Michael er Næstehjælper: Når jeg hjælper andre, glemmer jeg lidt mine egne problemer

Arbejdsliv
Michael Olsen startede sit liv i en alkoholikerfamilie, og da han var otte år blev hans bror kørt ihjel. Han har haft et hårdt voksenliv, men synes, at det hjælper ham at hjælpe andre.  (Foto: Privat)

Michael Olsen er et af de næsten 3.000 medlemmer, som Facebookgruppen Næstehjælperne har fået på under en måned. Gruppen er en protest mod blandt andet kontanthjælpsloftet, og tilbyder praktisk hjælp.

Førtidspensionist Michael Olsen fra Skjern har sit at slås med. Han har to diskusprolapser, hans veninde er også syg, og de er midt i en flytning.

Alligevel er han et af de nye medlemmer af gruppen Næstehjælperne på Facebook. Her har han blandt andet foræret en renoveret elguitar, en playstation og en græsslåmaskine væk, og selv fået et brugt tv.

- Man glemmer lidt sine egne problemer, og det gør det nemmere at holde det ud, når man hjælper andre, siger han til Avisen.dk.

Næstehjælperne er en gruppe, der opfordrer medlemmerne til at hjælpe hinanden med stort og småt, men også en protestgruppe imod reformerne af blandt andet førtidspension og fleksjob og nu kontanthjælpsloftet.

- Systemet tror ikke på os, så må vi tro på hinanden, siger han.  

Michael Olsens veninde er selv i klemme. Hun har været syg siden 2011 med fire diskusprolapser, men kan ikke få førtidspension.

Hvis man ikke bruger tingene, kan man lige så godt give dem væk
Michael Olsen, medlem af Næstehjælperne

Alkoholikerfamilie

De har få penge, og for at spare er de derfor i gang med at flytte til et hus med lavere husleje. 

Det er til gengæld så ødelagt, at Michael Olsen har revet køkkenet ned og lagt et gulv på 60 kvadratmeter trods sine diskusprolapser.

- Jeg har en meget høj smertetærskel, og hver morgen tager jeg en morfinpille. Men jeg har meget ondt i øjeblikket. Men jeg er nødt til at gøre det her, for ellers kan vi ikke bo der og vi kunne ikke betale huslejen det gamle sted, siger han.

Michael Olsen startede sit liv i en alkoholikerfamilie, og da han var otte år blev hans bror kørt ihjel. Ifølge Michael Olsen var hans barndom efter det fyldt med fysisk og psykisk mishandling. Hans voksenliv har også været hårdt, som 40-årig fik han konstateret ADHD  og for år tilbage endte han i fængsel.

- Jeg er stærk, og jeg har lært at overleve, selvom der da er dage, hvor det hele er noget lort, siger han.

Guitarer til børn 

I fængslet opdagede Michael Olsen, at han var god til at renovere guitarer. Noget han senere har udtænkt som et hjælpeprojekt.

- Jeg troede, at jeg skulle spille igen, for noget skulle jeg lave, mens jeg sad inde. Men jeg havde for meget slidgigt i fingrene. Men så kom jeg i kontakt med en forhandler af reservedele til guitarer, som jeg satte nogle guitarer i stand for, og  han var meget imponeret, siger Michal Olsen.

Michael Olsen har siden købt en del brugte guitarer på loppemarkeder.  

- Da jeg fandt Næstehjælperne, tænkte jeg, at det var stedet, hvor jeg kunne gå videre med mit projekt. Det er en tung knude at gå rundt med i maven, at man ikke kan give sine børn noget, de virkelig ønsker sig, selvom en guitar ikke koster så meget. Der tænker jeg, at jeg kan hjælpe, siger Michael Olsen.

Når vi er færdige med huset, får vi også et ekstra værelse, hvor nogle måske kan komme og hvile ud eller holde ferie
Michael Olsen, medlem af Næstehjælperne

Den første elguitar er kommet afsted. Michael Olsen udbød den inde i gruppen på Facebook og der var straks en, der gerne ville have den til sit barn.

Guitaren kom af sted til modtageren med stifterne af Næstehjælperne, der havde tid til at hente den i deres ferie og også fik en plæneklipper og den brugte playstation, som andre i gruppen kunne bruge.

- Hvis man ikke bruger tingene, kan man lige så godt give dem væk. Plæneklipperen kunne jeg da godt sælge for 800 kroner, men var der en anden, der havde meget brug for den. Rig bliver jeg aldrig, men jeg vil give min bare røv væk, siger Michael Olsen.

Han har tænkt sig at fortsætte som Næstehjælper og har flere idéer. 

- Jeg bliver i den her gruppe, for der kan man være med til at gøre en forskel. Man kan også tage med ud som bisidder. Når vi er færdige med huset, får vi også et ekstra værelse, hvor nogle måske kan komme og hvile ud eller holde ferie, siger han.

 

Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald