Glem gadekrydset på ferien
Mange danskere forelsker sig i en hjemløs hund eller kat på udlandsferien. Men det er bedst at lade den være.

Gennem den seneste uge har dagligt cirka 10 danskere ringet til Fødevarestyrelsens kundecenter for at spørge, om de må tage en hjemløs kat eller hund med hjem fra en ferien i udlandet.

Selv om det principielt er muligt, så er det en rigtig dårlig idé, siger dyrlæge og souschef i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard.

- Det er både meget dyrt og besværligt, men når vi meget kraftigt opfordrer folk til ikke at tage dyret med, så er det mest fordi, man risikerer at slæbe uønskede sygdomme til Danmark, siger han.

Selv om dyret virker sund og rask og bliver vaccineret, som det skal, for en række sygdomme inklusiv rabies, så er der stadigvæk en alvorlig en risiko, forklarer Stig Mellergaard.

- Hvis det er inficeret med rabies, før det bliver vaccineret, så forsvinder sygdommen ikke, og dyret vil derfor udvikle rabies, efter at man er kommet hjem. Det findes der eksempler på i for eksempel Storbritannien, siger han.

- Rabies er en dødelig sygdom for mennesker, så vores råd er, at hvis man ønsker at gøre noget godt for en hund eller en kat, kan det ske ved at hente dem på et dyreinternat hjemme i Danmark, siger Stig Mellergaard.

De danskere, der spørger, om de må tage et dyr med til Danmark, ringer fra mange forskellige lande, som for eksempel Grækenland, Kroatien eller Thailand.

Det er ifølge Stig Mellergaard især dyr uden for EU, der risikerer at være inficeret med alle mulige sygdomme, men også dyr fra EU-lande kan have alvorlige sygdomme.

Stig Mellergaard advarer også imod, at danskere tager deres kæledyr med på en ferie i udlandet.

- Man skal i hvert fald ikke gøre det for dyrenes skyld. De bliver ofte meget stressede af at blive taget med på en ferie, og samtidig løber man en risiko for, at de samler en eller anden sygdom op som for eksempel bændelorm, siger Stig Mellergaard.

Det er ofte børn, der forelsker sig i et gadekryds i ferien og er ulykkelige over at skulle efterlade det.

/ritzau/