Der er lagt op til slagsmål mellem på den ene side hoteller og restauranter og på den anden side fagforbundet 3F, når de to parter til vinter skal forhandle overenskomster.
En række små virksomheder i hotellerne og restauranternes brancheforening, Horesta, kræver afgørende ændringer i overenskomsten, skriver Berlingske. Ifølge en rundringning, som avisen har lavet til otte regionale bestyrelsesmedlemmer i foreningen, er flere virksomheder parate til at tage en konflikt med 3F eller melde sig ud af Horesta, hvis ikke overenskomsten bliver mere fleksibel.
Utilfredsheden går især på, at ufaglærte tjenere skal have samme løn som faglærte, og at de eksempelvis ikke må vaske tallerkener af eller tømme skraldespanden.
- 3F giver kendte steder som Noma lov til at køre helt uden overenskomst, mens vi kan risikere en bøde, hvis vi så meget som lader en receptionist servere et glas vand for en ventende gæst. Vi bliver jo fuldstændig udkonkurreret af steder, som ikke er på overenskomst, siger én af de krodirektører, som Berlingske har talt med.
Han forklarer, at debatten kan splitte arbejdsgiverne, fordi de store virksomheder har lettere ved at efterleve overenskomstkravene og derfor ikke ønsker en dyr konflikt.
3F mener, at der er god mulighed for at lave fleksible lokalaftaler og henviser til en særlig aftale fra 2009, som blev lavet specifikt til de små kroer.
- Arbejdsgiverne må bruge de muligheder, de har for at lave lokalaftaler. Hvis ikke vi har nogen faggrænser, kan de jo konsekvent sætte tjenere til at vaske op. Vi vil gerne gøre overenskomsten mere simpel men ikke ud fra den laveste fællesnævner, siger John Frederiksen, der leder 3F's overenskomstforhandlinger på området.