"Kontanthjælpsmodtagere er blevet Danmarks kasteløse."
Sådan lyder det fra forfatter og idehistoriker Rune Engelbreth Larsen i et debatindlæg i Politiken.
"Få er i den grad blevet frataget rettigheder, nedværdiget, mistænkeliggjort, ydmyget og tvunget til at agere løntrykkere," skriver han blandt andet og uddyber over for Avisen.dk:
- Kontanthjælpsmodtagere er blevet en gruppe mennesker, som man kan tillade sig hvad som helst over for, som ikke rigtig har nogen værdi som mennesker, siger Rune Engelbreth Larsen.
Han har for nogle år siden skrevet bogen 'Ledighed og ledighad', hvor han drager paralleller mellem nutidens politiske syn på kontanthjælpsmodtagere og fortidens syn på de straffe- og tvangsforanstaltninger, ledige og fattige blev underkastet i 1800-tallet.
Og det er den vej det går i dagens Danmark ifølge Rune Engelbreth Larsen, der mener, at det handler om at ydmyge kontanthjælpsmodtagerne mest muligt.
- Der er masser af eksempler på kontanthjælpsmodtagere, som er udsat for decideret dyneløfteri, som skal svare på hvem deres seksualpartnere er, fordi man har de her sindsyge regler i forhold til, om man har en samlever. Så har man lige pludselig åbnet en hel flanke for, hvad jeg vil kalde Stasi-overvågning. Man sidder og holder øje med folks Facebook for at se, om de går hånd i hånd med nogen, eller om der måske er to tandbørster i et tandkrus, siger Rune Engelbreth Larsen til Avisen.dk.
Han raser også over, at kontanthjælpsmodtagere eksempelvis ikke længere må få hjælp af en ven uden at blive trukket i kontanthjælpen. En problematik, vi tidligere har beskrevet her på Avisen.dk.
Kontanthjælpsmodtagere som løntrykkere
Rune Engelbreth Larsen mener, at det i bund og grund handler om, at politikerne vil ramme ledige og lønmodtagere med ét smæk og presse lønniveauet ned med de mange tiltag over for kontanthjælpsmodtagerne.
- Det er simpelthen bare en kendsgerning, at når du bliver ved med at gøre det værre og værre at være på kontanthjælp, så er det fordi, man ønsker, at lønniveauet skal falde, for det er fandeme ikke fordi, du får nogen i arbejde af det, siger Rune Engelbreth Larsen.
Og de mange tiltag står derfor ikke mål med effekten, mener han.
- Det kan godt være, at du kan lave en statistik, der siger, at hvis du er virkelig ondskabsfuld og modbydelig over for nogle ledige, så er der en større procentdel af dem, der hurtigere kommer i arbejde, men det arbejde, de får, er jo ikke noget, der kommer dumpende ned fra himlen. Der er bare nogle andre, der ikke får det samme arbejde, for den samlede mængde af arbejde bliver jo ikke øget, siger Rune Engelbreth Larsen.
Han medgiver, at der givetvis findes ledige, der forsøger at undslå sig at arbejde.
"Selvfølgelig – det er bare så få, at det er komplet ligegyldigt. Der er nemlig en så stor og permanent andel af befolkningen uden for arbejdsmarkedet, at selv om nogle få promille eller procent vitterlig skulle forsøge at dovne den, gør det ingen som helst forskel – og retfærdiggør selvsagt heller ikke den brutalisering, der finder sted over for ledige," lyder det fra Rune Engelbrecth Larsen i debatindlægget.