fra filmselskabet MGM, som skabte Hollywood-stjernens brudekjole, som bestod af en blondetop, et bånd omkring livet og et struttende skørt.

En anden ikonisk brudekjole er prinsesse Dianas, som hun bar, da hun i sommeren 1981 sagde ja til prins Charles af Storbritannien.

Det store skrud med kraveudskæringen, pufærmer og strutskørt var pyntet med blonder, broderier og tusindvis af perler.

Slæbet var et af de længste for royale brudekjoler. Det var cirka otte meter langt.

Til sammenligning var kronprinsesse Marys slæb seks meter.

/ritzau/