Frankrigs udenrigsminister: Iran-aftale er ikke død
En iransk mand løber overskrifterne igennem i en avis i Teheran onsdag - dagen efter USA forlod atomaftalen med iranerne. Den iranske presse fordømmer præsident Donalds Trumps beslutning. Foto: Atta Kenare/AFP
Frankrigs udenrigsminister vil føre drøftelser med Irans præsident onsdag om den nye situation.

Frankrigs udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, siger, at Iran-atomaftalen ikke er død.

- Præsident Emmanuel Macron vil onsdag føre drøftelser med den iranske præsident, Hassan Rouhani, om den nye situation, efter at USA har trukket sig ud af aftalen, siger han til radiostationen RTL.

- Denne aftale er ikke død, tilføjer han.

Frankrigs udenrigsminister mødes mandag med sine kolleger fra Storbritannien og Tyskland for at drøfte Iran-situationen.

Le Drian blev interviewet få timer efter præsident Donald Trumps erklæring om, at han trækker USA ud af atomaftalen.

Udenrigsministeren siger, at Macrons kontakt til Rouhani onsdag vil blive fulgt op med møder i næste uge mellem iranere og udenrigsministrene fra Frankrig, Storbritannien og Tyskland.

Le Drian oplyser videre til RTL, at møder også er ved at blive arrangeret med oliegiganter som Total i regionen.

Han betoner også, at han ser med bekymring på den nye udvikling.

- Ja, der er en risiko for konfrontation, siger han med henvisning til Trumps beslutning.

- Jeg håber ikke, at dette bliver et tilbageslag for freden, siger han.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, erklærer sig enig med Frankrig og Storbritannien om, at atomaftalen med Iran fortsat skal opretholdes.

- Vi vil fortsat forpligte os til aftalen og gøre alt, hvad vi kan, for sørge for, at Iran vil blive ved med at overholde den, siger Merkel ifølge dpa.

Israel, Saudi-Arabien og Irans andre rivaler i Mellemøsten har længe ønsket at få ophævet atomaftalen.

De mener, at den ødelægger den strategi, som verden bør anlægge: En konfrontatorisk kurs mod iranernes ambition om at vinde indflydelse og magt i regionen.

Men en ophævelse af aftalen kan få den modsatte virkning og udløse endnu mere uro i Mellemøsten. Samtidig består der er en risiko for, at iranerne vil genstarte landets atomprogram.

Saudi-Arabien har truet med at indlede dets eget atomvåbenprogram, hvis Iran genoptager dets våbenprogram.

Også i Rusland beklager man den amerikanske beslutning. Ifølge russiske repræsentanter i EU vil man forsøge at fastholde aftalen, skriver det russiske nyhedsbureau RIA.

/ritzau/Reuters